Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe na grilla

Wykwintna tarta serowa

Wykwintna tarta serowa

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Sałatka z jarmużem, ciecierzycą i kozim serem

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Kasza pęczak z warzywami z patelni

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

Pierś z kaczki w sosie z owocami leśnymi

5 najlepszych chłodników na LATO

5 najlepszych chłodników na LATO

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Kawa mrożona z mlekiem skondensowanym

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Truskawkowe smoothie z awokado i nasionami

Domowa granola w 25 minut

Domowa granola w 25 minut

Bób z bazylią i czosnkiem

Bób z bazylią i czosnkiem

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Brytyjskie APPLE PIE – oryginalny przepis

Próbowaliście kiedyś angielskiej wersji popularnego i lubianego przez wszystkich jabłecznika? Znamy oryginalną recepturę, która z pewnością Wam zasmakuje. 

składniki:
 

  • 225 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
 

przyrządzanie:

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, posiekać w kostkę i smażyć na patelni z małą ilością wody i cynamonem przez ok. 10 minut. Ostudzić.
  2. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli, dodać posiekane masło. Wymieszać dłońmi składniki, aż zaczną przypominać okruchy chleba. Dodać wówczas wodę i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Na stolnicy lub sylikonowej macie rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg, który ma pokryć zarówno dno, jak i boki blachy.
    Na tak przygotowane, rozłożone w blaszce ciasto, ułożyć podsmażone jabłka. Następnie pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto na wierzchu ponakłuwać widelcem, aby nie pękało.
    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 25 minut.
  3. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...