Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

MŁODE ZIEMNIACZKI z zasmażaną kapustą

MŁODE ZIEMNIACZKI z zasmażaną kapustą

SIEMIĘ LNIANE- 6 kulinarnych zastosowań

SIEMIĘ LNIANE- 6 kulinarnych zastosowań

Prosty sos do KREWETEK

Prosty sos do KREWETEK

Bezy z pistacjami

Bezy z pistacjami

Jajecznica na dwa sposoby – według Pascala i  Gordona Ramsaya

Jajecznica na dwa sposoby – według Pascala i Gordona Ramsaya

ŚNIADANIE na słodko i słono – 15 przepisów

ŚNIADANIE na słodko i słono – 15 przepisów

7 przepisów na SMOOTHIE – na każdy dzień tygodnia

7 przepisów na SMOOTHIE – na każdy dzień tygodnia

maliny + banan + miód = SMOOTHIE

maliny + banan + miód = SMOOTHIE

Ryż na mleku z rabarbarem

Ryż na mleku z rabarbarem

Orzeźwiający napój z lawendą i cytryną

Orzeźwiający napój z lawendą i cytryną

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

3 składnikowy sos do makaronu

3 składnikowy sos do makaronu

Lodowy shake MANGO z cynamonem

Lodowy shake MANGO z cynamonem

3 sposoby na wielkanocną babkę!

Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

babki

składniki:
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 21 g suchych drożdży

  • 6 żółtek

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki cukru

  • 125 g masła

  • 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby

  • Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

Składniki:

  • 150 g masła

  • 200 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 150 g drobnego cukru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 5 ml aromatu cytrynowego

  • 100 g żurawiny Bakalland

  • cukier puder

  Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi

Składniki

  • 100 g mąki pszennej

  • 250 g cukru

  • 200 g masła

  • 4 duże jajka

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • pół szklanki soku z cytryny

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

przyrządzanie:

Drożdżowa babka wielkanocna z migdałami:

2016-03-16 Informacja prasowa

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Kolejny przepis na następnej stronie!