Polecamy

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Takie delikatne bułeczki z ciasto drożdżowego można przygotować przez cały rok

czas: 20 minut + 30 minut wyrastania ciasta + 30 minut pieczenia

liczba porcji: 8

składniki:

3 szklanki mąki tortowej
3 jajka
1/2 szklnaki cukru pudru
4 dag drożdży
1 szklanka mleka
opakowanie cukru wanilinowego
70 g margaryny
Kruszonka:
70 g margaryny
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
Nadzienie:
250 g dżemu owocowego

 

przyrządzanie:

Rozkruszone drożdże dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Kazdą z nich spłaszczyć, nałożyć na środek łyżeczkę dżemu, po czym zawinąć i uformować kulkę.
Przygotować kruszonkę: margarynę posiekać nożem, cały czas siekając połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, rozdrobnić rękami i posypać nim bułeczki.  Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. szara
    5 czerwca 2013 at 23:49 Odpowiedz

    Chyba za mało mąki w przepisie, jak na moje oko bo ciasto klei się niemiłosiernie, po dodaniu większej ilości jest ok. Poza tym bułki wyszły smaczne i szybko znikają :-)

Zostaw komentarz.

*