Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jogurt o smaku kakao z dodatkiem cynamonu

Jogurt o smaku kakao z dodatkiem cynamonu

Zupa szpinakowa z ziemniakami

Zupa szpinakowa z ziemniakami

TOP 10 pomysłów na NIEDZIELNY OBIAD

TOP 10 pomysłów na NIEDZIELNY OBIAD

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

Ciasteczka ŚWIĄTECZNE 🎄

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

10 pomysłów na ŚNIADANIE NA WEEKEND

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

Zielone smoothie z miętą i ogórkiem

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

TOP 10 najlepszych przepisów na ŚNIADANIA

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Komosa ryżowa z warzywami – szybki i pełnowartościowy obiad

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

Jak ugotować komosę ryżową czyli QUINOA

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

+10 pomysłów na BLAT KUCHENNY

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

7 pomysłów na imbir

Świeży, suszony, marynowany. Imbir, bo o nim mowa, doskonale smakuje pod każdą postacią. Tradycyjnie dodajemy go do herbaty, ale czy to wystarczy? Cudowny zapach tej przyprawy i pobudzające właściwości, aż zachęcają nas do eksperymentowania z imbirem. Koniecznie poznaj nasze pomysły!

 

garlic-390859_640

 

Imbir – to trzeba wiedzieć

 

Zanim kolejny raz użyjesz imbiru w swojej kuchni, koniecznie dowiedz się skąd imbir przywędrował do Polski. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych, które zostały przywiezione do Europy. Najwyższej jakości gatunek pochodzi z Jamajki, ale uprawiany jest również w Indiach, Chinach i Malezji. Imbir znalazł swoje zastosowanie jako roślina lecznicza, przyprawa, ale także jest rośliną ozdobną.

 

Imbir w sklepach

 

W dużych supermarketach i coraz częściej w mniejszych sklepach możemy kupić świeży imbir. Cena za kilogram – od 25zł nawet do 50 zł.

Imbir jest źródłem witaminy B1, B2, C, fosforu, żelaza, potasu i białka. Świeży korzeń należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej zawinąć go w ręcznik papierowy, włożyć do plastikowego pudełeczka i trzymać w lodówce.

W sklepach łatwo dostać imbir mielony, suszony oraz marynowany. Ten ostatni doskonale oczyszcza nasze kubki smakowe, dlatego podawany jest do sushi.

 

Na kolejnej stronie poznasz dwa zastosowania imbiru!

 

loading...