Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowy zakwas na żurek- najprościej

Domowy zakwas na żurek- najprościej

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

Milkshake z bananem

Milkshake z bananem

TORT AJERKONIAKOWY

TORT AJERKONIAKOWY

Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Placuszki serowe

Placuszki serowe

7 pomysłów na imbir

Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!

 

garlic-390859_640

 

Imbir – to trzeba wiedzieć

 

Zanim kolejny raz użyjesz imbiru w swojej kuchni, koniecznie dowiedz się skąd imbir przywędrował do Polski. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały przywiezione do Europy. Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki, ale uprawiany jest również w Indiach, Chinach i Malezji. Imbir znalazł swoje zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawa, ale także jest rośliną ozdobną.

 

Imbir w sklepach

 

W dużych supermarketach i coraz częściej w mniejszych sklepach możemy kupić świeży imbir. Cena za kilogram – od 25zł nawet do 50 zł.

Imbir jest źródłem witaminy B1, B2, C, fosforu, żelaza, potasu i białka. Świeży korzeń należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej zawinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do plastikowego pudełeczka i trzymać w lodówce.

W sklepach łatwo dostać imbir mielony, suszony oraz marynowany. Ten ostatni doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe, dlatego podawany jest do sushi.

 

Na kolejnej stronie poznasz dwa zastosowania imbiru!

 

loading...