Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Smoothie z truskawkami i kefirem

Smoothie z truskawkami i kefirem

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 7.] – jajecznica z boczkiem na wiejskim masełku

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 7.] – jajecznica z boczkiem na wiejskim masełku

Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomarańczą

Sałatka z ciecierzycą, awokado i pomarańczą

Krem budyniowo- śmietanowy

Krem budyniowo- śmietanowy

Idealna jajecznica z mlekiem

Idealna jajecznica z mlekiem

SAŁATKA Z JAJKIEM, JARMUŻEM I JABŁKIEM

SAŁATKA Z JAJKIEM, JARMUŻEM I JABŁKIEM

Domowe lody smakowe z kawałkami owoców

Domowe lody smakowe z kawałkami owoców

Placuszki jabłkowe z malinami

Placuszki jabłkowe z malinami

Krem z jadalnych kasztanów

Krem z jadalnych kasztanów

10 pomysłów na CIEKAWE & PYSZNE kanapki!

10 pomysłów na CIEKAWE & PYSZNE kanapki!

Drożdżowe muffinki z mąki amarantusowej z żurawiną

Drożdżowe muffinki z mąki amarantusowej z żurawiną

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 6.] – granola z jagodami goi i owocami

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 6.] – granola z jagodami goi i owocami

Pieczone ziemniaki w miodzie, oliwie z dodatkiem rozmarynu

Pieczone ziemniaki w miodzie, oliwie z dodatkiem rozmarynu

Sałatka z gyrosem i czarnym sezamem

Sałatka z gyrosem i czarnym sezamem

Proste ciasto z marakują i cytryną

Proste ciasto z marakują i cytryną

Ciasto ze słodkich ziemniaków

Ciasto ze słodkich ziemniaków

3 sposoby na wielkanocną babkę!

Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie Świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie?

babki

składniki:
Drożdżowa baba wielkanocna z migdałami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 21 g suchych drożdży

  • 6 żółtek

  • 1 jajko

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mleka

  • pół szklanki cukru

  • 125 g masła

  • 100 g płatków migdałów Bakalland + do ozdoby

  • Kajmak tradycyjny Bakalland do ozdoby

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  Piaskowa baba wielkanocna z żurawiną

Składniki:

  • 150 g masła

  • 200 g mąki ziemniaczanej

  • 100 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 150 g drobnego cukru

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 5 ml aromatu cytrynowego

  • 100 g żurawiny Bakalland

  • cukier puder

  Dwukolorowa baba wielkanocna z orzechami włoskimi

Składniki

  • 100 g mąki pszennej

  • 250 g cukru

  • 200 g masła

  • 4 duże jajka

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • pół szklanki soku z cytryny

  • 100 g orzechów włoskich Bakalland

przyrządzanie:

Drożdżowa babka wielkanocna z migdałami:

2016-03-16 Informacja prasowa

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki: roztrzepane żółtka, jajko, cukier, mleko, sól, sok z cytryny, płatki migdałów, dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, by nadać mu miękkość i elastyczność. Następnie formujemy kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ściereczką, do momentu aż ciasto zwiększy objętość (ok. 1,5 h). Następnie wyrabiamy ciasto jeszcze raz. Gotowe przekładamy do natłuszczonej formy i odstawiamy w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 35-40 minut. Po wystygnięciu smarujemy babę kajmakiem i ozdabiamy migdałami.

Kolejny przepis na następnej stronie!
loading...