Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Borówka

Leśna borówka, czyli brusznica, przyrządzona z gruszką stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw

przepis z kuchni: polskiej

czas: 90 minut

składniki:
litrowe opakowanie borówki
2 gruszki
3 łyżki cukru

przyrządzanie:

Borówkę umyć i wrzucić do granka razem z obranymi, oczyszczonymi, a następnie pokrojonymi na małe kawałki gruszkami oraz. Dusić do czasu, gdy powstanie jednorodna masa, często mieszajac. Jeszcze gorące nakładać do wyparzonych, małych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po ok. 5 minutach włożyć na 10 minut do nagrzanego do 90 stopni piekarnika.

Podobne artykuły

20 Komentarzy

  1. teaver
    6 kwietnia 2006 at 20:09 Odpowiedz

    hmm.. ciekawy przepis. Na pewno spróbuję. Mam tylko jedno ale- borówka to jagoda, ale jagoda to nie brusznica. Brusznica to czerwona jagoda. ;) Jak ktoś zbierał, to wie o co chodzi.

  2. unkchen
    8 kwietnia 2006 at 19:46 Odpowiedz

    To u nas w rodzine jada sie do mies wszelakich od pokolen.

  3. biolog
    11 kwietnia 2006 at 20:11 Odpowiedz

    \”Jagoda\” to tak w ogóle typ owocu, a potocznie mówi się tak na borówkę czarną. Istnieje też borówka brusznica, która jest czerwona. Tak więc obie te rośliny są z rodzaju borówka.

  4. malkontent
    22 sierpnia 2006 at 09:49 Odpowiedz

    ale brednie

  5. anda
    6 lipca 2007 at 12:36 Odpowiedz

    Brusznica jest super dodatkiem do dań mięsnych. Lepiej jednak aby borówka nie rozgotowała się podaczs duszenia.

  6. jaga
    1 sierpnia 2007 at 09:00 Odpowiedz

    borówka brusznica ( czerwona) jest wyśmienita. nie rozgotowuj jej na miazgę. oprócz gruszki można też dodać jabłko.

  7. nowa
    16 sierpnia 2009 at 11:33 Odpowiedz

    Czarna jagoda i borówka brusznica, pierwsza granatowa i słodka, druga czerwona i kwaskowata. Na południu Pl na czarną jagodę mówi się borówka, stąd ten bałagan.

  8. mysza
    17 września 2009 at 17:35 Odpowiedz

    Malkontencie!! Synek!! Malo widziales, malo jadles i jeszcze mniej wiesz. Mam 18 lat i wlasnie robie brusznice z gruszkami!!
    Jezeli nie widziales brusznic to przyjedz na Podhale. Tutaj oprocz czarnej jagody, borowki brusznicy jest jeszcze zurawina =
    borowka bagienno-torfowa (okolice Czarnego Dunajca. te po angielsku to CRANBERRY= oprocz tego,ze pyszne to tez lecza nerki . Nie mow wiec o bzdurach, nie rob z tego manify, tylko, Jelopie, sie ucz!!!!
    Takiw frykasy jada sie na bardzo eleganckich stolach, wiec poniekad skad Ty to masz znac, jak poza KEBAB nie wyszedles?????

  9. zaida
    28 września 2009 at 19:18 Odpowiedz

    żurawiny nie znałam tylko z opowieści mojej mamy.a borowke i owszem nawt zbierałam .Teraz mieszkam w takim rejonie że nie uświadczysz.ale jeśli mam okazję to kupuję.jest pyszna do mięs .warto wypróbowaćkto jeszcze tego nie zrobił.

  10. smakoszka
    8 sierpnia 2010 at 14:31 Odpowiedz

    Właśnie kupiłam czerwoną jagodę i zrobię z gruszkami.Trzeba sprubować wszystkiego

  11. uhgu
    22 lipca 2011 at 15:10 Odpowiedz

    ha ha

  12. krychna
    17 lipca 2012 at 15:31 Odpowiedz

    nie wyobrazam sobie brusznicy z gruszkami, to nawet nie wyglada

  13. Grażka
    3 sierpnia 2012 at 18:46 Odpowiedz

    Borówka z gruszką jest pyszna nie tylko jako dodatek do mięs, ale również z pieczywem jako dżem

  14. ola
    14 sierpnia 2012 at 18:46 Odpowiedz

    tak to pyszny dodatek do miensa ,sama zbieram bo mieszkam w szwecji i jest tego od groma,wiec zaopatrzylam sie na zime,,,POLECAM

  15. gość
    16 sierpnia 2012 at 15:43 Odpowiedz

    ja najpierw borówkę sparzam,gruszki pokrojone w ćwiartki /na 1kg borówek daję 1kg gruszek,i kg cukru/zasypuję cukrem i dodaję 1 szklankę wody kiedy gruszki będą szkliste dodaje borówki sparzone ,ewentualnie cukier żelujący poddusze chwilę przekłaqdam do słoi odwracam do góry dnem i to wszystko

  16. mirka
    19 sierpnia 2013 at 13:57 Odpowiedz

    a robił ktoś borówkę czerwoną z pigwą? fantastyczna.Zresztą z gruszką i jabłkiem – również

  17. jerza
    12 września 2013 at 14:22 Odpowiedz

    Na brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.

  18. jerza
    12 września 2013 at 14:24 Odpowiedz

    Na brusznicę mówimy borówka. Znamy ją od pokoleń. Oczywiście robimy z niej przetwory na zimę, zwłaszcza z gruszką. Jest wyśmienita do mięs.

  19. Nika
    15 października 2013 at 12:44 Odpowiedz

    Zawsze robilam z gruszkami uwazam ze pyszne, teraz szukam recepyt bez moze zrobie bez choc gruszka daje takie cos co jest innego od normalnej bez. Jest poprostu pyszna uwielbiam do golabkow jestem z takiego kraju gdzie sie je do golabkow ,prosze sprobowac , naprawde dobrze smakuje.

  20. kierowy
    16 lipca 2014 at 20:01 Odpowiedz

    Gdzie Rzym gdzie Krym? Jak są borówki to jeszcze nie ma gruszek i odwrotnie jak są gruszki to nie ma już borówek!!

Zostaw komentarz.

*