Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Barszcz czerwony

Jedna znajbardziej tradycyjnych polskich zup, samkuje niemal każdemu, a propozycji dodatków do niej jest bardzo wiele: kokiety, paszteciki, uszka...

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut + 2 godziny gotowania

liczba porcji: 4

składniki:

3 średnie buraki
pęczek włoszczyzny (patrz BULION WARZYWNY)
po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.     

CZYTAJ O KUCHNI

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

317 Komentarzy

  1. Ika33
    15 kwietnia 2006 at 12:35 Odpowiedz

    mniam, moja starsza siostra powtarzała mi że zrobienie \”nie burego\” barszczu czerwonego to sztuka (jest kierowniczką restauracji), a tymczasem…od pierwszego razu ten barszczyk ma piękny głeboki bordowy kolorek :-D…
    a smak…ja zamiast bulionu używam wywaru spod gotowanej szynki….mmmm..ten aromat….REWELKA

  2. Agi
    28 czerwca 2006 at 22:37 Odpowiedz

    Aby barszcz mial krwisto-czerwony kolor tre buraczki, zalewam woda i odstawiam na noc.

  3. bobik hungry
    27 sierpnia 2006 at 20:19 Odpowiedz

    zjadlbym tak i barszczyk…

  4. Paula
    6 października 2006 at 23:55 Odpowiedz

    a mi goszki wyszedl torszke niestety:/

  5. toca
    10 listopada 2006 at 12:24 Odpowiedz

    siędzę w pracy jestem głodny a jak czytam o tym barszczu to mi się ślina w buzi gromadzi.jeszcze 3 godziny do fajrantu .
    PS
    Zjem sobie kuksu

  6. angelove
    26 listopada 2006 at 16:11 Odpowiedz

    jak ja uwielbiam barszcyk…mniammmm!

  7. uczennica
    8 grudnia 2006 at 20:09 Odpowiedz

    robie właśnie zadanie dodatkowe o tradycyjnych potrawach wigilijnych
    a ten przepis mi pomósł
    DZIĘKI!!!

  8. blanchebeata
    10 grudnia 2006 at 19:44 Odpowiedz

    W wielu przepisach jest czosnek.Czy on jest naszym warzywem tradycyjnym?

  9. zyzia
    16 grudnia 2006 at 12:57 Odpowiedz

    a ja właśnie robie barszczyk.Już nie mogę się doczekać

  10. karolek1
    19 grudnia 2006 at 20:12 Odpowiedz

    cześć ten barszcz jest super

  11. emka
    23 grudnia 2006 at 20:58 Odpowiedz

    gotuję , wigilijny, a żeby miał kolor to posolę pokrojone buraki i trochę postoją przed gotowaniem

  12. MILEK
    23 grudnia 2006 at 22:37 Odpowiedz

    Dzięki wielkie za przepis :) Właśnie muszę ugotować barszcz :D

  13. mati020
    24 grudnia 2006 at 11:02 Odpowiedz

    sprawdze na wigilijnym stole ten barscz

  14. qubraq
    28 grudnia 2006 at 20:45 Odpowiedz

    wyrzuc cytryne a zastosuj zakwas buraczany, wlasnorecznie zrobiony!

  15. Karolin
    12 stycznia 2007 at 22:56 Odpowiedz

    Wlasnie zaraz wyprobuje ten przepis

  16. OLek
    13 stycznia 2007 at 12:12 Odpowiedz

    wlasnie robie ten barszcz ciekawe jak wyjdzie ale wyglada na to ze bedzie mozna palce lizac dzieki

  17. kasiunia
    21 stycznia 2007 at 15:45 Odpowiedz

    o jak dobrze ze znalazlam ten przepis bo byl mi bardzo potrzebny dzieks

  18. elgab
    23 stycznia 2007 at 09:17 Odpowiedz

    kochani dodajcie jeszcze 2 goździki i suszonego grzybka do gotowania a na koniec dosłodźcie naturalnym miodem nadacie winnego aromatu Smacznego !

  19. kasia
    11 lutego 2007 at 14:24 Odpowiedz

    ja robilam wg tego przepisu i podobnie jak Pauli barszcz był gorzki…czy ktos wie czemu tak sie dzieje??

  20. crow
    26 lutego 2007 at 11:44 Odpowiedz

    ja ide na latwizne.otworz wsyp zalej pij.hahaha.nie mam czasu na gotowanie

  21. alexja
    8 marca 2007 at 17:30 Odpowiedz

    Właśnie zabieram się za barszczyk według przespisu, ciekawe jaki będzie w smaku, ale to za jakiś czas. Napisze napewno :)

  22. bea
    11 marca 2007 at 11:20 Odpowiedz

    z zakwasem lepszy

  23. renia
    3 kwietnia 2007 at 18:09 Odpowiedz

    Właśnie zrobiłam,jest dobry tylko nie trzeba tak długo gotować wystarczy 1/2 godzinki

  24. miodzio
    5 kwietnia 2007 at 01:41 Odpowiedz

    najlepiej barszcyk czerwony gotuje sie na rosole
    dodaje sie do neigo wszystkie przyprawy te co do barszczu
    czyli ziele ang., lisc laurowy,pieprz , czosnek, majeranek,jablko surowe ( bez pestek) ,a na koniec dodaje sie surowe starte n adrobnej tarce buraki i gotuje sie tylko chwilke ( jesi ma to byc barszc czysty np: do pasztecików czy do wypicia i doprawia sie do smaku
    sokiem z cytryny lub octem cukrem pieprzem i sola. Mozna dodac troche koncentratu buraczanego i przyrawy w plynie do zup

  25. Pisak
    9 kwietnia 2007 at 18:59 Odpowiedz

    a ja kupowalem barszcz czerwony knora i zalewalem woda i gorący kubek był gotowy…:)

  26. zlotakaka
    17 kwietnia 2007 at 19:27 Odpowiedz

    właśnie robie barszczyk…dzięki za przepis

  27. aga
    12 maja 2007 at 21:25 Odpowiedz

    ja dodaje dwie, trzy suszone sliwki

  28. kasiula
    18 czerwca 2007 at 13:58 Odpowiedz

    a czemu w tym przepisie nie ma smietany ze smietana lepszy

  29. dodo
    17 lipca 2007 at 11:38 Odpowiedz

    baraki stare dodaja goryczy

  30. teko
    30 lipca 2007 at 06:15 Odpowiedz

    Co czyni, ze niektore barszcze maja cos co ja nazywam \”zab\”, podczas gdy wiekszosc barszczy smakuje raczej jak kompot… Kto wie…? Pieprz…? Czosnek…? Co…?

  31. akt
    30 lipca 2007 at 13:07 Odpowiedz

    z czym sie je barszcz?

  32. Małgosia
    8 sierpnia 2007 at 19:39 Odpowiedz

    jestem w trakcie robienia, ale już widzę, że coś jest nie tak…nie ma w ogóle smaku, jakiś taki bezpłciowy, ewidentnie mu czegoś brakuje. Ewentualnie dopatruję się winy w młodych burakach…?

  33. uszka
    9 sierpnia 2007 at 16:58 Odpowiedz

    uszka ale jakie?? jak wolicie?? z grzybami??, a może z miesem a moze jeszcze inne ?? piszczie….!!!!!!!

  34. kryska
    15 sierpnia 2007 at 18:51 Odpowiedz

    Przede wszystkim, barszcz 3 burakow nigdy nie bedzie mial smaku, musi byc co najmniej 6

  35. smakosz
    29 sierpnia 2007 at 14:59 Odpowiedz

    ja jadam barszcz z nie trzech (szt) buraków ale z 3 kg buraków i zawsze mi smakuje z dodatkiem uszek z mięsem. Aby dodać mocy smaku dolewa się jak to lubi octu i trochę cukru-pycha!!!

  36. desalutant
    10 września 2007 at 14:54 Odpowiedz

    nie można wrzucić razem z burakami warzyw, gdyż jak wiadomo buraki gotują sią 2 godz. a warzywa 40 min. poza tym, najlepszy jest na porcji rosołowej, a zamiast cytryny można dać ocet. to tyle tak po krótce : )

  37. salki76
    15 września 2007 at 16:25 Odpowiedz

    a ja taki barszcz robie do picia z suszonymi grzybkami jak świąteczny. Podaje go wraz z krokietami, pierogami z kapusta i grzybami. Super. I zamiast cytryny stosuję ocet zawsze jest pod ręką w domu.

  38. barbarella
    25 września 2007 at 10:28 Odpowiedz

    czosnek dodaje sie na koniec jest lepszy smak

  39. piter
    3 października 2007 at 18:23 Odpowiedz

    a ja niemam pojecia jak sie robi barszcz

  40. amalix
    5 października 2007 at 17:07 Odpowiedz

    could someone please write it in english:=) thanks

  41. moni
    18 października 2007 at 18:34 Odpowiedz

    ten przepis jest naprawde mniam mnia poprostu oalce lizać

  42. zull
    26 października 2007 at 13:21 Odpowiedz

    DOBRA ZUPKA

  43. maruda
    27 października 2007 at 14:26 Odpowiedz

    Fuj

  44. lech
    11 listopada 2007 at 16:53 Odpowiedz

    barszcz gotuję z 1 buraka 2kg odpowiednia to odmiana + koper + warzywa +ocet w + 3 porcje rosołowe razem gotować proszę sprawdzić we własnej kuchni pa

  45. MIKE
    30 listopada 2007 at 15:16 Odpowiedz

    JA OSOBIŚCIE ROBIĘ Z 1 KG BURAKÓW, 2 KOSTKI ROSOŁOWE, 2 ŁYŻKI MAJERANKU, TROCHĘ PIEPRZU, I DO SMAKU: CUKIER I KWASEK CYTRYNOWY. NIE MA MOŻLIWOŚCI, ŻEBY NIE WYSZŁO. POZDRAWIAM I SMACZNEGO

  46. Iwona
    6 grudnia 2007 at 16:17 Odpowiedz

    Ja barszcz robie bez buraków :p hahaha :D

  47. Tekira
    7 grudnia 2007 at 23:14 Odpowiedz

    eloo A ja to biore torebke ze sklepu jedną,
    składniki zawarte zalewam gorąca wodą i ciesze sie potrawą w 2 minuty. :D i zawsze zajebiaszczo wychodzi :D pozdrawiam

  48. sally
    11 grudnia 2007 at 00:12 Odpowiedz

    Heh 2 godzin przed wigilja to ja nie znajde pewnie od rana będę lepić pierożki i uszka, chyba w tym roku podam barszcza knora z kartonika ten smakuje prawie jak u mamy…

  49. iaaa
    18 grudnia 2007 at 13:54 Odpowiedz

    a ja kocham każdy barszczyk czerwony ale najbardziej smakuje domowy, zaraz idę robić:) mniam…

  50. borshtch
    19 grudnia 2007 at 10:17 Odpowiedz

    preparation time 30 min, cooking 2h
    3 beet roots (middle size)
    1 bunch of vegetables like leek or onions, parsley, carrot, cellery – just simple veggie broth
    3 laurel leaves 3 allspice and 3 black paper seeds
    3 cloves of garlic
    1 Table spoon of marjoram
    2 Table spoon of lemon juice
    salt and paper

    Just cook it :) oh beet roots slice on halves, and you can add some fresh beet root juice when the soup is cooked. It gives nice deep red color (but don\’t cook after that) This soup should be clear so use a drainer. Usually it goes with dumplings or some rolls stuffed with mushrooms.

  51. borshtch 2
    19 grudnia 2007 at 10:19 Odpowiedz

    sorry to make this soup clear use strainer not drainer ;)

  52. borshtch 2
    19 grudnia 2007 at 17:03 Odpowiedz

    sorry to make this soup clear use strainer not drainer ;)

  53. Syrob
    25 grudnia 2007 at 06:55 Odpowiedz

    Uhh wlasnie zakonczylem moja pierwsza wlasnorecznie wykonana Wigilie (w stylu fusion gdyz moja zona jest Tajka) – Barszcz z 3 funtow burakow pokrojonych w kostke + lyzka soku z cytryny, lyzeczka cukru, dwa zabki czosnku, 1 kostka rosolowa, troche sosu sojowego, troche imbiru, majeranek, swiezo zmielony pieprz – wyszedl absolutnie superowy.

  54. tom23
    4 stycznia 2008 at 16:17 Odpowiedz

    wlasnie gotuje ale niewiem co z tego wyjdzie

  55. EsenCja
    21 stycznia 2008 at 18:33 Odpowiedz

    barszcz wyszedl super i dodam ze ja jem czesto barszcz z ziemniakami, z fasolka jaś, krokietami, uszkami…mozna tez z jajkiem… no jak kto lubi…ale najlepsze z krokietami..barszcz mi wyszedl super chociaz pominelam wzielam takie ze sloika i wyszedl tez idealny…i nie mosialam tak dlugo gotowac
    hahahaha

  56. obrzydliwe
    7 lutego 2008 at 22:35 Odpowiedz

    mi nie smakuje

  57. mamusia
    5 kwietnia 2008 at 19:58 Odpowiedz

    dobra zupka własnie ją zajadam opłacało sie ją zrobić!!!

  58. LorDDevil ala barszcz
    16 kwietnia 2008 at 19:28 Odpowiedz

    PYCHOTA

  59. gawelek
    23 kwietnia 2008 at 21:19 Odpowiedz

    ja też ją zrobiłem i naprawdę PALCE LIZAĆ :)

  60. abzz
    14 maja 2008 at 11:06 Odpowiedz

    A ja robię inaczej i barszczyk jest smaczniejszy. Osobno gotuję wywar z warzyw, dodaję czosnek, majeranek, troszkę kminku a osobno buraki w łupinkach. Następnie ugotowane buraki obieram, kroję na małe kawałki i wrzucam do gorącego wywaru. Po ostudzenia daję na noc do lodówki. Na drugi dzień odcedzam przez sito i podgrzewam (już nie gotuję). Naprawdę pychota !

  61. kriss
    18 lipca 2008 at 22:12 Odpowiedz

    Ja zawsze dodaje smazony boczus wtedy jest dopiero puszota

  62. tom
    6 sierpnia 2008 at 13:12 Odpowiedz

    pychota super

  63. kurant33
    22 sierpnia 2008 at 10:05 Odpowiedz

    dzisiaj gotuję napewno będzie dobry

  64. karolinka
    9 września 2008 at 14:00 Odpowiedz

    dziś gotuje może mi sie uda….

  65. xmonia212
    22 września 2008 at 14:41 Odpowiedz

    spróbuje ugotować ,zobaczymy jak smakuje ale przepis wskazuje ze bedzie pyszny

  66. Nowicjuszka:)
    25 września 2008 at 15:04 Odpowiedz

    Udał się tylko troszke blady wyszedł;)

  67. supper
    5 października 2008 at 19:03 Odpowiedz

    wyszedł mi barszczyk superrrrrrroski

  68. WS
    8 października 2008 at 12:17 Odpowiedz

    właśnie gotuje, pachnie super!!!

  69. najan
    10 października 2008 at 09:50 Odpowiedz

    hym mam dodac pod koniec gotowani surowego buraka????
    to on sie nie ugotuje, to chyba oczywiste

  70. mama
    14 października 2008 at 23:33 Odpowiedz

    dla głębi koloru pod koniec gotowania dodaje się cukier a dla podkreslenia smaku kwasek cyt. lub sok z cytryny

  71. alechin2
    23 października 2008 at 09:52 Odpowiedz

    spróbuję zrobic zgodnie z przepisem!

  72. mimi
    23 października 2008 at 19:06 Odpowiedz

    właśnie ugotowałam ! pychotaka! a zamiast cytryny dodałam troszkę octu :)

  73. TinkoffCreditSys
    24 października 2008 at 12:34 Odpowiedz

    Zamiast buraka daję wcześniej przetartego ze słoika zacieru buracznego, co go w piwnicy trzymam. Ciekawy pomysł z octem zamiast cytryny

  74. mala
    26 października 2008 at 20:05 Odpowiedz

    kiedy tylko buraczki puszcza kolor natychmiast dodajemy lyzke octu.gotujemy pomalu(jak rosol) a to wszystko po to by barszcz nie byl brudny:)

  75. drhfhd
    29 października 2008 at 14:15 Odpowiedz

    dorzuć boczek razem z warzywami, żeby się gotował, a do koloru dolej soku z buraków z piwnicy :) lub z kartonu

  76. szarlotka1984
    3 listopada 2008 at 11:08 Odpowiedz

    No coż u mnie w domu dodaje sie buraki na wrzątek (przynajmniej połowę porcji buraków). Wtedy barszcz nie traci koloru. Równocześnie dodajemy odrobinę cukru, kwasku cytrynowego i octu. Na wigilię dodatkowo grzyby. Na sam koniec łyżkę tłuszczu np: ze stopionej słoniny bez skwarek no i majeranek.

  77. Resteurator
    9 listopada 2008 at 11:43 Odpowiedz

    MÓJ SPOSÓB
    Jadę na wieś,biorę spod sklepu 2-3 buraki, wietrze 2 dni najlepiej w dębowym lesie, ważne: w tym czasie nie daje nic jeść potem każe im dokładnie umyć się, wiąże i opalam palnikiem gazowym. Jest z tym problem bo strasznie wrzeszczą i się rzucają. Zabijam, sprawiam ( znający temat wiedzą że wnętrzności zostawiamy w lesie , nie zakopujemy jest to znakomita pożywka dla zwierzyny leśnej typu lis kuna niedźwiedź) ćwiartujemy i gotujemy na wolnym ogniu ( ma lekko pykać) we włoszczyźnie czyt.\” bulion warzywny\” czas gotowanie zależy od wieku buraków, średnio 2,5 godziny pod koniec gotowanie dajemy sporą ilość czosnku żeby aromat pozostał w potrawie, przyprawiamy czym kto lubi i w zależności co chcemy z tego zrobić dalej. Jest to znakomity produkt wyjściowy do wielu potraw np, galareta, gulasz, flaczki,wszelkiego rodzaju zupy mięsne, pieczenie, wywar jest wyśmienitą podstawą do sosów po uprzednim odparowaniu wody, nie trzeba dodawać zasmażki by zgęstniał. Celowo nie podawałem proporcji, jest w tym temacie dowolność, co kto lubi, należy pamiętać aby było \” nie słone\” z czasem słoności nabierze, ja osobiście dodaje cukru który potem się karmelizuje i nadaje mięsu ładnego koloru. 2-3 buraki wystarczy do wyżywienia sporego wesela lub przyjęcia noworocznego. Mniam mniam palce lizać.

  78. żabka
    14 listopada 2008 at 12:28 Odpowiedz

    Moi drodzy jestem swierzo upieczoną mężatką, barszcz czerwony gotować bende pierwszy raz.
    Dam wam znać jak smakuje.
    mam nadzeje że bendzie dobry :-) .

  79. czesc
    18 listopada 2008 at 01:03 Odpowiedz

    Droga Żabko…piszę się \”będę\” a nie BENDE!!!!!!!!!!!!!!!

  80. El Muerte
    23 listopada 2008 at 12:23 Odpowiedz

    Patrzac na \”świerzo\” to dziwię się, że żabka nie napisała \”rzabka\”. Gratulacje dla męża – na pewno \”bendzie\” miał pożytek z nowopozyskanej żony :)))

  81. buraczana krolewna
    2 grudnia 2008 at 14:54 Odpowiedz

    Ide se zrobic barszcza

  82. smaczna
    11 grudnia 2008 at 18:17 Odpowiedz

    ide gotować

  83. witmo
    20 grudnia 2008 at 19:28 Odpowiedz

    łapiesz buraka, najlepiej z okolicy wiejskiego sklepu (koniecznie w gumofilcach: zaoszczędzasz na grzybach), wrzucasz do gara, lekko solisz i dodajeś jeden kostka knorrr… wrrr…

  84. Anik
    20 grudnia 2008 at 23:05 Odpowiedz

    to idiotka, jakie szkoly ona konczyla, z takimi bledami, wielki wstyd.

  85. witmo
    21 grudnia 2008 at 17:10 Odpowiedz

    Ale najbardziej samkuje barższcz z uszkami ot filirzanek

  86. didl
    22 grudnia 2008 at 11:46 Odpowiedz

    Czy w polskiej krwi jest wytykanie sobie bledow.Ja tez pisze niepoprawnie, ale tylko dlatego ze mieszkam w Niemczech i posiadam niem.klawiature, gdzie nie ma polskich liter.Pozdrawiam wszystkich milosnikow czerwonego barszczyku!

  87. karlla
    22 grudnia 2008 at 17:59 Odpowiedz

    mam nadzieje ze przepis bedzie dobry bo nie ma zamaru dostac…

  88. BERCIK
    23 grudnia 2008 at 15:36 Odpowiedz

    nie macie innych problemöw tylko sobie wzajemie dokuczac jak kto pisze???????????????

  89. yaro
    23 grudnia 2008 at 21:22 Odpowiedz

    tak, to typowo polskie buractwo.
    pewnie dlatego barszcz jest typowo polską zupą.

  90. Amerykanka
    24 grudnia 2008 at 00:40 Odpowiedz

    Lepiej sie czyta komentarze niz sam przepis.
    Pozdrawiam wszystkich.

  91. Amerykanka
    24 grudnia 2008 at 00:43 Odpowiedz

    By the way, ktory barszcz bedzie lepszy na Wigilie: Amino czy tez Winiary?

  92. bartosz
    24 grudnia 2008 at 12:05 Odpowiedz

    zrobiłem barszcz na rosole i chyba dodałem za duzo vegety i jest troche za słonyDoradzcie mi prosze co mam teraz zrobic

  93. Idzia
    24 grudnia 2008 at 14:50 Odpowiedz

    Barszcz czerwony, hmmm… pychota:)
    Uwielbiam zupki! Najbardziej (barszcz czerwony, biały, grzybowa). Tym bardziej, gdy sama je przyżądzam =) Pozdrawiam! Wesołych Świąt z barszczem czerwonym!

  94. smakosz
    24 grudnia 2008 at 19:18 Odpowiedz

    czosnek dodawac na samym koncu, na okolo 5 minut przed koncem gotowania poniewaz gorzknieje przy dluzszej ze tak powiem obrobce cieplnej

  95. elena
    27 grudnia 2008 at 13:43 Odpowiedz

    nie wazne kto gdzie mieszka, kto co robi…wazne jest jaká osobowosc reprezentujesz…dziekuje za przepis. Jak komus sie nie podoba ( kryrycy) niech gotuja swojE buraki jak chca i najmniej krytykuja, a jesli juz to lepiej daja konstruktywna ( co i jak) OPINIJE. By the way :))), tez pozdrawiam wszystkie szlifierki swiata.

  96. klemens
    3 stycznia 2009 at 22:38 Odpowiedz

    przepis troszeczkę zmodyfikowałem -nie dałem czosnku a majeranek dodałem na końcu ma wtedy więcej aromatu i dodałem 2 łyżki cukru .

  97. woda
    7 stycznia 2009 at 17:22 Odpowiedz

    ale ile dac wody to o tym jest zero

  98. aneta
    10 stycznia 2009 at 00:43 Odpowiedz

    Wlasnie bede gotowac z podanego wyzej przepisu. Co ciekawe to moj pierwszy w zyciu wlasny barszczyk:)

  99. viox
    10 stycznia 2009 at 17:06 Odpowiedz

    przepis niezły -lecz… komentarze lepsze xD

  100. Cezaria
    28 stycznia 2009 at 04:10 Odpowiedz

    buraka mozna uzyc zamiast szminki, zdrowiej

  101. ja??
    7 lutego 2009 at 23:44 Odpowiedz

    jak jest za slony to ziemniaka wsadz

  102. sebus
    9 lutego 2009 at 08:46 Odpowiedz

    No wlasnie a ile wody ?
    jakie proporcja?

  103. klaudia
    9 lutego 2009 at 15:27 Odpowiedz

    wlanie przyzadzam ten barszyk:-)cieka jestem jakie beda tego efekty:-)

  104. sylwia
    18 lutego 2009 at 10:35 Odpowiedz

    ciekawy jest ten przepis dziekuje napewno skorzystam

  105. gutek
    14 marca 2009 at 21:13 Odpowiedz

    supeeer!!!

  106. martunia
    30 marca 2009 at 16:54 Odpowiedz

    witam!moj barszcz zawsze wychodzi bardzo smaczny przepis skrócony robie go w 15 minutek polecam dla zapracowanych:) więć do *wody wrzucam 3 kostki rosołowe(zalezy jaki garnek,mniejszy mniej kostek-logiczne)
    *dorzucam cebule całą małą lub połowa dużej
    *duza marchew na pół i do zupy,do tego listki laurowe 3 szt. i ziele angielskie 5 -6 kuleczek czekam az zrobi sie pyszny wywar jakies 10 minutek:)
    *buraki kupuje juz tarte w paczkach lub w słoiczku są dobre i tanie a ręce nie będa czerwone! dorzucam buraczki cały słoiczek-woreczek-nie mozna za długo gotować najwyżej minutke na malutkim ogniu
    *otwieram puszke lub 2 puszki fasoli czerwonej lub białej dorzucam
    *ściągam z ognia dodoaje śmietany zahartowanej tzn dolejcie do śmietany goracego barszczu wymieszajcie i dolejcie do zupki:) *pietruszke lub koperek posiekac dodać i SMACZNEGO BARSZCZ GOTOWY GWARANTUJE ŻE BEDZIE PYSZNY:)

  107. żańcia
    28 kwietnia 2009 at 08:53 Odpowiedz

    właśnie gotuję ten barszczyk:)

  108. iwonka
    7 maja 2009 at 09:18 Odpowiedz

    gotowwe,potarte buraki w sloiku…! A samej sie ku… nie chce potrzec???leniwcu!!!

  109. RS
    15 maja 2009 at 15:38 Odpowiedz

    Jak zrobic sałatke z buraków?
    Wrzucic granat do PKS :X

  110. GabLyss.
    25 maja 2009 at 14:35 Odpowiedz

    ja nie gtuję mam s łużącą:P
    a poza tym mam 19 lat :/

    PS
    żańcia właśnie gotuję ten barszczyk:)

    gotujesz barszczyk i siedzisz na komputarze? UZALEŻNIENIE !

  111. blondi-e
    4 czerwca 2009 at 11:58 Odpowiedz

    Kochani komentarze faktycznie lepsze niż barszczyk!Ja właśnie gotuje ale też nie wiem co z tego wykipi?!

  112. piotr
    12 czerwca 2009 at 12:56 Odpowiedz

    ja zamiast burak.ów wlewam ekstrakt z buteleczki efekt ten sam.

  113. GabLyss.
    12 czerwca 2009 at 13:45 Odpowiedz

    haha;D
    słaby dowcip , o ile to był dowcip ;/ xd

  114. Anna
    2 lipca 2009 at 23:50 Odpowiedz

    Moj czerwony barszczyk jest najlepszy na swiecie.
    Buraczkow biore na oko np 1 kg..gotuje wywar z wloszczyzny dodajac 2 zabki czosnku, 2-3 listkow laurowych pare koleczek ziela angielskiego..no i przyprawy w proszku jak do rosolu taka kostke jedna trzeba sprobowac do sdmaku..bomozna dodac wiecej..Jak sie juz wywar ugotuje wrzucam potarte na tarce grubej 1/3 buraczkow i tak aby sie zagotrowal ok 2 min stale mieszajac.Po tym czasie dodaje reszte startych buraczkow + sok z cytryna do smaku..pieprzu malo..ale doli tez do smaku..i zagotuje tylko pare sek iodstawiam stale mieszajac..jakas mimutke jeszcze po odstawieniu..
    Jest najlepszy jaki jadlam na swiecie a przepis mam od starszej pani ktora gotowala superek.Zycze smacznego..
    Do barszczyku dobre sa uszka z mieskiem ale trzeba je zrobic oddzielnie iwczesniej.
    Acha, barszczyk najlepiej smakuje dnia nastepnego,

  115. ;D
    23 lipca 2009 at 14:49 Odpowiedz

    Ihihi chyba musze wyprobowac ;))

  116. Ania
    16 sierpnia 2009 at 20:45 Odpowiedz

    Dziekuje za przepisy wlasnie bede gotowac barszczyk…mam nadzieje ze wyjdzie pyszny

  117. Daga
    17 sierpnia 2009 at 14:46 Odpowiedz

    właśnie gotuje ten barszcyk i wiecie wyszedł wspaniały a moi goście brali dokładki;p

  118. basia
    19 sierpnia 2009 at 10:52 Odpowiedz

    ja barszcz czerwony zaprawiam białym( z papierka)

  119. Ambrosia
    19 sierpnia 2009 at 18:04 Odpowiedz

    Wiecie co, zal mi was ludziska…
    A barszczyk… przepyszny… nie mialam pomyslu na obiad – dziekuje :)

  120. :):):)
    20 sierpnia 2009 at 12:42 Odpowiedz

    zobaczymy Anno co z tego wyjdzie:) mam nadzieje ze taki smaczny jak piszesz :)

  121. Boguslaw
    21 sierpnia 2009 at 05:14 Odpowiedz

    Widze wszyscy zapomnieli ze dobry barszcz musi miec podstawe.Czyli gotujemy wywar na cielecych kosciach.Barszcz jest tresciwy i duzo smaczniejszy.Oprocz tego robimy zakwas z czerwonych boraczkow na przegotowanej wodzie i kisimy z czosnkiem przez min 2 dni(pora letnia)Mieszamy wywar 1:1go i barszcz jak marzenie.Nie zapomnijcie z wierzchu posypac pokrojonej pietruszki oraz pieprzu!! Zycze smacznego!

  122. ika
    1 września 2009 at 13:04 Odpowiedz

    Ja polecam buraczki suszone, efekt taki sam, kolor przepiękny i….czyste łapki. Proszę uważać, paczuszka suchych buraków odpowiada 1,5 kg surowych. Jak wsypiecie za dużo zupa będzie gorzka. Smacznego

  123. marcin95263
    5 września 2009 at 11:12 Odpowiedz

    super barszcz

  124. BartOSzy:)
    9 września 2009 at 12:15 Odpowiedz

    No muszę przyznać, że dobry przepis hehe :]
    – Dzięki!

  125. Dominik
    12 września 2009 at 15:41 Odpowiedz

    Rewelacja!!! Jako facet, ktory dosyc rzadko gotuje, i jest totalnym laikiem, wyszlo mi super. Dziekowka!!!

  126. Anka
    13 września 2009 at 10:05 Odpowiedz

    A ja robie tak – nastawiam kosc podgotuje jak sie zagotuje- wylewam wode – zmieniam na nowa- daje kucharek sol ziele ang i lisc laurowy-gotuje- potem starte buraki czerwone i gotuje,na koniec koncentrat barszczu czerwonego PYCHA – podaje z ziemniakami badz jajkiem ugotowanym na twardo serem bialym i wedlina

  127. zoch
    23 września 2009 at 18:57 Odpowiedz

    nie koniecznie wywar z kosci musi byc zdrowy i smaczny, kazdy ma swoj gust. Poza tym w Polsce zazwyczaj gotuje sie same wywary z mięsa

  128. Frytka
    25 września 2009 at 15:08 Odpowiedz

    Barszczyk pyszny bo też tak robię jestem Kucharką:P pozdrawiam

  129. kapturek7s
    28 września 2009 at 12:04 Odpowiedz

    pyszny barszcz

  130. ganjaman
    5 listopada 2009 at 18:32 Odpowiedz

    ja wole tradycyjny smaczek….

  131. marcel
    6 listopada 2009 at 09:36 Odpowiedz

    a co z dodaniem odrobiny OCTU do smaku i koloru , no i trzeba wlozyc jeszcze troche SERCA w to co robimy a barszcz bedzie jak mazenie ….

  132. czekaj
    14 listopada 2009 at 12:45 Odpowiedz

    nie jest za dobry

  133. Hania
    16 listopada 2009 at 07:08 Odpowiedz

    Wlasnie gotuje ten barszczyk w Australii i mam nadzieje, ze zaskocze mojego partnera, ktory jest smakoszem Kuchni Polskiej. To proba generalna przed Wigilia. Pozdrawiam

  134. fifi
    20 listopada 2009 at 11:38 Odpowiedz

    właśnie gotuję, pachnie ładnie, dodałam jeszcze grzybki suszone, zobaczymy co z tego wyjdzie, pozdrawiam wszystkich :)

  135. squnik
    25 listopada 2009 at 11:18 Odpowiedz

    Nie wiem czy ktoś się już wypowiadał na temat tego że sok z cytryny można z powodzeniem zastąpić kwaskiem cytrynowym no i warto dodać jeszcze bulion warzywny. Na kości ma zupełnie inny smak jak na mój gust nie bardzo ale zawsze można dodać olej roślinny. Jako fanatyk barszczyku uważam, że bez grzybów to nie barszczyk:) przynajmniej kilka tak dla smaku wypada dodać.

  136. Rufus
    27 listopada 2009 at 12:46 Odpowiedz

    aromat super ale… po dodaniu burakow oprocz niego nic rewelacyjnego…bez smaku…dopiero po dodaniu barszczu z torebki cos z tego wyszło

  137. Kasia
    27 listopada 2009 at 16:27 Odpowiedz

    Super!!! Smakował wszystkim.

  138. olcia3462
    1 grudnia 2009 at 13:02 Odpowiedz

    co za świństwo!!!!!!Fuj!! Bleeee…

  139. dympysia
    1 grudnia 2009 at 14:27 Odpowiedz

    a ja mieszkam w takim kraju (Italia),gdzie buraka cwiklowego nie sposob znalezc w zadnym sklepie (poza burakami gotowanymi i pakowanymi prozniowo) a wiadomo,ze na barszczyk musi byc burak surowy.Wiec moze ktos z laski swojej podalby przepis na dobry barszczyk czerwony z torebki!!!!????? Z przepisu na odwrocie wychodzi niedobry bleeeeeeeee

  140. JAGODA
    9 grudnia 2009 at 17:12 Odpowiedz

    Świetny jest ten barszczyk właśnie go dałam do szkoły do sokratesa.O tym barszczu będzię wiedzieć kilka państw.

  141. uu
    12 grudnia 2009 at 18:05 Odpowiedz

    uuuuuuuuuu ochyda nie robcie jej przepisu…

  142. nat
    13 grudnia 2009 at 22:47 Odpowiedz

    nie polecam :(

  143. krynia118
    15 grudnia 2009 at 12:56 Odpowiedz

    pychotkaaaaaaaa

  144. doro ffm
    17 grudnia 2009 at 13:09 Odpowiedz

    wlasnie robie ten barszczyk pachnie pieknie….

  145. doro ffm
    18 grudnia 2009 at 11:30 Odpowiedz

    wczoraj zrobilam barszczyk wyszedl swietnie….nie dodalam nawet startego surowego buraczka poniewaz kolor byl akkurat…dodalam zamiast soku z cytryny troche octu…zrobilam do tego krokieciki z mieskiem…serdecznie polecam…ps to bedzie nasz barszczyk wigilijny

  146. biel
    20 grudnia 2009 at 01:20 Odpowiedz

    to jest przepis na barszcz? hmmm nic nadzwyczajnego , wszędzie można go odkryc, a my którzy go szykamy szukamy czegoś mniej pospolitego . pozdrawiam

  147. joapri6
    21 grudnia 2009 at 22:23 Odpowiedz

    naprawde pysznie wychodzi ten barszcz.od lat tak go gotuje.wystarczy potem wedle wlasnego smaku dodac wiecej czy mniej kwasku,octu czy tez cytryny.polecam!!!!!!!!!!!!!

  148. kuchareczka
    22 grudnia 2009 at 12:24 Odpowiedz

    bede go dzis probowac gotowac ciekawe co mi wyjdzie?odezwe sie jeszcze pa

  149. Anka
    23 grudnia 2009 at 07:07 Odpowiedz

    We Francji tez jest problem z kupieniem surowych burakow. Kupuje wiec te ugotowane, pakowane prozniowo albo nie – w \”warzywaniakach\” mozna kupic buraki ugotowane \”na sztuki\”. Sa bardziej \”czerwone\”, bardziej twarde.
    Buraki ugotowane trzeba zetrzec na grubej tarce przed dodaniem do wywaru / zupy, musi ich tez byc wiecej i trzeba pamietac o zakwaszeniu.

  150. MEdis12
    23 grudnia 2009 at 11:41 Odpowiedz

    jak nie bedzie dobry to pozalujecie xD

  151. karolina
    23 grudnia 2009 at 17:24 Odpowiedz

    zaczynam gotowanie:)

  152. LadyJamaica
    23 grudnia 2009 at 20:04 Odpowiedz

    zaraz wypróbuje tego przepisu… mam noc na przygotowanie wszystkiego… niestety musiałam pracowac… taki los…

  153. sniezynka
    23 grudnia 2009 at 20:14 Odpowiedz

    Wlasnie z mama zrobilysmy ten doskonaly barzczyk. Najpierw mama wsypala za duuuuuuzo pieprzu ale potem dorobilysmy tego barszczyku i dodalysmy lyzke cukru i bardzo pomoglo i sie juz zajadamy chociaz wigilia dopieo jutro. Pozdrowienia z Danii.

  154. Basienka
    24 grudnia 2009 at 00:58 Odpowiedz

    Zaczynam pichcic ,mam juz pierozki z kapusta i grzybkami(wlasnorecznie nazbierane0)Dam znac jak bedzie smakowal

  155. nico
    24 grudnia 2009 at 04:02 Odpowiedz

    Dziekuje za przepis . pisze z Manchesteru i sa to pierwsze samotne swieta wiec pomoc sie przydaje zwlaszcza jak nie ma mamy do pomocy ;-) Wszystko idzie ok chociaz gotuje o 3 w nocy…

  156. kajraj
    24 grudnia 2009 at 07:42 Odpowiedz

    Ten barszcz był okropny.

  157. natka
    24 grudnia 2009 at 16:27 Odpowiedz

    ja dzis gotuje w Amsterdamie, wkoncu znalazlam surowe buraki i bede karmic moich francuskich przyjaciol, ciekawe jak im bedzie smakowal borschtch (-:

  158. Alice
    24 grudnia 2009 at 20:50 Odpowiedz

    Przygotowuje Polska wigilie dla mojej host rodziny w USA, barszcz sie gotuje mam nadzieje ze wyjdzie.
    To bedzie ich pierwsza zupa buraczana w zyciu ;)
    Dzieki za pomoc.

  159. JadziaB
    26 grudnia 2009 at 12:22 Odpowiedz

    Barszcz byl pycha

  160. tedi
    29 grudnia 2009 at 00:38 Odpowiedz

    a ile wody ??????

  161. sylwia
    30 grudnia 2009 at 21:15 Odpowiedz

    wszystko ok ale mama mnie uczyła że buraczki dodaje sie na końcu jak barszczyk już doprawimy do smaku.buraki muszą naciągać min.2 godzinki w wyłączonym juz wywarze wtedy barszcz ma cudny smak i kolor-nigdy nie możemy zagotować bo sie mętny robi.Polecam moja 2,5letnia córcia może jeść ciągle..

  162. Beata
    4 stycznia 2010 at 22:28 Odpowiedz

    Barszcz był smaczny. Tak dawno nie jadłam tak pysznej potrawy. Przypomina mi smak barszczu mojej babci…zero konserwantów wszystko naturalne…ach pychota!

  163. a
    12 stycznia 2010 at 16:48 Odpowiedz

    barszczu nie można doprowadzić do wrzenia bo kolor straci i będzie blady

  164. rycho
    20 stycznia 2010 at 13:14 Odpowiedz

    barszcz ma kolor czerwony ciekawe czy prezydent R.P. tez to trawi

  165. darek
    23 stycznia 2010 at 21:00 Odpowiedz

    proste i smaczne ja sam robie barszczyki i nie tylko i palce lizac :))))

  166. edi
    10 lutego 2010 at 12:19 Odpowiedz

    Zrobiłam ten barszczyk.Wyszedł znakomity i wszyscy się zajadali. Także polecam ten przepis na każdą okazję

  167. Iga z Berlina
    11 lutego 2010 at 22:01 Odpowiedz

    Barszcz czerwony znaja tez niemcy. Moja znajoma jadla go przed wieloma laty i prosi zeby jej ugotowac ten polski , pyszny barszcz, musze raz zrobic polskie pierogi do tego barszczu to uszczesliwie ja bo radosci ma malo w zyciu (99 lat)

  168. kasieńka12
    22 lutego 2010 at 17:31 Odpowiedz

    ten barszcz jest wyśmienity naprawde bardz pyszny:-).

  169. Xerita
    11 marca 2010 at 15:15 Odpowiedz

    Proszę podać ile wody na wymienioną ilość składników. Wiem, że większość robi \”na oko\” ale wtedy dla mniej doświadczonych to jest metoda prób i błędów.

  170. majka
    25 marca 2010 at 18:58 Odpowiedz

    według mnie, to jest bardzo smaczny barszcz, nie próbowałam robić, ale moja mama robi podobny. więc nie można w nim nic ująć, czym bardziej dodać. świetne.

  171. aga
    9 maja 2010 at 16:03 Odpowiedz

    ja bulion warzywny robie w szybkowarze, daje dwie marchewki, pietruszke (lub peczek natki), cebule, troche selera, ziemniaka oraz dwa pomidory, pieprz, sol, ziele angielskie, 2 liscie laurowe nastawiam na 30 min, po tym czasie zostawiam na noc w szybkowarze, a na nastepny dzien przecedam a nastepnie wyduszam jeszcze do wywaru soki w warzyw.. wywar jest przepyszny.

  172. Sara
    30 maja 2010 at 13:24 Odpowiedz

    a kość albo mięso??

  173. kuku
    26 sierpnia 2010 at 07:15 Odpowiedz

    Ja dodaję jeszcze 2 grzybki suszone. Nie ddaję soku z cytryny tylko doprzwiam do smaku koncentratem barszczu z butelki( Rolnik,Winiary…). Barszcz gotuję dzień wcześniej jest smaczniejszy. Dziś zaczynam gotować 5 litrów barszczu bo w piątek zjedzie cała ekipa na grila.

  174. aida
    3 października 2010 at 10:31 Odpowiedz

    no wlasnie,co z jakims gnatem, miesem czy koscia,na samej wodzie z awrzywami ma byc gotowany,zanego bulionu miesnego?

  175. Ania
    7 października 2010 at 19:08 Odpowiedz

    jestemw trakcie gotowania;) ale zamiast kawsaku cytrynowego preferuje ocet i ziemiaki scieram na tarce,nigdy natomiast nie dodawalam czosnku,tym razem prubuje ;) mam nadzieje ze wyjdzie;) pozdrawiam

  176. trener szewczyk
    24 października 2010 at 14:49 Odpowiedz

    dzień dobry wszystkim – pierwszy raz na forum
    napiszcie coś o mięsku, na którym robicie wywar, osobiście polecam żeberka (na żeberkach wszystko się udaje). I proszę, piszcie tak, żeby początkujący nie szukali przepisów na innych stronach, każdy z nas kiedyś zaczynał. Przed przystąpieniem do gotowania, radzę nalać sobie kieliszek, czerwonego wytrawnego wina albo koniak, tak koniak stanowczo do gotowania barszczu będzie najlepszy. Ja nigdy nie gotuję \”na trzeźwo\”

  177. KRZYSIOOORINHOOOO
    25 października 2010 at 18:38 Odpowiedz

    barszcz jest najlepszy <33333333 i TYLE

  178. mazia
    28 października 2010 at 21:37 Odpowiedz

    właśnie gotuje ten barszczyk robię go na wędzonym boczku, dodając jeszcze do wszystkich składników jabłko.

  179. `. Yoo . X DD
    13 listopada 2010 at 14:54 Odpowiedz

    ` . pychaa . ; DD

  180. lolek
    15 listopada 2010 at 21:25 Odpowiedz

    Dzięki bardzo :) Do włoszczyzny dodałem jedną cebulę, wszystkie buraki pokroiłem w dość cienkie plasterki, bulion przeszedł smakiem buraków wyśmienicie ;) Pozdrawiam

  181. kupa
    24 listopada 2010 at 14:22 Odpowiedz

    jest ok

  182. bik
    24 listopada 2010 at 19:39 Odpowiedz

    Tradycyjnie powinno sie go gotowac na tzw dudach czyli gesich podrobach,Lecz z rora czyli koscia szpikoza jest tez wysmienity, sam probowalem,pozdrawiam

  183. Wercia
    27 listopada 2010 at 11:25 Odpowiedz

    Ja nie dodaje burakow

  184. Annie
    1 grudnia 2010 at 14:00 Odpowiedz

    A mi sie bardzo podoba,ze ta zupa jest bez \”trupa\” ! Mniam!

  185. maria
    1 grudnia 2010 at 15:08 Odpowiedz

    barszcz czerwony,najlepszy kolor uzyskuje sie ,gdy buraki zaczynaja sie gotowac,wtedy dodac kwasek cytrynowy/lub ocet,cytryne/ nadal gotowac na wolnym ogniu,na koncu gotowania dodac czosnek,do smaku kwasek,cukier/ugotowane suszone grzyby-kilka szt

  186. boss1000
    3 grudnia 2010 at 12:18 Odpowiedz

    moja zonka gotuje najlepszy barszcz na swiecie!!

  187. tpoo
    18 grudnia 2010 at 20:19 Odpowiedz

    Pamiętam, jak babcia robiła, to dodawała siekanych buraków ćwikłowych i siekanych łodyg tych buraków, ale bez liści

  188. KARRAMBA
    23 grudnia 2010 at 16:14 Odpowiedz

    super

  189. anetta@olivier.de
    23 grudnia 2010 at 19:30 Odpowiedz

    a gdzie grzybki suszone

  190. Barszcz
    24 grudnia 2010 at 13:54 Odpowiedz

    A ja jadlem barszcz z barszczem

  191. Kwiateczek123
    9 stycznia 2011 at 19:36 Odpowiedz

    Jest pyszna moja babcia taką gotuje mniam mniam mniam :):):):):):)

    Sprubujcie ugotować swojej rodzinie jest pyszotka palce lizać aż ślinka cieknie jak
    się czyta przepis:>:):):)

  192. patry
    24 stycznia 2011 at 15:46 Odpowiedz

    łe ochyda niedobre

  193. Adi
    26 stycznia 2011 at 19:47 Odpowiedz

    Dobrze xD!!!

  194. tutuu
    3 lutego 2011 at 09:43 Odpowiedz

    jak nie dodajesz buraków to to nie jest barszcz…

  195. olcia
    13 lutego 2011 at 18:47 Odpowiedz

    brzmi super.. i taki jest

  196. jjj
    15 lutego 2011 at 13:20 Odpowiedz

    nie smaczne

  197. boomba
    3 marca 2011 at 16:32 Odpowiedz

    nie jest napisane ile trzeba wody :P

  198. bez mięsa
    20 marca 2011 at 23:28 Odpowiedz

    yarsky barszcz, a ja myśloł, że to od krwi taki… czerwony

  199. ogast86
    29 marca 2011 at 00:58 Odpowiedz

    hey, dla mnie bomba. Nie oszczedzalem pieprzu i doprawilem wegeta, byl taki jak lubie, klarowny, pozywny i z niezlum posmakiem. Polecam. (ja dodalem 2 litry wody jak w przepisie na bulion)

  200. Karolina 23
    7 kwietnia 2011 at 10:49 Odpowiedz

    Jeśli ktos potrafi gotowac to na pewno bedzie dobre. A zeby zupy nie ugotowac i pisac ze ohyda to trzeba miec dwie lewe rece. Ja Barszcz robie na bulionie ale wrzucam jeszcze zeberka do obgotowania.

  201. ja14,5
    10 maja 2011 at 23:00 Odpowiedz

    yy nie dobre

  202. Zjadacz
    17 maja 2011 at 09:17 Odpowiedz

    WUT WUT bleee nie dobre

  203. eva
    20 maja 2011 at 12:32 Odpowiedz

    CZOSNEK-a na co ten obrzydliwy,cuchnący śmierdziel!I TO AŻ TRZY KŁY!Cebula nie może być?

  204. am amŁ=
    22 maja 2011 at 19:36 Odpowiedz

    pyszny…

  205. rts
    25 maja 2011 at 16:48 Odpowiedz

    Eva – na co czosnek? bo barszcz jest z czosnkiem (ja bym jeszcze dodal suszone grzyby). Jak nie lubicie barszczu to sobie ugotujcie pomidorowke!

  206. wiracha 75
    28 maja 2011 at 15:03 Odpowiedz

    robię te zupę z waszych przepisów jak się nie uda to moja żona was znajdzie

  207. bb
    9 czerwca 2011 at 16:50 Odpowiedz

    no świetny. najlepszy z czosnkiem :)

  208. rosomak
    1 lipca 2011 at 16:42 Odpowiedz

    niewiem ile wody dodasc do tego barszczu

  209. Emilia1989
    16 lipca 2011 at 12:46 Odpowiedz

    Zrobiłam na kadłubie z kurczaka i na prawdę polecam. Czosnek jest zdrowy, aromatyczny ima charakterystyczny smak ja tam nienażekam na jego obecność w barszczu z resztą ja dodaję czosnek do wszystkiego;];];]

  210. lusi
    18 lipca 2011 at 14:28 Odpowiedz

    rewelacyjny !!!!!

  211. reniuśka
    19 lipca 2011 at 15:56 Odpowiedz

    w czosnku jest antybiotyk sprawdź a cebula ma duzo wi.tCc i nie tylko a im wiecej róznych przypraw to barszcz jest lepszy a zawsze można sobie samemu dozowanie do własnego smaku ustalic.

  212. meniu
    22 lipca 2011 at 11:25 Odpowiedz

    hmm ja jeszcze dodoaje do tego troszku barszyku w proszku ma ostrzejszy smak :) i nie odcedzam bo dodaje świerze buraczki ziemniaczki i marcheweczke :) później dodaje łyżkę śmietany i troszeczkę mąki i to dopiero jest barszczyk babuni :D:D polecam naprawde niz pić taką samą wodę :))

  213. olin
    22 lipca 2011 at 13:28 Odpowiedz

    pyycha! barszcz bez czosnku to nie barszcz. mozna jeszcze dodac troche przypraw ale to kto co lubi. przepis super:)

  214. moniaaa
    25 lipca 2011 at 13:11 Odpowiedz

    exstra.Do tego jeszcze śmietanka :)

    i miodzio

  215. Marko
    29 lipca 2011 at 09:18 Odpowiedz

    Właśnie zaczynam tworzyć :)

  216. kolo
    14 sierpnia 2011 at 10:37 Odpowiedz

    już JĄ WIDZĘ

  217. Stary Wojtek
    13 września 2011 at 11:43 Odpowiedz

    Barszcz powinno zakwaszać się KWASEM BURACZANYM (przepisy w necie), jest wtedy smakowicie winny, a do tego zyskuje na kolorze.
    P.S. Prośba do administratora, proszę poprawiać błędy ortograficzne, bo np. \”swieży\” napisany przez \”rz\” psuje dobry humor.

  218. Adforum
    23 września 2011 at 12:05 Odpowiedz

    reniuśka – ugotowany czosnek ma tyle antybiotyku co moje skarpetki wiosennego zapachu kwiecistej łąki po ich zdjęciu z nóg po całodziennym przebywaniu w butach.
    Podgrzany czosnek ma tylko swój specyficzny smak i zapach, nic więcej…

  219. anna
    2 października 2011 at 12:13 Odpowiedz

    na sam koniec dodaje fasolkę czerwona w puszce to jest dopiero smak i wszystko z dodatkiem śmietany

  220. ad vocem
    6 października 2011 at 13:47 Odpowiedz

    meniu \”hmm ja jeszcze dodoaje do tego troszku barszyku w proszku ma ostrzejszy smak :) i nie odcedzam bo dodaje świerze buraczki ziemniaczki i marcheweczke :) później dodaje łyżkę śmietany i troszeczkę mąki i to dopiero jest barszczyk babuni :D:D polecam naprawde niz pić taką samą wodę :))\”

    Twoja zupa nie ma NIC wspólnego z barszczem czerwonym! Swoimi dodatkami tylko ją spaprałeś! Ale co kto lubi…

  221. madzia
    9 listopada 2011 at 15:41 Odpowiedz

    barszczyk niebo w gębie jak u mojej babci :)

  222. Gienek
    25 listopada 2011 at 09:47 Odpowiedz

    AAAAAAA…. Ludzie a gdzie w tym przepisie żeberkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

  223. Monikayedi
    14 grudnia 2011 at 10:02 Odpowiedz

    Idę robić ! Mniam!!!

  224. Monikayedi
    14 grudnia 2011 at 10:05 Odpowiedz

    To jest barszcz czerwony-nie zabielany więc bez dodatku śmietany ;)
    Ja już lecę robić ,MNIAM!!!

  225. adzio
    17 grudnia 2011 at 16:06 Odpowiedz

    W końcu mi się barszcz udal!!! Rewelacja, ale z odrobiną koncentratu barszczowego. POLECAM

  226. Bożena
    22 grudnia 2011 at 12:55 Odpowiedz

    Spróbuje to zrobić

  227. gwiazdka85
    23 grudnia 2011 at 12:25 Odpowiedz

    Dziękuje za ten przepis . Dziś go zrobiłam 1 raz :) i wyszedł pyyszny :) Wesołych Świąt

  228. martusia
    30 grudnia 2011 at 21:16 Odpowiedz

    fajny przepis dziękuje za rady

  229. mr.szefuncio
    31 grudnia 2011 at 16:09 Odpowiedz

    barszcz pyszny :))))polecam troszke suszonych grzybkow i octu lyzeczke a bedzie czerwony na maxa……

  230. halina1
    5 stycznia 2012 at 16:41 Odpowiedz

    pszepyszny

  231. isia
    5 stycznia 2012 at 18:57 Odpowiedz

    Czy gotować pokrojone, czy całe, to nie odgrywa roli, ale grzybek i czosnek MUSZĄ W BARSZCZU BYĆ!
    A cóż to za \”smakosze\”, co nie uznają czosnku? Cała śródziemnomorska kuchnia nie istnieje bez niego…Zalewajka bez ząbka czosnku???
    We Wiedniu są wspaniałe bio-buraki (ekologiczne) do zakiszenia, ciemno czerwone, soczyste, mają cieniutką skórkę, a na wodzie od szynki wychodzi najlepszy barszczyk.

  232. luki
    21 stycznia 2012 at 01:34 Odpowiedz

    do wodeczki w sam raz

  233. M.
    27 lutego 2012 at 17:00 Odpowiedz

    No przyznam że zrobiłam barszcz z tego przepisu bo wydał mi się prosty i bez wydziwiania. Niestety wyszedł bez smaku… nie polecam

  234. Aggie
    22 marca 2012 at 13:56 Odpowiedz

    ze mnie kucharka poczatkujaca i wlasnie zrobilam barszczyk – mniam pycha!!! dziekuje za przepis

  235. karla
    29 marca 2012 at 12:00 Odpowiedz

    isia twierdzi-co to za smakosze co nie uznaja czosnku? normalni, rzecz gustu. ja czosnku nie trawie, smierdzi i w ogole nie jest smaczny. niedobrze mi po nim.
    a co do zupy-pyszna! i M. po prostu nie umiala doprawic;) POLECAM

  236. arecki
    5 kwietnia 2012 at 11:04 Odpowiedz

    ludzie barszcz bez kwasu z buraka to nie barszcz

  237. OLusia
    6 kwietnia 2012 at 23:26 Odpowiedz

    Bardzo smaczny wyszedł,gotowałam godzinę i jest super!

  238. Mariusz
    8 maja 2012 at 14:06 Odpowiedz

    KUCHNIA POLSKA BEZ CZOSNKU ??? Pani Karlo szczesc booosze:)))

  239. halina
    1 czerwca 2012 at 19:07 Odpowiedz

    Mój barszcz czerwony; siekam świeże buraki w kostkę, w tym samym momencie gotuje wodę z jażynką. Naraz wrzucam buraki do tego wywaru, gotuje póki buraki nie będą miękkie. Na koniec doprawiam śmietanka, kwasem cytrynowym, solą i piepszem. Wedle gustu można dać łyżkę majeranku. Podawać z kartoflami. Smacznego

  240. mój przepis na głebie czerwonego barszczu
    25 lipca 2012 at 22:47 Odpowiedz

    Ja na początku obieram buraki kroje je w paski grubości małego palca zasypuje je cukrem, posypuje majerankiem i wiem że teraz jest modna zdrowa kuchnia ale polewam octem te buraki bo cytryna jest za słaba i za bardzo esencjonalna, a ocet zatrzymuje kolor buraków i ma jednak taki mocniejszy smak, dodaje również goździki które dają fajny smak, potem jak najlepiej postoja przez całą noc to dopiero dolewam wodę i gotuje, dodaje bulion sól pieprz i na koniec to juz liczy sie smak kucharza czy cos dosypac czegoś czy dolac jeszcze octu. Szczerze każdy w mojej rodzinie na każde święta czy to urodziny czy Wielkanoc, wypatruje mojego barszczu podawanego z uszkami czy pierogami a juz rarytasem sa przeze mnie zrobione krokiety z kapustą lub mieskiem

  241. jola
    12 sierpnia 2012 at 17:21 Odpowiedz

    a ja zamiast octu, kwasku lub cytryny w połowie gotowania dodaję na 2 l wody 1kg buraków , 4 -5 kwaśnych jabłek. Jabłka nie obieram tylko dokładnie szoruję i kroję w ćwiartki dodaję je i pod przykryciem ok. pół godziny bardzo bardzo wolno gotuję , potem dosładzam, barszcz ma piękny czerwony kolor

  242. MM
    24 sierpnia 2012 at 15:28 Odpowiedz

    Rewelacyjny pomysł na kolor!! Niezależnie od octu czy kwasku. A doprawić każdy może jak lubi. Dziękuję :).

  243. Barszcz Bejbe
    30 sierpnia 2012 at 23:41 Odpowiedz

    Właśnie robię barszcz ala mix z różnych waszych przepisów, jak wyjdzie coś dobrego to Wam sprzedam mój przepis, dzięki:)!

  244. lolka
    12 września 2012 at 11:47 Odpowiedz

    ja uwielbiam dodac odrobine oregano i bazyli spróbujcie pycha

  245. magda
    26 września 2012 at 17:10 Odpowiedz

    nie uzywam octu, tylko kwas buraczany.
    a gotuje na dobrym wywarze z jarzyn.
    moja babcia zakwaszala barszcz serwatka, ale octu u mnie w domu nie uzywalo sie.

  246. babcia Klocia
    12 października 2012 at 15:07 Odpowiedz

    zetrzyjcie buraki na tarce, nie trzeba 2 godziny gotować

  247. Darek
    31 października 2012 at 14:14 Odpowiedz

    Dobry i szybki przepis, ja dodałem tylko więcej czosnku i majeranku i w połowie gotowania dodałem lekko obgotowany kawałek wołowiny z kością.

  248. z netu
    10 listopada 2012 at 08:38 Odpowiedz

    z naturalnych składników,zakochacie się w nim:))

    Składniki:

    buraki (ok. 1,5 kg),

    jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),

    ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),

    cebula (jedna duża),

    czosnek (2-4 ząbki),

    liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,

    bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)

    Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!!

  249. Kasia
    10 listopada 2012 at 11:29 Odpowiedz

    Wszysko ok, ale NALEWAĆ PRZEZ SITO????

  250. babcia
    29 listopada 2012 at 20:45 Odpowiedz

    super barszcz, polecam.

  251. JayJayJoker
    5 grudnia 2012 at 19:52 Odpowiedz

    przyda się do szkoły:P

  252. jolinder
    13 grudnia 2012 at 19:56 Odpowiedz

    zeby barszcz byl czerwony nalezy gotowac
    bez cebuli i bez pory ktore niszcza kolor wtedy nie trzeba kilogramow buraczkow.czosnek tak oraz marchew, seler,ziele angielksie , gozdziki,sol, cukier do smaku,pieprz , kolor czerwieni utrwalaja cytryna , ocet lub kwasek cytrynowy ktory preferuje, pamietac nalezy ze w gotowych przyprawach typu KUCHAREK itpynajduje sie tez cebula a wiec nie ulepszac smaku tymi przprawami

  253. kubsztajn
    15 grudnia 2012 at 11:30 Odpowiedz

    Bleeeee

  254. vbff
    20 grudnia 2012 at 14:56 Odpowiedz

    lubie barszcz ale nie robie tylko kupuje

  255. wnuczka
    21 grudnia 2012 at 11:33 Odpowiedz

    wszystkie przepisy robie jak moja babcia, w trakcie dlubie tez w nosie, bo babcia to robila,mama to robila,ja to robie moja corka bedzie to robic i moja wnuczka bedzie to robic,bo babcia mowila, ze wszystkie smaki sa w nosie.

  256. miś
    22 grudnia 2012 at 15:10 Odpowiedz

    porządna zupa musi sie gotować min 4 h , wtedy wytrąca się z warzyw coś (bardzo zdrowego)

  257. angela
    23 grudnia 2012 at 08:58 Odpowiedz

    a ja gotuje włoszczyzne i korpusy z kurczaka z listkami laurowymi zielem angielski i ziarnami pieprzu i czosnkiem. Gotowy wywar przecedzam i juz nie doprowadzając do wrzenia wlewam sok z burakow zrobiony przez moją babcie. Doprawiam solą pieprzem i sokiem z cytryny.

  258. jad
    23 grudnia 2012 at 19:39 Odpowiedz

    to wszystko bardzo dobrze sie czyta ,ugotuje zobacze co mi wyjdzie .

  259. jukcia
    23 grudnia 2012 at 19:51 Odpowiedz

    calkiem smaczny i kolor krwiscie czerwony, ale dalam wiecej burakow i czosnku.

  260. uważny
    23 grudnia 2012 at 23:45 Odpowiedz

    wszystko fajnie tylko nikt nie napisał w jakiej ilości wody trzeba to wszystko gotować. myślę, że chodzi o jakieś 1,5 litra żeby wystarczyło potem na 4 bulionowki. czy tak?

  261. yola
    24 grudnia 2012 at 01:27 Odpowiedz

    nie gotowalam jeszcze,zrobie to jutro poraz pierwszy w zyciu! mieszkam w grecji i nie wiem co to jest majeranek

  262. Edyta
    24 grudnia 2012 at 02:30 Odpowiedz

    Właśnie ugotowalam, wyszedł bardzo dobry

  263. urs
    24 grudnia 2012 at 02:40 Odpowiedz

    1. buraki ugotowalam.
    2.wloszczyzne z kawalkiem wedzonego boczku – w osobnym garnku.
    3 polaczylam wywary.
    dodawam piepszu, soli i wiecej cytrynowego soku. Ja tez gotuje wiecej burakow. Barszcz musi byc bogaty w smaku i kolorze. Yummmmmmmm

  264. Kriss
    24 grudnia 2012 at 13:10 Odpowiedz

    dzis pierwszy raz gotuje barszcz mam nadzieje ze sie nie potrujemy

  265. szef kuchni
    30 grudnia 2012 at 23:26 Odpowiedz

    Aby barszcz byl smaczny. Polecam na patelni zeszklic pol malej cebulki i dwa zabki czosnku skrojone w kostke na lyzce stolowej masla. Wszystko wrzucic do gotujacego sie wywaru. Potem 3 owoce jalowca dorzucamy i gotujemy. Spokojnie 1.5H wyatarcza. Wywar najlepiej doprawiac kostka warzywna. Smacznego. Polecam.

  266. Gabi
    3 stycznia 2013 at 23:38 Odpowiedz

    Ja buraczki i warzywa ścinam nożem,albo szatkownicą na cienkie plastry i gotuję to wszystko tylko do momentu ugotowania warzyw.Długotrwałe gotowanie zabija aromat i witaminy.Nigdy też nie dodaję cebuli,jedynie odrobinę pora,bo to czosnek ma podkreślić aromat,a nie cebula.Czosnek,liść laurowy i rozdrobnione ziele angielskie dodaję oczywiście tuż przed zakończeniem gotowania,aby dłuższe gotowanie nie zabiło ich aromatu.Po ugotowaniu i przestudzeniu,barszcz przecedzam przez sito i dopiero doprawiam go sokiem z wyciśniętych cytryn(cytryny muszą być dokładnie obrane,do samego miąższu,potem umyte pod bieżącą wodą,aby nie ciągnęły za sobą cytrynowego zapachu i dopiero wyciśnięte do barszczu).Przestudzenie barszczu jest istotne,bo wysoka temperatura zabija w soku cytryny witaminę C.Na koniec doprawiam barszcz cukrem,pieprzem i ewentualnie solą.Wigilijny barszcz gotuję na szkieletach wyfiletowanych karpi,bez łebków i płetw.Natomiast w inne dni gotuję na chudej wołowinie,albo piersi drobiowej.Po ugotowaniu mięsa,robię z niego uszka.Nie polecam buraczanego zakwasu,bo on wcale nie jest zdrowy dla naszego organizmu.

  267. paula
    5 stycznia 2013 at 16:34 Odpowiedz

    brzmi super – parokrotnie gotowałam już barszcz czerwony – najlepszy jest na kostce bez użycia mięsa ( zupełnie odwrotnie niż to ma miejsce w innych zupinach jak ogórkowa czy krupnik). Nigdy nie gotowałam barszczu dodając czosnku lecz wrzucałam na czas gotowania skórkę z obranego jabłka. Buraki zawsze kroje w plasteki – talarki, bo je uwielbiam :) podaje z uszkami, które zawsze mam w zamrażarce (wałówka od babci) :D jutro czeka mnie gotowanie ;D

  268. magusława
    8 stycznia 2013 at 11:06 Odpowiedz

    Wcześniej można czosnek i buraki podpiec w piekarniku, barszcz będzie miał bogatszy smak ;)

  269. mariusz
    8 stycznia 2013 at 11:23 Odpowiedz

    ja ugotowałem barszczyk i wyszedł przepyszny super przepis

  270. loss
    1 marca 2013 at 14:02 Odpowiedz

    ja tez przepis troche zmieniam , bo dodaje duzo czosnku !! sok z cytryny , a na koniec lyzke masla!! jak gotuje takie zupki na wodzie. Maslo troszke lepszego smaku dodaje tzn. uszlachetnia :)))

  271. Alicja
    4 marca 2013 at 22:05 Odpowiedz

    Jest wszystko ok ale gotuje się 1 godzine a nie 2

  272. Kucharz
    10 marca 2013 at 17:00 Odpowiedz

    Przepyszny barszcz!

  273. BoBy
    12 marca 2013 at 11:08 Odpowiedz

    wszystko ok ,ale chyba komuś zapomniało sie w przepisie o dodaniu na koniec śmietanki do zup ,wtedy 100% lepszy barszczyk wyjdzie jako obiadowy barszcz do ziemniaków ,bo taki bez smietanki tp może służyć jako pitny ,ale nie do ziemniaków jako zupa obiadowa !

  274. ktoś
    13 marca 2013 at 13:08 Odpowiedz

    A od kad to się barszcz gotuje?? nie wolno zagotować barszczu!!!

  275. AndyPandy
    23 marca 2013 at 10:14 Odpowiedz

    Jak barszcz to tylko na naturalnym zakwasie, nie trzeba dodawać żadnego soku z cytryny, kwasku lub uchowaj Boże octu! Taki barszcz posiada głęboki kolor, zakwas nastawia się tydzień wcześniej. PYCHA

  276. Danuta
    30 marca 2013 at 15:25 Odpowiedz

    Ja przychylam sie do pomyslu loss
    Dodanie masla moze byc wazne. Kostka posiada mono-sodium glut-amide, ktory jak wiadomo jest przyczyna wielu zdrowotnych problemow.

  277. Piratka
    23 kwietnia 2013 at 11:10 Odpowiedz

    Wiele komentarzy,ale nikt nie wspomniał o tym iz znakomitego aromatu dodaje najlepiej peczek swiezego koperku;;

  278. Przemek B...
    27 kwietnia 2013 at 20:14 Odpowiedz

    Wszystko byłoby dobrze ale….jak można gotować barszcz i nazwać go barszczem na 3 burakach??? 4 porcje… To chyba jakaś pomyłka…

  279. Maszkai
    13 maja 2013 at 14:39 Odpowiedz

    Osobiście polecam barszcz zrobiony na wędzonej kości. Daje to wspaniały aromat.

  280. gruby
    14 lipca 2013 at 22:42 Odpowiedz

    a ja dodaje jeszcze koperek i piersi z kurczaka,polecam pyszne.

  281. dramat a nie barszcz
    23 lipca 2013 at 16:51 Odpowiedz

    NAJGORSZY PRZEPIS JAKI KIEDYKOLWIEK WIDZIAŁAM!

  282. kaja75
    27 lipca 2013 at 12:37 Odpowiedz

    super smakuje po dodaniu pory ,drobno pokrojonej albo startejdrobno

  283. Mania
    29 lipca 2013 at 20:54 Odpowiedz

    Barszcz wyszedł mi genialnie moja córeczka zjadła go ze smakiem :)

  284. krycha
    10 sierpnia 2013 at 23:03 Odpowiedz

    podczas gotowania barszczu z buraków nie zakrywam garnka pokrywką-gdyż traci on piękny swój kolor.

  285. miam
    12 sierpnia 2013 at 12:24 Odpowiedz

    bardzo dobry

  286. Twister
    9 września 2013 at 16:17 Odpowiedz

    a mięso to nie łaska? LOL

  287. PawelPe
    11 września 2013 at 14:05 Odpowiedz

    Ja bardziej jestem za starciem burakow i marchwi i dodaniu drobno skrojonej duzej cebuli i oczywiscie dodalbym koncentrat i na koncu zmieszana smietane a tak jak wyzej popieram pomysl z wedzonymi kosciami i oczywiscie pieknym zapachem kopru :P

  288. ggg
    23 września 2013 at 14:51 Odpowiedz

    2 godziny gotować buraki!? to nic z nich nie będzie, a już z witamin nic zupełnie …

  289. davika
    3 października 2013 at 12:28 Odpowiedz

    zamiast soku z cytryny mozna dodać ocet jabłkowy, a z mięsa które daje fajny posmak zupie – polecam żeberka.

  290. Danka
    14 października 2013 at 22:27 Odpowiedz

    Ale ma ochotę na ten barszczyk

  291. Jola
    23 października 2013 at 08:59 Odpowiedz

    Moj barszcz wyszedl o wspanialym zapachu pieknym czerwonym kolorze taki jak pamietalam z dziecinstwa.

  292. ewa
    29 października 2013 at 08:11 Odpowiedz

    warzywa gotować 2 godziny ?????? coś nie tak.

  293. eli
    16 listopada 2013 at 09:03 Odpowiedz

    wlasnie zjadlam moj barszczyk z krokietem,niebo w gebie.

  294. zootechnik
    17 listopada 2013 at 20:45 Odpowiedz

    jezeli barszcz traci kolor to trzeba go zakwasic .

  295. Mah
    19 listopada 2013 at 11:54 Odpowiedz

    Ja z pieprzem bym sie wstrzymała, lepiej dać go na samym końcu. Podczas gotowania pieprz zamiast ostrości daje gorzkawy posmak.

    do Twister – mięso do barszczu? zwariowałeś? ble ;p mięso możesz sobie dodac w uszkach albo wcinac z krokietem ;p

  296. xoxo
    23 listopada 2013 at 00:40 Odpowiedz

    wszystko super,tylko ten czas nie tak. do 45 minut i wszystko gotowe.

  297. aapatozaur
    6 grudnia 2013 at 14:26 Odpowiedz

    niammmmmmmmmmmmm !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  298. Irka
    13 grudnia 2013 at 16:39 Odpowiedz

    Zrobiłam go na ostatnia wigilię i znów zamierzam skorzystać z przepisu :)

  299. Gosia
    15 grudnia 2013 at 18:25 Odpowiedz

    Z ilu litrów wody ten barszczyk wychodzi? To moj pierwszy barszcz,wiec zadaje takie dziwne pytania :) Moze byc 2 litry, nie bedzie za duzo ?

  300. Mira
    22 grudnia 2013 at 11:46 Odpowiedz

    Gotuje ten barszcz pierwszy raz, mam nadzieje ze bedzie wspanialy.

  301. Kasia
    23 grudnia 2013 at 16:21 Odpowiedz

    Bede gotowala pierwszy raz wedlug tego przepisu,jest latwy i napewno bedzie smaczny

  302. esfsf
    24 grudnia 2013 at 00:47 Odpowiedz

    gotowac na małym ogniu ….nie zagaotawac tylko gotowac jak rosół.

  303. lolo
    24 grudnia 2013 at 11:54 Odpowiedz

    dobre

  304. inusia
    24 grudnia 2013 at 18:17 Odpowiedz

    szukalam najbardziej latwego przepisu I chyba znalazlam.Zabieram sie do roboty. Dzekuje ze jest to przepis bez grzybow,sa one bardzo ciezko jstrawn

  305. Toprano
    24 grudnia 2013 at 19:47 Odpowiedz

    polecam dodac z warzywami pol lub cwiartke jablka. sok z cytryny i ocet jablkowy nadadza kwskowatego smaku. warzywa dla wyciagniecia z nich najlepszego soku i sporzadzenia wywaru conajmniej 2 godzinki… z pieprzem wstrzymalbym sie… najlepiuej dodac na okolo 15 minutek przed koncem gotowania.

  306. Ula
    30 grudnia 2013 at 23:25 Odpowiedz

    Super barszcz, tylko dodałam troche grzybów suszonych i trzy jabłka obowiązkowo. I naprawde jest bomba, polecam

  307. Bob
    6 stycznia 2014 at 14:22 Odpowiedz

    Podstawą wywaru barszczu u mojej Mamy były wędzone żeberka, lub kości wędzone. Nabiera dodatkowego aromatu. Grzyby i majeranek obowiązkowo.

  308. MARIA
    18 stycznia 2014 at 13:37 Odpowiedz

    WYŚMIENITY ! ( DODAŁAM WĘDZONKI TROSZKĘ I KILKA GRZYBKÓW SUSZONYCH !

  309. E 621
    23 stycznia 2014 at 15:14 Odpowiedz

    Smacznego!..z glutaminianem sodu,azotanem sodu,,sorbinianem potasu…..połowie forumowiczów .

  310. aneta
    12 lutego 2014 at 13:37 Odpowiedz

    było bardzo smaczne. ja dodalam jeszcze kilka łyżek śmietany i wtedy było delicious:) tak zawsze robiła moja mama:)

  311. Roksana
    15 lutego 2014 at 16:15 Odpowiedz

    barszczyk wyśmienity wszystkim smakuje ;-)

  312. grzegorz
    18 lutego 2014 at 15:14 Odpowiedz

    polecam naprawdę jak u mamy

  313. Kropka
    18 lutego 2014 at 20:31 Odpowiedz

    Przepis jest ch*jowy, tak się barszczu nie robi – wyszła z tego zupa warzywna z posmakiem buraczanym a nie barszcz czerwony.

  314. lolo
    23 lutego 2014 at 09:06 Odpowiedz

    mniam

  315. julia5656
    6 maja 2014 at 14:15 Odpowiedz

    Do barszczyku najlepiej własne z działeczki bez nawozu podstawa dużo buraków warzyw pychotka POZDRAWIAM

  316. aga
    19 maja 2014 at 20:54 Odpowiedz

    Pycha

  317. ivii
    10 lipca 2014 at 12:49 Odpowiedz

    nie umiem gotować, dlatego wchodzę na przepisy – tymczasem ten przepis jest przeznaczony dla kogoś kto doskonale gotuje… tymsamym nie ma on sensu… co do choler$# znaczy warzywa ugotować na bulion?!!?

Zostaw komentarz.

*