Polecamy

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Awokado

Do Europy awokado przywędrowało na przełomie XV i XVI wieku, przywiezione z Ameryki Środkowej.

Pestki awokado wykiełkują nawet po długim czasie, stąd żeglarze nie mieli problemów z ich przywiezieniem i hodowlą we Francji i Hiszpanii. Obecnie największym producentem awokado jest Izrael, gdzie owoce te są nazywane \”zielonym złotem\” tego kraju.


Owoce awokado są kształtu gruszkowatego. Największe egzemplarze osiągają długość do 20 cm.

NIEZWYKŁE PRZEPISY NA DANIA Z AWOKADO


Zwykle należące do droższych warzyw, w lutym i marcu awokado osiąga najlepsze dla polskich konsumentów ceny. Kupując je zwróćmy uwagę na to, by miało gładką, lśniącą, zieloną skórkę i było na tyle dojrzałe, by przy lekkim naciśnięciu palec odciskał ślad. Gdy są twardsze należy je potrzymać dwa-trzy dni na parapecie kuchennym.


Miąższ awokado ma szlachetny i łagodny smak oraz niezwykle delikatną konsystencję. Po przekrojeniu bardzo szybko ciemnieje, czemu można zapobiec skrapiając go sokiem z cytryny.


Awokado rozbija zły cholesterol. Jest pełne witamin i wartości odżywczych. Dostarcza nam sił witalnych, przez co jest nazywane \”gruszką miłości\”. Sławę tą awokado zawdzięcza wysokiej, bo aż 30% zawartości łatwo przyswajalnego tłuszczu. Nienasycone tłuszcze sprawiają też, że jest szczególnie polecane osobom chorym na miażdżycę. Zawiera także tak cenne składniki jak białko, karoteny, witaminy B1, B2,oraz C,K,H,PP.


Awokado jest szczególnie cennym owowcem dla diabetyków, a to ze względu na to, iż prawie w ogóle nie zawiera cukrów.


Zawartość kalorii – w zależności od owocu 180-240 kcal na 100 gram owocu.


Co ciekawe, w polskiej botanice awokado jest znane jako smaczliwka wdzięczna.

uwagi:
Według Słownika Języka Polskiego PWN słowo \"awokado\" jest niedomienne.

Podobne artykuły

46 Komentarzy

  1. awokado
    9 września 2006 at 14:22 Odpowiedz

    pycha

  2. Elżunia
    6 października 2006 at 20:08 Odpowiedz

    trzeba przyzwyczaić się do specyficznego smaku, ale warte plecenia ze względu na bogactwo witamin : )

  3. jotka
    10 października 2006 at 14:23 Odpowiedz

    Uwielbiam awokado. Czesto robie paste z jajek z awokada. Pychotka.

  4. Magda
    20 listopada 2007 at 13:20 Odpowiedz

    Ja Wam polecam twarozek, z awokado, rzodkiewka, ogorkiem zielonym, koperkiem i szczypiorkiem… Pychota :)

  5. Monika
    8 stycznia 2008 at 18:42 Odpowiedz

    Pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser: dojrzałe awokado rozgnieść widelcem w salaterce z dodatkiem soku z całęj cytryny i z miodem do smaku. Rewelacja!

  6. dorsi
    23 lipca 2009 at 20:11 Odpowiedz

    ja awokado polubilam niedawno, kroje je w kosteczke i doprawiam wegeta oraz swiezym kolorowym pieprzem:) do tego bagietka:) pysznie i zdrooooooooowo:)

  7. agata
    16 sierpnia 2009 at 22:30 Odpowiedz

    awokado na cieplym toscie:)palce lizac,od 2 tygodni niezmiennie na sniadanie:)

  8. Kasia
    6 września 2009 at 20:02 Odpowiedz

    jedno z pierwszych potraw dla mojego dziecka bylo zmiazdzone awokado i banan….moja coreczka uwielbiala to jesc….takie to bylo dobre , ze az ja zaczelam to jesc…polecam…..

  9. slawekrak
    13 października 2009 at 17:31 Odpowiedz

    Awokado to naprawde jedno ze smaczniejszych owoców , lubie go jesc tak bez niczego samo , cos niesamowite.

  10. SONIA
    1 listopada 2009 at 06:06 Odpowiedz

    AWOKADO ROZMIESZANE Z SOKIEM Z CYTRYNY, NAJLEPSZE MASLO NA SWIECIE DO SMAROWANIA KANAPEK, TOSTOW

  11. Graham
    28 listopada 2009 at 00:43 Odpowiedz

    a ja se jem awokado z majonezem i pieprzem :) na bułce :) tak a la jajko z majonezem

  12. Ulek
    8 stycznia 2010 at 14:55 Odpowiedz

    Sprobujcie kochani rozgniecione widelcem awokado tylko z drobno pokrojona cebula i sola do smaku…totalny odlot!;))) na cienkiej kromeczce ciemnego chleba…mniam…mniam…:-)

  13. Jaga
    6 lutego 2010 at 16:05 Odpowiedz

    Awokado??? To co kryje w sobie daje tobie. POLECAM!!!!!!

  14. Dana
    6 lutego 2010 at 18:07 Odpowiedz

    Podaję je córce w bólach okresowych.

  15. kyna
    8 lutego 2010 at 17:41 Odpowiedz

    a ja miksuję awokado z solą i pieprzem do smaku… no i ciemny chlebek albo wasa … mniam !

  16. Rena
    14 marca 2010 at 09:53 Odpowiedz

    rozgnieciony owoc awokado na grzance z żurawiną , gorąca aromatyczna kawa – pycha!

  17. Rena
    14 marca 2010 at 10:08 Odpowiedz

    ktoś tu je awokado z majonezem -straszne! awokado zastępuje majonez i nie jest szkodliwe tak jak tłusty , niezdrowy majonez.

  18. artella
    14 marca 2010 at 19:55 Odpowiedz

    Awokado ,to pyszny zdrowy owoc,jem go z ciemnym pieczywem,najlepiej rano! a jak dobrze wpływa na cerę! zamiast jeść tłuste mięsko czy kiełbaski ,polecam awokado!!

  19. ela
    22 kwietnia 2010 at 23:40 Odpowiedz

    dzięki za rady.Nigdy jeszcze nie jadłam tego owocu, ale muszę koniecznie spróbować.

  20. regg
    28 kwietnia 2010 at 12:26 Odpowiedz

    zamiast masła na razowe pieczywo:rozgniecione avocado+sól+czosnek+parę kropel olieju lnianego

  21. biciu
    13 sierpnia 2010 at 21:08 Odpowiedz

    Właśnie spróbowałem – nie dało się jeść…podziękuje, ale życzę wszystkim fanom smacznego!

  22. Palcelizac.pl
    13 sierpnia 2010 at 21:12 Odpowiedz

    biciu. nie poddawaj się. to naprawde jest pyszne. może trafiłeś/aś na felerny egzemplarz

  23. Łosiek
    18 września 2010 at 11:48 Odpowiedz

    a mi wisi czy to zdrowe czy nie. jestem osoba bardzo szczupla i moge jesc co tylko mi sie podoba nie tyjac. taka juz mam przemiane materii niestety. jem avocado bo lubie. skorke i pestke wyrzucam a reszte kroje w kostke, dodaje kilka lyzek cukru, wyciskam do tego cala cytryne i mieszam. super… POLECAM!

  24. karla
    19 grudnia 2010 at 13:59 Odpowiedz

    bleeeh :-p kupiłam bo lubie próbowac nowych rzeczy, myslalam, ze bedzie dobre, slodkie i bedzie mialo egzotyczny smak… ale tylko ostatnie sie zgadza :-( jak to mozna jesc?! moze ja tego nie umiem przyzadzic, ale dla mnie jest okropne. chyba tylko zrobie sobie maseczke z tego, zeby sie nie zmarnowalo, bo slyszalam, ze zdrowa.

  25. lu
    25 stycznia 2011 at 22:04 Odpowiedz

    kroje awokado na plasterki, posypuje sola i pieprzem, do tego swieze pieczywo… , mniam.

    Inny pomysl, to koreczki
    kawalek ciemnego pieczywa (moze byc pumpernikiel) na to pomidor suszony z zalewy, kawalek awokado i mala kuleczka mozarelli, nie dosc, ze pieknie kolorystycznie wyglada to do tego bosko smakuje

  26. dana
    2 lutego 2011 at 14:40 Odpowiedz

    dziś jadłam awokado i było smaczne owoc przekroiłam na pół, wyjęłam pestkę i w miejsce pestki wlałam sok z cytryny. wyjadałam łyżeczką jak kiwi. to naprawdę jest smaczne a próbowałam już kilku sposobów

  27. Nina
    4 marca 2011 at 12:45 Odpowiedz

    to jeden z niewielu owoców który jest pyszny , dla mnie lepszy od \”miodu w gębie\”

  28. angela
    8 lipca 2011 at 16:13 Odpowiedz

    samo awokado nie jest zbyt smaczne, ale z lodami vaniliowymi…pychaa!!!

  29. Marlena
    6 sierpnia 2011 at 05:54 Odpowiedz

    Wlasnie kupilam avokado i mam nadzieje ze bedzie dobre,jak zjem to napisze czy mi smakowalo czy nie :)pozdrowionka

  30. Wiciu
    21 stycznia 2012 at 11:27 Odpowiedz

    spróbowałem samego avocado bez żadnej cytryny czy tam koreczków itp przekroiłem na pół wziąłem łyżeczkę tak jak kiwi iii… nie mogło mi przejść przez gardło spróbuje ponownie z sokiem z cytryny ale wydaje mi się ze moje avocado było niezbyt świeżę .

  31. Nika
    21 stycznia 2012 at 14:14 Odpowiedz

    Do Łośki: Nie jest istotne czy jesteś szczupła czy też nie, każdego dopadają prędzej czy później choroby. Możesz jeść co chcesz,ale i tak się to odbije na Twoim zdrowiu. Ludzie szczupli uważają, iż wszystko im wolno jeść, zwłaszcza, jeśli po zjedzeniu dużej ilości jedzenia ( warzyw, słodyczy itp.) nie przybierają na wadze. A prawda jest bolesna. Ważne co się je i w jakich ilościach. Można ważyć 45-50kg jeść dowoli, a mieć problemy z sercem itp. Mam koleżankę, która nie jest szczupła, ale nie jest otyła, waży 65kg, nie ma figury laseczki czy modelki,ale zwraca uwagę na to, co je. Robi sobie badania kontrolne, zasięgała jakiś porad specjalistów i jest ok. A to, że jest grubsza tu czy tam, czasem geny już wystarczą albo po prostu. Każdy organizm ludzki jest inny pod każdym rodzajem, czy to budowy, zapotrzebowania na energię itd.

  32. tera
    4 lutego 2012 at 21:35 Odpowiedz

    zjadłam pokropione cytryną iposypane odrobiną cukru…pycha

  33. B.ela
    19 lutego 2012 at 02:48 Odpowiedz

    Avokado to owoc zycia! Smakuje z sola,czarnym pieprzem i cytryna, z dodatkiem szyneczki na chrupiacej malej buleczce. Polecam wszystkim po przebytych operacjach,chorobach czy wycienczajacych pracach. Avokado pomaga byc mlodszym,silniejszym i weselszym! POLECAM

  34. princesa
    25 marca 2012 at 13:55 Odpowiedz

    ja używam awokado jako paste zamiast masła na kanapki

  35. suba
    1 kwietnia 2012 at 21:27 Odpowiedz

    ja dodaję awokado do sałatek owocowych.Owoc ten nadaje im swoistego orzechowego smaku. Polecam

  36. Grazyna
    24 kwietnia 2012 at 08:31 Odpowiedz

    Owoc o nie powtarzalnym smaku a przy tym bardzo zdrowy.Super! polecam

  37. jola
    5 maja 2012 at 17:51 Odpowiedz

    avokado z odrobina sosu tabasco !pycha

  38. justyna
    16 czerwca 2012 at 11:25 Odpowiedz

    a mi awokado smakuje z bagietką i solą.

  39. Maciek
    10 lipca 2012 at 03:32 Odpowiedz

    Sprobowac warto!Przekrojone na pol wyjadana lyzeczka.Do kazdej lyzeczki 1-2 lyzeczki owocowego jogurtu.Pycha

  40. ann449
    15 sierpnia 2012 at 11:06 Odpowiedz

    mi na początku nie smakowało, ale teraz sie zajadam stosuje jako masło a moje ulubione połączenie to twarożek y awokado selerem naciowym jogurtem naturalnym sol i pieprz

  41. Aleksa
    19 sierpnia 2012 at 11:11 Odpowiedz

    Bardzo smaczne jadłam w połączeniu z jogurtem i bananem, jest raczej bezsmakowe, ale z tymi dodatkami snmakuje doskonale. A w dodatku ma tyle witamin i składników mineralnych. Polecam, postanowiłam kupić ten owoc dla 95-letniej Babci :-)

  42. bogie541
    24 sierpnia 2012 at 03:16 Odpowiedz

    Avocado wyjete lyzeczka -posypane sola pieprzem sola cytrynka i pociapanym czosnkeim -pycha ….przepis Izraelski-gdzie te owoce sa b popularne

  43. wojtek z ny
    14 listopada 2013 at 11:51 Odpowiedz

    Super smakuje jako salatka z gotowanym jajkiem i tunczykiem pieprzem i sola polecam….

  44. swinka peppa
    8 marca 2014 at 19:02 Odpowiedz

    zamiasr wybierać miąższ i gnieść widelcem wygodniej jest wyskrobać łyżką wprost ze skórki- mamy od razu gotową pastę

  45. swinka peppa
    8 marca 2014 at 19:04 Odpowiedz

    zamiasr wybierać miąższ i gnieść widelcem wygodniej jest wyskrobać łyżką wprost ze skórki- mamy od razu gotową pastę

  46. elizabetbl
    13 czerwca 2014 at 23:04 Odpowiedz

    Kupiłam pierwszy raz ten owoc. Zjadłam go bez żadnych przypraw. Jest soczysty i słodki…. Gdy przeczytałam w necie ,że jest dobry na nadciśnienie ,,zły cholesterol ,anemie,miażdżyce i ma wit D,K,H,PP
    Teraz będę ten owoc kupować.

Zostaw komentarz.

*