Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

PENNE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

EKSPRESOWA zapiekanka warzywna z serem!

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Ekspresowe ciasto drożdżowe z kardamonem

Energetyczna owsianka śniadaniowa

Energetyczna owsianka śniadaniowa

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

MAŁŻE DUSZONE W SOSIE PIWNYM

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CHIPSY z gruszki plus cynamon i kardamon! UZALEŻNIAJĄCE!

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

CAMEMBERT w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą, pieczarkami, batatami

Frytki z AWOKADO!

Frytki z AWOKADO!

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Puszyste placuszki z twarogu i kaszy manny

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Zielony mus śniadaniowy z FIGAMI

Idealny kompot do obiadu

Idealny kompot do obiadu

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Tarta z ciasta francuskiego z FIGAMI!

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Sałatki z mięsem – 10 najlepszych przepisów

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Grzanki z serem z patelni – bardzo szybkie śniadanie

Biała herbata z suszonymi malinami

Biała herbata z suszonymi malinami

Aromatyczny likier pomarańczowy!

Aromatyczny likier pomarańczowy, który przygotujesz w prosty sposób, a osłodzi ci niejedno popołudnie!   

składniki:

  • 300 ml wody,
  • 1 litr alkoholu 70 procent
  • 8 średnich pomarańczy
  • 1,5 szklanki cukru białego

przyrządzanie:

  • Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy wrzącą wodą. Owoce odcedzamy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie obieramy. Obrane skórki z pomarańczy wrzucamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na całą noc.
  • Po upływie tego czasu wyjmujemy skórki ze słoika i zalewamy je chłodną, przegotowaną wodą, natomiast alkohol, w którym się moczyły, przelewamy do butelki lub innego słoika. Wstrząsamy.
  • Wodę wlewamy do dużego rondla. Wyciskamy sok z obranych pomarańczy. Wyciśnięty sok wlewamy do rondla z wodą. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby woda z sokiem się nie zagotowała – i tak aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Tak przygotowany płyn przelewamy do dużego słoika lub butelki, wlewamy alkohol i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 7 dni. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.