Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Bakłażan faszerowany mięsem, pomidorami i serem

Zdrowe i pożywne danie? Bakłażan faszerowany mielonym mięsem, pomidorami i serem mozzarella to jest to! Szybki sposób na pyszny obiad!

eggplant-237733_1280

liczba porcji: 4 porcje

składniki:

  • 2 duże zdrowe, lśniące bakłażany
  • 300 g mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeży pieprz, sól
  • 1 opakowanie mozzarelli (można zamienić na żółty ser)
  • suszone oregano
  • kawałek papryczki chili (zależy jak ostre dania lubimy)
  • świeże listki bazylii

przyrządzanie:

  • Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (nie wyrzucamy środka, odkładamy go do osobnej miseczki, przyda nam się potem do farszu).
  • Bakłażany od wewnątrz posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, aby warzywa pozbyły się gorzkiego posmaku. Po tym czasie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Miąższ ze środka bakłażana kroimy w małe kawałeczki, cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzone i pozbyte skórki pomidory kroimy na grubszą kostkę, papryczkę chili drobno siekamy, czosnek kroimy jak najdrobniej potrafimy.
  • Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem i chili podsmażamy na oleju.
  • Na patelnię dorzucamy mięso i podsmażamy chwilę z cebulą.
  • Nie wyłączając palnika do mięsa dodajemy miąższ z bakłażana i dalej podsmażamy.
  • Do farszu dodajemy pomidory, przecier, przyprawy i podsmażamy około 5 minut.
  • Do bakłażana nakładamy farsz, tak żeby nie wychodził za brzegi warzywa.
  • Układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika.
  • Ser ścieramy na grubych oczkach.
  • Gdy minie 40 minut pieczenia bakłażanów, posypujemy je startym serem i pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby ser ładnie się roztopił.
  • Zdobimy świeżymi listkami bazylii.

 

Sprawdź też inne przepisy na obiady! (zobacz tutaj)