Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

TOP 10 FIT przekąsek (dzięki, którym nie przytyjesz!)

Bądź fit przez wakacje! Wygraj książkę kucharską “Koniec z cukrzycą i otyłością”

Bądź fit przez wakacje! Wygraj książkę kucharską “Koniec z cukrzycą i otyłością”

Risotto z krewetkami i szparagami

Risotto z krewetkami i szparagami

Naleśniki herbaciane z mascarpone i owocami leśnymi

Naleśniki herbaciane z mascarpone i owocami leśnymi

Deser w wersji FIT – mus z ananasa i brzoskwini

Deser w wersji FIT – mus z ananasa i brzoskwini

Pomysły na FIT śniadania!

Pomysły na FIT śniadania!

Orzeźwiająca ICE TEA ze śliwkami

Orzeźwiająca ICE TEA ze śliwkami

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach w diecie

Wszystko, co trzeba wiedzieć o rybach w diecie

Wegetariańskie quiche ze szpinakiem

Wegetariańskie quiche ze szpinakiem

5 korzyści, jakie dają nam banany!

5 korzyści, jakie dają nam banany!

Lekki makaron z pieczonymi warzywami

Lekki makaron z pieczonymi warzywami

Letnie ciasto z kremem jogurtowym i galaretką z malinami

Letnie ciasto z kremem jogurtowym i galaretką z malinami

Doskonała tarta truskawkowa

Doskonała tarta truskawkowa

Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach

Wszystko, co musisz wiedzieć o ziołach

Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

Befsztyk

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Wołowina"

przepis z kuchni: polskiej

Oryginalnym zaiste wyda się następujący przepis na befsztyk, ja jednak jedynie tym sposobem smażę i za dobroć jego zaręczam, gdyż przepis ten posiadam od kucharza byłego cesarza francuzkiego na własne oczy widziałam jak go smażył.
Trzy gatunki mięsa zdatne są tylko na befsztyk: polędwica, kotletowe i pierwsza krzyżowa pieczeń. Oczyściwszy więc z żył i łoju przeznaczone na befsztyk mięso, pokrajać je w grube plastry czyli kawałki, mniej więcej grubości dużego palca, nie ubijać i nie solić wcale. Wziąść płaski rądelek lub patelnię miedzianą, rozgrzać mocno, wrzucić kawałek masła, np. na trzy kawałki befsztyku, pół łyżki masła, nie więcej; gdy to masło zawrze silnie i zrumieni się rzucić w nie mięso, jeden kawałek opodal drugiego, i na bardzo dużym płomieniu smażyć nie dotykając się niczem; gdy już się zdaje być rumiane nieco na tej stronie obrócić ostrożnie widelcem na drugą, posolić natychmiast na stronie usmażonej i smarzyć dalej na bardzo silnym ogniu; gdy i z drugiej strony się zrumieni, wyjąć na talerz, gdzie leży tyle kawałków masła ile befsztyku, posolić po drugiej stronie i z lekka kładąc nóż płasko na mięsie, wycisnąć trochę sosu w masło; następnie jeszcze raz na moment włożyć na patelnię sam befsztyk, zasmażyć po obu stronach i wyjąć na ten sam talerz, na któym masło z sokiem od mięsa sos uformowało, polawszy trochę masłem w którem smażył się befsztyk. Cała dobroć befsztyku zależy na dobrem mięsie i mocnym ogniu; tym sposobem smażony jest wyborny; a w miarę jak kto lubi, więcej lub mniej surow, dłużej lub krócej smażyć. W ogóle całe smażenie nie powinno dłużej niż 10 minut trwać. Obłożyć struganym chrzanem i kartoflami. Można takżę smażyć na patelni żelaznej, ale koniecznie wewnątrz pobielanej, gdyż masło nie będzie się palić.  

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*