Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Babeczki Runeberga

A może odrobina Finlandii w Polsce? Wypróbujcie nasz przepis na babeczki Runeberga, ich nazwa wzięła się od  znanego poety Johana Runeberga. Podobno codziennie zajadał się nimi podczas śniadania. Babeczki Runeberga

liczba porcji: 6

składniki:
CIASTO:

  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 50 g cukru w kryształach + 50 g cukru naturalnego
  • kilka kropel likieru Amaretto
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 30 g rozdrobnionych herbatników imbirowych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
DEKORACJA:
  • dobrej jakości rum lub brandy
  • kilka świeżych malin
  • dżem malinowy
  • polewa cukiernicza
 

przyrządzanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozpuść masło i odstaw w chłodne miejsce. Ubij śmietanę, jajka ubij z cukrem na pianę.
  2. Do ubitej piany dodaj amaretto, rozpuszczone masło i śmietanę.
  3. Wymieszaj pozostałe suche składniki i delikatnie wymieszaj z płynnymi składnikami. Sześć małych (90 ml) foremek w kształcie wałeczka (mogą być także na muffiny) wysmarować masłem i za pomocą łyżeczki umieść w nich ciasto. Włóż na 15-20 minut do nagrzanego piekarnika.
  4. Upieczone babeczki nakłuj wykałaczką i według uznania skrop alkoholem lub syropem malinowym. Odstaw na pół godziny. Gdy babeczki będą stosownie wilgotne, delikatnie wyjmij z foremek i obróć.
  5. Na wierzchu babeczek wykrój łyżeczką małe wgłębienie i napełnij je dżemem.
  6. Na brzegach babeczek nanieś workiem cukierniczym polewę, a jeśli chcesz, w środek możesz włożyć maliny.
  7. Smacznego!

Zobacz też: Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone