Polecamy

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Bliny

Tradycyjne rosyjskie placuszki z bardzo delikatnego drożdżowego ciasta podawane z intensywnymi dodatkami: kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem...

przepis z kuchni: rosyjskiej

czas: 30 minut+2 godz. wyrastania ciasta

liczba porcji: 4

składniki:
 30 g drożdży
 400 g mąkii mąki
 3 jajka
 około 2 szklanek mleka
 pól kostki masła
 1 łyżka cukru
 duża szczypta soli 

przyrządzanie:

Drożdże, 1/3 łyżki cukiru, odrobine soli i 2 łyżki mąki rozpuścić w 2 -3 3 łyżkach ciepłej i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie jajka rozdzielić na białka i zółtka, a z białek ubić sztywną pianę Mąkę wsypać do dużej miski, wlać ciepłe mleko, żółtka, roztopione i wystudzone masło, cukier, sól, a na koniec przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszać, delikatnie połączyć z pianą z białek, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Na dwóch małych patelniach rozgrzać tłuszcz i smażyć małe placuszki – każdy z dwóch łyżek ciasta, z obu stron na złoty kolor. Serwować z kawiorem, śledziami, wędzonym łososiem, korniszonami, kaparami, kwaśną śmietaną, które podawać w małych miseczkach.  


 

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. moni
    11 września 2006 at 12:15 Odpowiedz

    \”2 -3 3 łyżkach ciepłej \” co ma byc cieple? ile i czego lyzek ?:]

  2. jureq
    19 grudnia 2006 at 15:11 Odpowiedz

    Bliny rosyjskie to bliny z mąki gryczanej lub gryczanej mieszanej z pszenną. A nie z pszennej.

  3. Grisza
    23 kwietnia 2008 at 12:21 Odpowiedz

    Blinów jest milion rodzajów, z gryczanej i z prawie każdej innej mąki (jak jest bieda to i z mączki kostnej robią)

  4. monika
    2 maja 2008 at 12:27 Odpowiedz

    rozpuszczone w mleku cieplym ale nie wiem ile ;p

  5. madzia
    22 września 2008 at 15:27 Odpowiedz

    a mnie to z tego naleśniki wyszły… chyba się nie stosowałam do przepisu …

  6. kozak
    9 listopada 2008 at 23:18 Odpowiedz

    oj to bardziej racuchy wam wyjdą,niż bliny. umowmy się,że to kuchnia wschodnia a nie rosyjska(maka powinna być gryczana)

  7. Beata
    12 grudnia 2008 at 18:06 Odpowiedz

    myślaam że to takie uszka z mięsem

  8. qwe
    3 stycznia 2009 at 17:25 Odpowiedz

    u mnie w domu od dawna robi sie bliny i sa to raczej nalesniki a nie jakies tam racuchy…

    i kto to widzial,zeby jest to z kawiorem albo ryba… w biedniejszych czesciach Rosji (czyli wszedzie poza Moskwa) jadło sie bliny z sadzonym jakiem i smazona cebula z kielbasa i skwarkami…

  9. baska
    9 stycznia 2009 at 09:29 Odpowiedz

    mąka nie musi byc gryczna
    z przennej tez sa dobre.mleka dodaje się tyle aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany
    palce lizać!

  10. ozols
    3 marca 2009 at 21:06 Odpowiedz

    Bliny:
    1 szklanka mąki gryczanej,
    1 szklanka mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej)
    3 żółtka albo 2 i 1 całe jajko
    3 dkg drożdży

    Mąkę przesiać
    Drożdże wrzucić do szklanki z letnio ciepłym mlekiem i 1/2 łyżeczki cukru i rozrobić (mleko nie może być za ciepłe bo nie wyjdzie)
    Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto (ma być gęstsze niż na naleśniki)
    Odstawiamy na ok 1 godz aż wyrośnie w ciepłym miejscu bez przeciągu (mozna nakryć scierką)
    Po wyrośnięciu smażymy na patelni bliny wielkości jak racuchy z jabłkami, nakładając ciasto np. łyżką stołową.
    Podajemy z np:
    plaster wedzonego łososia na to polewamy śmietanę i wyciskamy sok z cytryny wg. uznania. Można posypać jeszcze koprem (ładniej wygląda)
    Z jagodami i bitą śmietaną też są dobre.
    Najlepiej ubić śmietanę samemu z 30% śmietanką łowicką z cukrem mikserem.
    Z pokruszonym kozim serem (albo fetą) i jakąs pieczona papryką albo marnowaną też jest dobre.
    Jak kto lubi.

  11. Agata
    13 marca 2009 at 17:05 Odpowiedz

    robiłam…pyszne. ale ja zrobiłam wielkości naleśników i podałam z sadzonym jajkiem i wędzonką osmażoną pyszne

  12. jewka
    26 marca 2009 at 12:33 Odpowiedz

    nie zgadzam sie z ewa, bliny je sie włąsnie z kawiorem i śmietana lub na słodko z dzemem, wiem coś na ten temat mieszkam w legnicy a chowąłam sie z radzieckimi dziećmi

  13. Katja
    3 kwietnia 2009 at 13:22 Odpowiedz

    No właśnie, gryczana mąka!!!

  14. paweł
    20 marca 2010 at 17:57 Odpowiedz

    a ja mam kolezanke litwinke ogolnie mieszkam za granica z ludzmi z litwy łotwy rosji i oni robia bliny z bananami o taka ciekawosstka dla was elo

  15. smakoszka kokoszka
    8 czerwca 2010 at 12:41 Odpowiedz

    Byłam na wycieczce na Białorusi a potem na Litwie. Tam jedynie sensowne danie to bliny. Jadło się je maczając w śmietanie, albo były z mielonym mięsem. U mojego ojca na Białorusi jadło się je ze smarzonymi skwarkami. Bliny można kupić w budkach i kioskach są tam podgrzewane w mikrofalówkach. Kupuje się je zamiast drożdżówek i są ciepłe i smaczne, nie są na słodko, tylko raczej na słono. Wyglądają jak nasze racuchy ale smakują jak smażone placki.

  16. rogal
    1 marca 2011 at 22:10 Odpowiedz

    blin ma byc duzy i z pomaczuchom ze smietanom i smazonm boczkiem

  17. adik
    9 stycznia 2012 at 23:10 Odpowiedz

    więcej błędów w tym przepisie nie było można zrobić?? żal

  18. maria
    21 stycznia 2012 at 13:24 Odpowiedz

    Jadłam bliny na Ukrainie. Rewelacja!

  19. kikut
    2 marca 2012 at 07:45 Odpowiedz

    Wersja z kawiorem tj. danie bogaczy i tam faktycznie bliny rosły na drożdżach, na biednej wsi stosowali bardziej naturalne i dostępne spulchniacze niż drogie drożdże

  20. Basia
    5 listopada 2012 at 19:19 Odpowiedz

    Mieszkałam na Ukrainie i jadłam bliny ze śmietaną-rewelacja

  21. xXx
    16 lutego 2013 at 19:50 Odpowiedz

    Moja babuszka zapodaje na konkrecie Bliny :D

  22. EWKA
    25 października 2013 at 19:12 Odpowiedz

    ozols!twój przepis mnie przekonuje!takie zrobię!

  23. Adi
    16 grudnia 2013 at 13:41 Odpowiedz

    Podstawą blinów są bliny a dodatki według własnego uznania.

  24. duna
    31 grudnia 2013 at 14:46 Odpowiedz

    No kochani a na syberii niedaleko Irkucka można zjeść bliny nadziewane farszem serowo ziemniaczabym. Coś jakby w naszych pierogach ruskich ale zamiast pieprzu używa się mięty i wcale nie są potem miętowe tylko pikantne. Jest tam jeszcze wersja z wędzonym omulem ( taka ryba ).

Zostaw komentarz.

*