Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Brukselka

Tak nazywamy popularnie roślinę, która naprawdę nazywa się kapusta brukselska.

Nazwa rośliny pochodzi – oczywiście – od stolicy Belgii, czyli kraju, w którym jest niezwykle popularna i w którym powstała (najprawdopodobniej) z połaczenia jarmużu i kapusty głowiastej.


Zalicza się do warzyw, które ze względu na swoje wartości odżywcze, są szczególnie polecane przez dietetyków. Brukselka zawiera witaminy B1, B2, B6, C, E, K, sód, magnez, potas, mangan, wapń, cynk, miedź, karoten, jod, chlor, fosfor. Bogata jest także w kwasy foliowy i pantotenowy oraz biotynę.


Ma około 35 kcal w 100 gramach.

Podobne artykuły

19 Komentarzy

  1. lasuch
    7 lutego 2009 at 10:36 Odpowiedz

    trzeba sprawdzic jak smakuje

  2. Anusiak
    12 maja 2009 at 11:47 Odpowiedz

    Ja brukselkę gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru, bo środek brukselki jest niestety gorzkawy z deka. Brukselkę po ugotowaniu do miekkości odcedzam, wrzucam na patelnię i przesmażam z bułką tartą i masełkiem. Cudownie smakuje, jest bardzo sycące, pełne witamin i apetyczne danie z małą zawartością kalorii, bo w 100 gramach znajduje się tak przygotowanej bruskselki tylko 129 kalorii!

  3. mat
    22 sierpnia 2009 at 19:28 Odpowiedz

    @Anusiak Po procesie termicznym opisanym przez ciebie taka brukselka zawiera juz tylko kalorie…

  4. Sto lat!
    19 września 2009 at 20:15 Odpowiedz

    Zgadza się. Bezcenne i niezbędne (m.in. do pozyskania z pożywienia wszystkich witamin i minerałów) enzymy giną pierwsze, potem to samo dzieje się z witaminami. Fakt, że dodajesz rafinowanego cukru i soli po to, by polepszyć smak niesamowitej smakowo z natury brukselki świadczy o tym jak daleko od natury odchodzi \’nowoczesny\’ człowiek. Cukier zakwasza organizm, sól kuchenna zaś zaburza równowagę elektrolityczną na poziomie komórkowym, przyspiesza puls i wyświadcza nam jeszcze kilka niedźwiedzich przysług. Proponuję brukselkę gotować trochę dłużej, niż zwykle, ale na wolnym ogniu. Nie wrzucać do wrzącej wody, tylko odstawić wodę na chwilę do częsciowego ostygnięcia. Idealnie jest, gdy brukselka jest delikatnie al dente. Dopiero wtedy \’rozumiemy się\’ z naszym organizmem. Generalnie zasada jest prosta – im coś bardziej przetworzone, tym gorzej. Aha, jeszcze co do \’masełka\’. Radzę kupować żółte w kolorze, chodzi o to, żeby było z mleka krów, które żuły trawę, a nie mączkę kostną. Nie wrzucajmy takiego masła do wrzątku.. Szkoda surowca. To zabrzmi jak brednie co napiszę, ale zjadanie 2×1 jedną łyżeczkę takiego żółtego, naturalnego masła pozwoli na przestrzeni lat uniknąć wielu ubytków w jamie ustnej (oczywiśce nie zwalnia nas to ze szczotkowania..). Masło żuwaczy trawy zawiera bowiem substancje, które pomagają w remineralizacji zębów i kości, dostarczaniu do zęba wapnia i potasu (oraz kilku innych minerałów). A to jest kluczowe dla zdrowych zębów. PS:jeśli to możliwe, używajcie past ziołowych, bez fluoru lub z małą jego ilością. Fluor w nadmiarze (jabłka, woda mineralna, pasta, wiele innych) jest trucizną dla ciała i demineralizuje zęby.

  5. benutka
    6 października 2009 at 11:53 Odpowiedz

    Anusiak, brukselka podsmażona na maśle z bułką tartą ma 3 razy więcej kalorii… Ugotowana w wodzie traci też swoje prawie wszystkie wartości odżywcze… :(
    lepiej (czyt. zdrowiej) ugotować na parze i dodać łyżeczkę masła na tależu :D smacznego

  6. harah
    22 października 2009 at 19:29 Odpowiedz

    Sto lat!, kolor masła produkowanego w mleczarni nie jest wyznacznikiem tego, co jadły krowy, ponieważ każda mleczarnia dodaje do niego barwnik – karoten. Gdyby mleczarnie tego nie robiły, zimą, kiedy żadna krowa nie je świeżej trawy, masło zawsze byłoby białe, a nie jest.

  7. ja
    11 listopada 2009 at 11:24 Odpowiedz

    mat, ale jak smakuje!

  8. CAŁAwTRAWIE
    27 stycznia 2010 at 11:38 Odpowiedz

    A ja do wody w której gotuję brukselkę, dodaję tartą gałkę muszkatołową – moja brukselka nigdy nie jest gorzka.

  9. Paulina
    15 marca 2010 at 18:18 Odpowiedz

    kiedy nie chcemy aby stracila swoje wartosci, jak kazde warzywa powinno sie wrzucac na gotujaca sie wode.

  10. Gosia
    11 listopada 2010 at 13:31 Odpowiedz

    własnie ugotowałam brukselkę na parze-goryczki pozostało bardzo niewiele, tyle ile potrzeba,żeby zachowała odpowiedni smak-wyjęłam ją na roztopione masło(tylko roztopione)zamieszałam -jest pyszna-nie dodawałam zadnych przypraw,nawet soli.
    Wczesniej nie lubiłam brukselki-znalam ja tylko z mieszanki warzywnej mrozonej.

  11. Gosia
    11 listopada 2010 at 13:39 Odpowiedz

    dodam ,że gotowałam świeżą(nie mrożoną)-czy to ma znaczenie nie wiem-bo to mój pierwszy raz.

  12. Zgredzik
    25 listopada 2010 at 09:22 Odpowiedz

    A czy można ją podać w śmietance jak marchew na słodko kwaśno?

  13. stach
    11 grudnia 2010 at 18:03 Odpowiedz

    żółte masło tym różni się od jasnego że dolewają do niego farby tzw spożywczej dzięki takim opiniom po których ludzie nie kupują jasnego masła!!

  14. Wita
    14 listopada 2011 at 17:40 Odpowiedz

    Wlasnie zjadlem zrobionana na parze, swieza, bez przypraw. PYCHA

  15. usiak
    15 lutego 2012 at 13:57 Odpowiedz

    JA brukselke gotuje w mleczku kokosowym nie dodaje wody jest pyszna i wcale nie jest gorzka.

  16. lila
    15 września 2012 at 12:58 Odpowiedz

    MOJ PRZEPIS z Brukselka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    OBGOTOWAC BRUKSELKE
    Z MIELONEGO MIESA UFORMOWAC MALE KULECZKI I USMAZYC NA OLIWIE
    WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAC I WLOZYC DO ZAROODPORNEGO NACZYNIA WSZYSTKO ZALAC SMIETANA Z DODATKIEM STARTEGO ZOLTEGO SER I ZAPIEC !15 min posypyc zielona pietrusza

  17. przepis na pyszna brukselke
    19 listopada 2012 at 21:52 Odpowiedz

    opczyscic brukselke zalac ja woda dodac soli magi i pieprzu i gotowac do miekosci a nastepnie jak jest gotowa brukselka rospuscic maslo na patelni i podsmazyc na maselku cebule i dodac make to znaczy robimy zasmazke i wlewamy do brukselki….

  18. giewont
    21 listopada 2012 at 02:02 Odpowiedz

    ja dodaje lyzeczke sody oczyszczonej i lyzeczke cukru.kolor dobry zielony oraz smak dobry nie gorzki

  19. Dorota
    9 stycznia 2014 at 16:14 Odpowiedz

    Najlepsza jest kiedy się ją zamrozi ,jest słodka .Ja zawsze mam ją w zamrażarce dodaję również do zup :-)

Zostaw komentarz.

*