Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Bakłażany z mozzarellą i parmezanem

Bakłażany zapiekane z dwoma najpopularniejszymi włoskimi serami, z sosem z pomidorów i bazylii

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 4

składniki:

3 bakłażany
300 g mozzarelli
120 g świeżo startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
25 g masła
natka pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
4 szalotki
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów bez skórki, posiekanych
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 świezych liści bazylii
 

przyrządzanie:

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry i ułożyć na blasze pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Posmarować je wcześniej oliwą i piec przez ok. 15 – 20 minut, tak by zrobiły się miękkie.
W tym czasie przyrządzić sos: w garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane drobno szalotki oraz posiekany czosnek. Wrzucić pomidory razem z sokiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem. Dusić przez ok. 10 minut bez przykrycia. Gdy nieco ostygnie, dodać pokrojoną bazylię.
Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i ułożyć warstwę bakłażanów. Na nich ułożyć plastry mozzarelli, a na to warstwę sosu pomidorowego i posypać połową parmezanu. Jeszcze raz powtórzyć kolejne warstwy i na wierzchu posypać resztą parmezanu wymieszanym z bułką tartą. Ułożyć kawałki wiórki masła i piec przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekanika odczekać 5 minut, aby zapiekanka lepiej się kroiła. Posypac natką pietruszki.