Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

WARSZAWSKI SMAK “SŁODKI” vol.2 już w tę sobotę!

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Naleśniki z mięsem mielonym na ostro

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

Śniadaniowa kasza manna z orzechami

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

7 powodów, dla których powinniśmy jest MARCHEWKĘ codziennie!

Szybki makaron z warzywami i szynką

Szybki makaron z warzywami i szynką

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

PYSZNY koktajl bananowo-midgałowo-kakaowy z dodatkiem masła orzechowego!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Zobacz czy wygrałeś książkę z przepisami Julie Schwob ,,Tajskie smaki”!

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika

Prosty przepis na szaszłyki z piekarnika

Domowy sorbet z mrożonych owoców

Domowy sorbet z mrożonych owoców

Domowa bagietka pełnoziarnista

Domowa bagietka pełnoziarnista

Sałatka grecka – wersja wzbogacona!

Sałatka grecka – wersja wzbogacona!

Mocno czekoladowe ciasto z rumem

Mocno czekoladowe ciasto z rumem

Kotlety mielone z ziołami

Kotlety mielone z ziołami

Borówka

Leśna borówka, czyli brusznica, przyrządzona z gruszką stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

składniki:
litrowe opakowanie borówki
2 gruszki
3 łyżki cukru

przyrządzanie:

Borówkę umyć i wrzucić do granka razem z obranymi, oczyszczonymi, a następnie pokrojonymi na małe kawałki gruszkami oraz. Dusić do czasu, gdy powstanie jednorodna masa, często mieszajac. Jeszcze gorące nakładać do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po ok. 5 minutach włożyć na 10 minut do nagrzanego do 90 stopni piekarnika.

Podobne artykuły

21 Komentarzy

  1. teaver
    6 kwietnia 2006 at 20:09 Odpowiedz

    hmm.. ciekawy przepis. Na pewno spróbuję. Mam tylko jedno ale- borówka to jagoda, ale jagoda to nie brusznica. Brusznica to czerwona jagoda. ;) Jak ktoś zbierał, to wie o co chodzi.

  2. unkchen
    8 kwietnia 2006 at 19:46 Odpowiedz

    To u nas w rodzine jada sie do mies wszelakich od pokolen.

  3. biolog
    11 kwietnia 2006 at 20:11 Odpowiedz

    \”Jagoda\” to tak w ogóle typ owocu, a potocznie mówi się tak na borówkę czarną. Istnieje też borówka brusznica, która jest czerwona. Tak więc obie te rośliny są z rodzaju borówka.

  4. malkontent
    22 sierpnia 2006 at 09:49 Odpowiedz

    ale brednie

  5. anda
    6 lipca 2007 at 12:36 Odpowiedz

    Brusznica jest super dodatkiem do dań mięsnych. Lepiej jednak aby borówka nie rozgotowała się podaczs duszenia.

  6. jaga
    1 sierpnia 2007 at 09:00 Odpowiedz

    borówka brusznica ( czerwona) jest wyśmienita. nie rozgotowuj jej na miazgę. oprócz gruszki można też dodać jabłko.

  7. nowa
    16 sierpnia 2009 at 11:33 Odpowiedz

    Czarna jagoda i borówka brusznica, pierwsza granatowa i słodka, druga czerwona i kwaskowata. Na południu Pl na czarną jagodę mówi się borówka, stąd ten bałagan.

  8. mysza
    17 września 2009 at 17:35 Odpowiedz

    Malkontencie!! Synek!! Malo widziales, malo jadles i jeszcze mniej wiesz. Mam 18 lat i wlasnie robie brusznice z gruszkami!!
    Jezeli nie widziales brusznic to przyjedz na Podhale. Tutaj oprocz czarnej jagody, borowki brusznicy jest jeszcze zurawina =
    borowka bagienno-torfowa (okolice Czarnego Dunajca. te po angielsku to CRANBERRY= oprocz tego,ze pyszne to tez lecza nerki . Nie mow wiec o bzdurach, nie rob z tego manify, tylko, Jelopie, sie ucz!!!!
    Takiw frykasy jada sie na bardzo eleganckich stolach, wiec poniekad skad Ty to masz znac, jak poza KEBAB nie wyszedles?????

  9. zaida
    28 września 2009 at 19:18 Odpowiedz

    żurawiny nie znałam tylko z opowieści mojej mamy.a borowke i owszem nawt zbierałam .Teraz mieszkam w takim rejonie że nie uświadczysz.ale jeśli mam okazję to kupuję.jest pyszna do mięs .warto wypróbowaćkto jeszcze tego nie zrobił.

  10. smakoszka
    8 sierpnia 2010 at 14:31 Odpowiedz

    Właśnie kupiłam czerwoną jagodę i zrobię z gruszkami.Trzeba sprubować wszystkiego

  11. uhgu
    22 lipca 2011 at 15:10 Odpowiedz

    ha ha

  12. krychna
    17 lipca 2012 at 15:31 Odpowiedz

    nie wyobrazam sobie brusznicy z gruszkami, to nawet nie wyglada

  13. Grażka
    3 sierpnia 2012 at 18:46 Odpowiedz

    Borówka z gruszką jest pyszna nie tylko jako dodatek do mięs, ale również z pieczywem jako dżem

  14. ola
    14 sierpnia 2012 at 18:46 Odpowiedz

    tak to pyszny dodatek do miensa ,sama zbieram bo mieszkam w szwecji i jest tego od groma,wiec zaopatrzylam sie na zime,,,POLECAM

  15. gość
    16 sierpnia 2012 at 15:43 Odpowiedz

    ja najpierw borówkę sparzam,gruszki pokrojone w ćwiartki /na 1kg borówek daję 1kg gruszek,i kg cukru/zasypuję cukrem i dodaję 1 szklankę wody kiedy gruszki będą szkliste dodaje borówki sparzone ,ewentualnie cukier żelujący poddusze chwilę przekłaqdam do słoi odwracam do góry dnem i to wszystko

  16. mirka
    19 sierpnia 2013 at 13:57 Odpowiedz

    a robił ktoś borówkę czerwoną z pigwą? fantastyczna.Zresztą z gruszką i jabłkiem – również

  17. jerza
    12 września 2013 at 14:22 Odpowiedz

    Na brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.

  18. jerza
    12 września 2013 at 14:24 Odpowiedz

    Na brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.

  19. Nika
    15 października 2013 at 12:44 Odpowiedz

    Zawsze robilam z gruszkami uwazam ze pyszne, teraz szukam recepyt bez moze zrobie bez choc gruszka daje takie cos co jest innego od normalnej bez. Jest poprostu pyszna uwielbiam do golabkow jestem z takiego kraju gdzie sie je do golabkow ,prosze sprobowac , naprawde dobrze smakuje.

  20. kierowy
    16 lipca 2014 at 20:01 Odpowiedz

    Gdzie Rzym gdzie Krym? Jak są borówki to jeszcze nie ma gruszek i odwrotnie jak są gruszki to nie ma już borówek!!

  21. babcia
    11 listopada 2014 at 20:20 Odpowiedz

    dziś 11 listopada bylam w lesie .Myslalam ze nazbieram grzybow = nie ma.Znalazlam borowki na slonecznej polanie. Pierwsze borowki w tym roku zbierałam w sierpniu.Natomiast w listopadzie nigdy.

Zostaw komentarz.

*