Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Bruschetta z pomidorami

Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone pieczywo z soczystymi pomidorami z czosnkiem i ziołami

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 4

składniki:
8 kromek pszennego chleba
3 - 4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, świeżo zmielony pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka listków bazylii do dekoracji

przyrządzanie:

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron w piekarniku pod grillem (lub na grillu ogrodowym). Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorowac listkami bazylii i natychmiast podawać.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

39 Komentarzy

  1. 2dora
    12 lutego 2006 at 13:01 Odpowiedz

    jest również bardzo smaczne jeśli posypie się troszkę startym żółtym serem

  2. polskie jadło
    4 listopada 2006 at 16:31 Odpowiedz

    niesamowici dobre !!! jednak robiłem je na bagietce hiszpanskiej i nie mam większego porównania

  3. sylweta
    26 lutego 2007 at 22:24 Odpowiedz

    jakie maja byc zioła?

  4. GoDers
    13 kwietnia 2007 at 14:58 Odpowiedz

    Coś podobnego jak crostini pieczona z oliwą bagietka mozzarella i przecier z papryki

  5. mm
    14 października 2007 at 12:51 Odpowiedz

    o tak, mozna posypac serem. ja robie bruschette troche inaczej – zapiekam w piekarniku razem z pomidorami (w plasterkach), serem, czosnkiem i oliwą, po wyjęciu posypuję sziołami i gotowe

  6. EK
    9 kwietnia 2008 at 17:15 Odpowiedz

    Przyprawę można kupić w marketach pod nazwą \”BRUSCHETTA\”.

  7. edek
    21 maja 2008 at 10:46 Odpowiedz

    a ja rozgniatam masę czosnku z masłem, smaruję z obu stron i przypiekam, na to pomidorek, nieeeebo w…

  8. cohibaro
    22 maja 2008 at 20:32 Odpowiedz

    wszystko ladnie pieknie…ale nie calkiem ziola, tylko bazylia a kromki nie polewa sie oliwa, tylko smaruje z obu stron przepolowionymi zabkami czosnku i takie sie opiekaw piekarniku.
    do pomidorow dodaje sie oprocz oliwy z oliwek octu balsamicznego.

    Pozdrawiam

  9. Anccca
    24 sierpnia 2008 at 22:12 Odpowiedz

    Oj przepisów jest sporo. Te które tu podajecie są trochę spolszczone. Warto spróbowac oryginalną, po włosku, we Włoszech. Jest w niej pewnie wiekszośc składników, które tu wymieniacie ;) Smacznego!!!

  10. Mateusz
    10 października 2008 at 23:40 Odpowiedz

    Starty ser, dokladnie parmezan, jest wrecz niezbedny :)

  11. Mateusz
    10 października 2008 at 23:45 Odpowiedz

    Starty ser, dokladnie parmezan, jest wrecz niezbedny :)

  12. czarnooka
    22 lutego 2009 at 19:31 Odpowiedz

    nie wiem jak wy, ale ja to robię tak:
    smaruję masłem (z obu stron), sypię starty czosnek, a potem smaruję koncentratem pomidorowym i zapiekam. Jak się troszkę przyrumienią, dodaję pokrojony w kostkę pomidor i przyprawy i znowu piękę. Potem wyjmuję i… Pychota! ;)

  13. natka
    22 marca 2009 at 00:39 Odpowiedz

    a ja kupuje w sloiczku firmy sacla gotowa mase o nazwie bruschettina piccante, wlasnie sie zajadam pychota!!!!

  14. Zosia
    14 lipca 2009 at 18:42 Odpowiedz

    najprawdziwsza, najlepsza bruschetta to z kozim serem!!

  15. Zosia
    14 lipca 2009 at 18:46 Odpowiedz

    Przypieczona z dwoch stron buleczka, potarta przepolowionym czosnkiem. na to siweze, badz z puszki pokrojone pomidory skropione oliwa, wraz z ziolami(bazylia, odrobina zil prowans, sol pieprz) na to pokruszony ser kozi i do pieca!! potem polewam pesto.. MNIAM MNIAM, niebo w gebie!!!!!!!!!!!!!!!

  16. mama
    29 października 2009 at 16:18 Odpowiedz

    to pyszne danie

  17. ola
    30 grudnia 2009 at 12:24 Odpowiedz

    troche macie mylne pojecie jak to sie robi.ja pracuje we wloskiej pizzeri z samymi wlochami i calkiem inaczej sie to robi.bagietke sie zapieka a w miedzy zcasie kroi sie swieze pomidorki w kostke.czosnek dodaje sie do olivy i miksuje i robi sie druga buteleczke z oliva i bazylia i tez sie miksuje oddzielnie te sosy dodajemy do swiezych pomidorkow i miesza sie i naklada na gorace bagietki.a nie ze chlebek smaruje sie oliwa.tylko z oliwy robi sie sosiki takie

  18. anusia
    2 marca 2010 at 23:26 Odpowiedz

    ja to robie tak-kroje w kostke obrane świeżutkie pomidorki(sezon letni)posypuję oregano,dodaje oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia,drobniutko pokrojony czosnek,MIESZAM,odstawiam na 10,15 min,w między czasie opiekam kromki chleba w piekarniku i kiedy jest juz dobrze chrupiący nakładam na kromki wcześniej przygotowane pomidory,podawać kiedy kromki są dobrze ciepłe,PROSTE I SMACZNE.

  19. salgado
    25 marca 2010 at 15:02 Odpowiedz

    a ja robie srak ;]
    Co to za glupie komentarze! Jezeli macie swoj przepis to wrzuccie jak nowy a nie zasmiecacie tu komentarze i sie przemadrzacie.

  20. moly
    2 maja 2010 at 14:35 Odpowiedz

    Będąc w Rzymie jadłam prawdziwą włoska Brischettę. Pieczywo było chrupiące, natarte czosnkiem, ale nie ciepłe, pomidory świeże, a nie gotowane, a na koniec kelner przy mnie polewał ją sosem z oliwy z ziołami….

  21. mloda
    2 lipca 2010 at 14:49 Odpowiedz

    jasne wszyscy znawcy wloskiej kuchni!
    A nie pomysleliscie ze sami wlosi maja na to kilka sposobow jak my na nasz rodzimy bigos!!! Moze o to sie zaczniemy kłocic?!

  22. Malgosia
    1 grudnia 2010 at 15:25 Odpowiedz

    Ja kroje swierze pomidory i daje tylko czosnek i oregano. Doprawiam oliwa, sola i odstawiam na 1 godzinke aby nabralo smaku.
    Na jeszcze goracy chlebek nakladam pomidory i serwuje.
    Uwielbiam takie bruschetti, mniamm.

  23. calabrese
    1 grudnia 2010 at 18:03 Odpowiedz

    Powiem Wam, ze bruschetta ma byc prostym i smacznym przekaskiem. Swierze pomidory, czosnek, oregano, sol i troszke pieprzu. Chlebek najlepiej taki czerstwy, podpieczony jeszcze w piekarniku. Ma byc chrupiaco i smacznie :)
    Dodam, ze mieszkam we Wloszech od wielu lat i znam sie troszke na wloskiej kuchni.
    Pozdrawiam smakoszy.

  24. .
    16 stycznia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    To pyszne

  25. Miecio
    3 lutego 2011 at 14:33 Odpowiedz

    Takie pisanie jak w wydaniu \”Zosia\” , czyli bez klawisza Alt, z bykami , to tak jakby gadać z pełną buzią. Lenistwo bite czy brak kultury ?

  26. Aleksandra
    26 lutego 2011 at 13:14 Odpowiedz

    A ja bywam co najmniej kilka razy w roku we Włoszech i zgodzę się, że z bruschettą jest jak z naszym bigosem, jest na nią wiele sposobów, ale osobiście najbardziej lubię z pomidorami, czosnkiem, oliwą i świeżą bazylią :)

  27. beka
    21 maja 2011 at 11:47 Odpowiedz

    wezcie rpzestancie co jedna to się przechwala\”mieszkam we wloszech, pracuje we wloszech\” no i co to kogo obchodzi? i tak kazdy zrobi jak mu bedzie odpowiadac z pieprzem czy bez, z czerstwego chleba czy nie- wiec po co te glupie komentarze?!
    Polacy… ://

  28. Emanuel
    2 czerwca 2011 at 09:44 Odpowiedz

    Moje Wy kochane kuchareczki:) Pozdrawiam..

  29. Jo
    12 lipca 2011 at 17:40 Odpowiedz

    Witam, polecam także Bruschettę z pieczarkami i mozzarellą (pokrojonymi w kostkę, doprawionymi włoskimi ziołami, solą, pieprzem i oliwą, mozzarella w cienkie plasterki. Masę pieczarkową ulożyć na lekko podpieczonym i potartym czosnkiem i pokropionym oliwą pokrojonym chlebie ciabatta i zapiec w piekarniku aż mozzarella się rozciągnie.
    Pychotka!! A wasze przekomarzania, no cóż … baby…

  30. muszynianka
    23 sierpnia 2011 at 12:58 Odpowiedz

    ŚWIEŻE – ludzie !!! Włoskie jedzenie …. a język gorzej niż ubogi. Jedna z drugą do nauki ortografii a nie pleść androny o swoich podbojach kuchni świata.

  31. Siwy
    25 sierpnia 2011 at 18:16 Odpowiedz

    To tego wszystkiego spróbujcie dodać suszone pomidory z oliwą i ser, (Jaki? Rzecz gustu).
    Duża kromka zapieczonego chlebka obsypanego pomidorkami z ociekającą pomarańczową oliwą. Smacznego

  32. Paula
    9 października 2011 at 21:37 Odpowiedz

    Proste, szybkie i przepyszne :)

  33. Madame
    23 stycznia 2012 at 20:41 Odpowiedz

    Ludzie, wchodze poszukac ciekawy przepis, czytam komentarze i co? Wiekszosc z nich to czepialska sie krytyka. Zapewne tez mnie nie ominie bo nie uzywam polskich liter wiec wyjasnie od razu, nie jest to ani lenistwo ani brak kultury, tylko brak polskiej klawiatury!!! Palancie/ palancico, a jak ktos wchodzi tu wylapywac bledy ortograficzne niech sie zapisze do tematycznego kolka! Polacy, co za narod!!! Wiec apeluje do milych ludzi, ktorym chce sie poswiecic swoj czas i podzielic sie swoja wiedza, nie przejmujcie sie prozna krytyka bo to ludzie ktorym nie wiele sie w zyciu udalo. Ja Wam dziekuje :)

  34. starsza pani:))
    30 stycznia 2012 at 20:14 Odpowiedz

    Grzanki z tostera smaruję masełkiem lub opiekam w piekarniku już posmarowane takim masłem(czosnkowym . Oczywiście na nich mocno przyprawione pomidory już przy stole -smakowitości

  35. kartorro
    17 czerwca 2012 at 20:18 Odpowiedz

    Ej,amatorzy włoskiego,nie wiem czy znacie ale w Lidlu maja tygodnie tematyczne z żarciem i teraz od jutra jest Włoski!!Juz go parę razy przerobiłem,idzcie zobaczyc co maja,serio warto.

  36. mistrall
    19 lipca 2012 at 18:47 Odpowiedz

    no i wyszlo swietne. szybkie, proste i zwykle skladniki ma sie w domu. bomba!

  37. salmina
    13 sierpnia 2013 at 13:05 Odpowiedz

    smacznego!

  38. Eva
    18 maja 2014 at 22:04 Odpowiedz

    Ja oliwą extravergine polewam po upieczeniu chleba na wierzchu,po ułożeniu pomidorow, wtedy czuje sie smak dobrej oliwy.

  39. maja
    7 czerwca 2014 at 13:25 Odpowiedz

    brak tu tego co stanowi kwintesencję smaku bruschetty czyli bazylii i octu balsamicznego

Zostaw komentarz.

*