Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Truskawki w syropie

Truskawki w syropie

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

Owsiane ciasteczka z kandyzowanym imbirem

FIT sałatka z rukolą i orzechami

FIT sałatka z rukolą i orzechami

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Pieczona pierś z kaczki z chrupiącą skórką

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Sprawdź czy wygrałaś premierowe książki Jamiego Olivera!

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Dietetyczny kotlet z czerwonej fasoli

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Włoskie panini ze szpinakiem i camembertem

Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto czekoladowe z rumem

Banany w czekoladzie

Banany w czekoladzie

Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

Tort Sachera

Tort Sachera

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Łosoś w sosie cytrynowym

Łosoś w sosie cytrynowym

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Makaron penne zapiekany ze szpinakiem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Takie delikatne bułeczki z ciasto drożdżowego można przygotować przez cały rok

czas: 20 minut + 30 minut wyrastania ciasta + 30 minut pieczenia

liczba porcji: 8

składniki:

3 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1/2 szklnaki cukru pudru
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
opakowanie cukru wanilinowego
70 g margaryny
Kruszonka:
70 g margaryny
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
250 g dżemu owocowego

 

przyrządzanie:

Rozkruszone drożdże dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Kazdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę.
Przygotować kruszonkę: margarynę posiekać nożem, cały czas siekając połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, rozdrobnić rękami i posypać nim bułeczki.  Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. szara
    5 czerwca 2013 at 23:49 Odpowiedz

    Chyba za mało mąki w przepisie, jak na moje oko bo ciasto klei się niemiłosiernie, po dodaniu większej ilości jest ok. Poza tym bułki wyszły smaczne i szybko znikają :-)

Zostaw komentarz.

*