Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Bliny

Tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta podawane z intensywnymi dodatkami: kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem...

przepis z kuchni: rosyjskiej

czas: 30 minut+2 godz. wyrastania ciasta

liczba porcji: 4

składniki:
 30 g drożdży
 400 g mąkii mąki
 3 jajka
 około 2 szklanek mleka
 pól kostki masła
 1 łyżka cukru
 duża szczypta soli 

przyrządzanie:

Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki – każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.  


 

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. moni
    11 września 2006 at 12:15 Odpowiedz

    \”2 -3 3 łyżkach ciepłej \” co ma byc cieple? ile i czego lyzek ?:]

  2. jureq
    19 grudnia 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Bliny rosyjskie to bliny z mąki gryczanej lub gryczanej mieszanej z pszenną. A nie z pszennej.

  3. Grisza
    23 kwietnia 2008 at 12:21 Odpowiedz

    Blinów jest milion rodzajów, z gryczanej i z prawie każdej innej mąki (jak jest bieda to i z mączki kostnej robią)

  4. monika
    2 maja 2008 at 12:27 Odpowiedz

    rozpuszczone w mleku cieplym ale nie wiem ile ;p

  5. madzia
    22 września 2008 at 15:27 Odpowiedz

    a mnie to z tego naleśniki wyszły… chyba się nie stosowałam do przepisu …

  6. kozak
    9 listopada 2008 at 23:18 Odpowiedz

    oj to bardziej racuchy wam wyjdą,niż bliny. umowmy się,że to kuchnia wschodnia a nie rosyjska(maka powinna być gryczana)

  7. Beata
    12 grudnia 2008 at 18:06 Odpowiedz

    myślaam że to takie uszka z mięsem

  8. qwe
    3 stycznia 2009 at 17:25 Odpowiedz

    u mnie w domu od dawna robi sie bliny i sa to raczej nalesniki a nie jakies tam racuchy…

    i kto to widzial,zeby jest to z kawiorem albo ryba… w biedniejszych czesciach Rosji (czyli wszedzie poza Moskwa) jadło sie bliny z sadzonym jakiem i smazona cebula z kielbasa i skwarkami…

  9. baska
    9 stycznia 2009 at 09:29 Odpowiedz

    mąka nie musi byc gryczna
    z przennej tez sa dobre.mleka dodaje się tyle aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany
    palce lizać!

  10. ozols
    3 marca 2009 at 21:06 Odpowiedz

    Bliny:
    1 szklanka mąki gryczanej,
    1 szklanka mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej)
    3 żółtka albo 2 i 1 całe jajko
    3 dkg drożdży

    Mąkę przesiać
    Drożdże wrzucić do szklanki z letnio ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru i rozrobić (mleko nie może być za ciepłe bo nie wyjdzie)
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (ma być gęstsze niż na naleśniki)
    Odstawiamy na ok 1 godz aż wyrośnie w ciepłym miejscu bez przeciągu (mozna nakryć scierką)
    Po wyrośnięciu smażymy na patelni bliny wielkości jak racuchy z jabłkami, nakładając ciasto np. łyżką stołową.
    Podajemy z np:
    plaster wedzonego łososia na to polewamy śmietanę i wyciskamy sok z cytryny wg. uznania. Można posypać jeszcze koprem (ładniej wygląda)
    Z jagodami i bitą śmietaną też są dobre.
    Najlepiej ubić śmietanę samemu z 30% śmietanką łowicką z cukrem mikserem.
    Z pokruszonym kozim serem (albo fetą) i jakąs pieczona papryką albo marnowaną też jest dobre.
    Jak kto lubi.

  11. Agata
    13 marca 2009 at 17:05 Odpowiedz

    robiłam…pyszne. ale ja zrobiłam wielkości naleśników i podałam z sadzonym jajkiem i wędzonką osmażoną pyszne

  12. jewka
    26 marca 2009 at 12:33 Odpowiedz

    nie zgadzam sie z ewa, bliny je sie włąsnie z kawiorem i śmietana lub na słodko z dzemem, wiem coś na ten temat mieszkam w legnicy a chowąłam sie z radzieckimi dziećmi

  13. Katja
    3 kwietnia 2009 at 13:22 Odpowiedz

    No właśnie, gryczana mąka!!!

  14. paweł
    20 marca 2010 at 17:57 Odpowiedz

    a ja mam kolezanke litwinke ogolnie mieszkam za granica z ludzmi z litwy łotwy rosji i oni robia bliny z bananami o taka ciekawosstka dla was elo

  15. smakoszka kokoszka
    8 czerwca 2010 at 12:41 Odpowiedz

    Byłam na wycieczce na Białorusi a potem na Litwie. Tam jedynie sensowne danie to bliny. Jadło się je maczając w śmietanie, albo były z mielonym mięsem. U mojego ojca na Białorusi jadło się je ze smarzonymi skwarkami. Bliny można kupić w budkach i kioskach są tam podgrzewane w mikrofalówkach. Kupuje się je zamiast drożdżówek i są ciepłe i smaczne, nie są na słodko, tylko raczej na słono. Wyglądają jak nasze racuchy ale smakują jak smażone placki.

  16. rogal
    1 marca 2011 at 22:10 Odpowiedz

    blin ma byc duzy i z pomaczuchom ze smietanom i smazonm boczkiem

  17. adik
    9 stycznia 2012 at 23:10 Odpowiedz

    więcej błędów w tym przepisie nie było można zrobić?? żal

  18. maria
    21 stycznia 2012 at 13:24 Odpowiedz

    Jadłam bliny na Ukrainie. Rewelacja!

  19. kikut
    2 marca 2012 at 07:45 Odpowiedz

    Wersja z kawiorem tj. danie bogaczy i tam faktycznie bliny rosły na drożdżach, na biednej wsi stosowali bardziej naturalne i dostępne spulchniacze niż drogie drożdże

  20. Basia
    5 listopada 2012 at 19:19 Odpowiedz

    Mieszkałam na Ukrainie i jadłam bliny ze śmietaną-rewelacja

  21. xXx
    16 lutego 2013 at 19:50 Odpowiedz

    Moja babuszka zapodaje na konkrecie Bliny :D

  22. EWKA
    25 października 2013 at 19:12 Odpowiedz

    ozols!twój przepis mnie przekonuje!takie zrobię!

  23. Adi
    16 grudnia 2013 at 13:41 Odpowiedz

    Podstawą blinów są bliny a dodatki według własnego uznania.

  24. duna
    31 grudnia 2013 at 14:46 Odpowiedz

    No kochani a na syberii niedaleko Irkucka można zjeść bliny nadziewane farszem serowo ziemniaczabym. Coś jakby w naszych pierogach ruskich ale zamiast pieprzu używa się mięty i wcale nie są potem miętowe tylko pikantne. Jest tam jeszcze wersja z wędzonym omulem ( taka ryba ).

Zostaw komentarz.

*