Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zielone smoothie z herbatą matcha

Zielone smoothie z herbatą matcha

Blok kawowy według Siostry Anastazji

Blok kawowy według Siostry Anastazji

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

Tradycyjne spaghetti bolognese – włoska receptura!

7 pomysłów na imbir

Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!

 

garlic-390859_640

 

Imbir – to trzeba wiedzieć

 

Zanim kolejny raz użyjesz imbiru w swojej kuchni, koniecznie dowiedz się skąd imbir przywędrował do Polski. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały przywiezione do Europy. Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki, ale uprawiany jest również w Indiach, Chinach i Malezji. Imbir znalazł swoje zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawa, ale także jest rośliną ozdobną.

 

Imbir w sklepach

 

W dużych supermarketach i coraz częściej w mniejszych sklepach możemy kupić świeży imbir. Cena za kilogram – od 25zł nawet do 50 zł.

Imbir jest źródłem witaminy B1, B2, C, fosforu, żelaza, potasu i białka. Świeży korzeń należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej zawinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do plastikowego pudełeczka i trzymać w lodówce.

W sklepach łatwo dostać imbir mielony, suszony oraz marynowany. Ten ostatni doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe, dlatego podawany jest do sushi.

 

Na kolejnej stronie poznasz dwa zastosowania imbiru!

 

loading...