Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Brytyjskie APPLE PIE – oryginalny przepis

Próbowaliście kiedyś angielskiej wersji popularnego i lubianego przez wszystkich jabłecznika? Znamy oryginalną recepturę, która z pewnością Wam zasmakuje. 

składniki:
 

  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
 

przyrządzanie:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.
  2. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.
    Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.
    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
  3. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...