Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Prosta zupa krem z marchewki

Prosta zupa krem z marchewki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bulion warzywny

Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.

uwagi:
Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. kucharz
    1 grudnia 2006 at 13:44 Odpowiedz

    jaki jest lepszy bulion do duszenia wieprzowiny warzywny czy wieprzowy ?

  2. ufkh
    11 kwietnia 2007 at 15:28 Odpowiedz

    ja tam sie ciesze bO TEN BULION EJST PYSZNY małogoszcZ> pozdro dla Mareccka :P

  3. mike
    10 listopada 2007 at 11:45 Odpowiedz

    a mi wyszedł jakiś mętny i kompletnie nie słony (chociaż dodałem jeszcze vegety)

  4. janek
    16 listopada 2007 at 04:50 Odpowiedz

    Co to jest Ziele Angielskie (czy jest tego inna nazwa?)

  5. lukasz
    10 grudnia 2007 at 11:36 Odpowiedz

    bulion bardzo dobry,a ziele angielskie to takie male czarne kulki: )bez problemu dostaniesz je w kazdym sklepie

  6. krzysiek
    14 grudnia 2007 at 16:47 Odpowiedz

    to ta vegeta wszystko zepsula(uwaga we wszystkich przemyslowych produktach tego typu jest benzoesan sodu)

  7. ascent
    7 marca 2008 at 21:18 Odpowiedz

    jak mówi mój wujek kucharz – świński tłuszcz rządzi w kuchni…. nic nie zastapi wieprzowego bulionu….

  8. doksztalcic sie
    19 sierpnia 2008 at 02:41 Odpowiedz

    Benzoesan sodu? Nieprawda. Zostal wycofany z uzycia gdyz mial wlasciwosci rakotworcze. Teraz uzywa sie glutaminianu sodu, czyli sodowej soli zwyklego aminokwasu – glutaminianu, mniej szkodliwego od soli kuchennej. Ale nie zalecam przesadzania ani z jednym ani z drugim.

  9. mądrala
    4 września 2008 at 15:07 Odpowiedz

    poczytajcie ludziska na necie o wywarach z kości a szczególnie o toksycznym wywarze z wieprzowych kości.Trzeba sie czasami zastanowić co ważniejsze smak czy zdrowie.Choć szczerze, gotuje różne zupki i po wywarze z wieprzowiny nie mam orgazmu:DDDD

  10. corpha76lon
    8 października 2008 at 18:40 Odpowiedz

    pozdro pozdro, tak, ziele angielskie nazywa sie inaczej konopia indyjska, Gorąco polecam!! zastanawiam sie tylko gdzie w tym przepisie jakie mieso czy cóś!:D

  11. asdf
    8 kwietnia 2009 at 09:56 Odpowiedz

    jeśli uważasz, że benzoesan sodu został wycofany oznacza to, iż sam(a) musisz się dokształcić. Poczytaj sobie uważnie informacje o składzie na opakowaniach produktów, a gwarantuje że niejednokrotnie przeczytasz : benzoesan sodu, sorbinian potasu itp. świństwa.
    A jeśli chodzi o glutaminian sodu… cóż odkłada się w mózgu dziecka do 3 r.ż. oraz są podstawy by sądzić, iż uszkadza układ nerwowy … uzależnia… – zdrowszy od soli kuchennej… mam odmienne zdanie. Ale uważam, że warto zrezygnować i z jednego i z drugiego a w około tydzień człowiek zacznie odczuwać o wiele lesze smaki potraw.

  12. Ania
    13 sierpnia 2009 at 12:33 Odpowiedz

    A ja proponuje dodać BROKUŁ. Smak niesamowyty i zdrowszy bo brokuł zawiera mnóstwo . POLECAM I SMACZNEGO :-)

  13. MLJH
    1 grudnia 2009 at 17:58 Odpowiedz

    WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN.
    JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :)

  14. Weraa
    11 lutego 2010 at 15:42 Odpowiedz

    to tylko cztery porcje ! nikt nie zje pół litra zupy więc po co tyle wody i na tak mało warzyw , bulion będzie za mało intensywny jeżeli damy aż 2 litry wody .

  15. Basia
    13 maja 2010 at 23:57 Odpowiedz

    jaka pora? dzienna czy nocna

  16. artmon22
    9 września 2010 at 16:19 Odpowiedz

    \”MLJH WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN. JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :) \”

    Jak chcesz jeść zdrowe warzywa, pełnowartościowe to przyrządzaj je na parze. Gotowane krótko, czy długo i tak tracą wszystko co najcenniejsze i zostaje w BULIONIE – dlatego gotuje się go tak długo

  17. Kja
    28 listopada 2010 at 19:50 Odpowiedz

    W bulionie nie chodzi o to, żeby zjeśc po nim warzywa, tylko,żeby jak najwięcej sie z nich wygotowało do bulionu.Stąd długie gotowanie na niewielkim ogniu.Potem mozna go gotować dalej-odparowując do b. gęstej postaci. Gęsty, esencjonalny wywar odstudzamy, wlewamy do woreczków lub pojemników do lodu i mamy swojskie kostki bulionowe.

  18. Kacper
    22 lipca 2011 at 16:56 Odpowiedz

    Por ma rodzaj męski.
    Nie ma czegoś takiego jak \”pora\”, co można zjeść.

  19. Karok
    1 października 2011 at 11:31 Odpowiedz

    pora? Może pyra, bulion z zimnorem ?

  20. Mysikrólik
    21 lutego 2012 at 11:22 Odpowiedz

    Dla tych co poprawiają \”porę\” na \”pora\”. Tak w języku polskim por ma oczywiście rodzaj męski. Przypuszczam, że autor jest z wielkopolski i użył gwary ;) W gwarze poznańskiej mamy porę w rodzaju żeńskim ;) Stąd pewnie błąd.

  21. Kuchara
    3 kwietnia 2012 at 15:34 Odpowiedz

    mljh To jest przepis na bulion warzywny a nie na sposób gotowania warzyw. Jasne, że w ten sposób się rozgotują. Dzięki powolnemu gotowaniu oddadzą do wywaru nie tylko smak ale również większość witamin (po za witaminą c, która dość szybko ulatuje z tego co wiem). Ja używam takiego wywaru jako bazę do innych zup, sosów. Lepsza (zdrowsza) wersja kostek warzywnych i nie wiele droższa. A jak chcesz gotować zdrowo warzywa to rzeczywiście lepiej na parze.

  22. aga
    19 czerwca 2012 at 18:09 Odpowiedz

    jednego pora!

  23. eh
    20 września 2012 at 13:20 Odpowiedz

    przecież z tych dwóch to jeszcze odparuje dużo… po tak długim czasie gotowania, więc logiczne że co najmniej 2 litry!!!!

  24. lady mama
    22 grudnia 2012 at 13:03 Odpowiedz

    ekstra

  25. PaczPan
    16 lutego 2013 at 15:32 Odpowiedz

    A ja jednak myślę, że ten por jest w Bierniku (kogo/co biorę? pora) i się biednego człowieka czepiacie. Składniki, czyli co masz przygotować. Przygotuj: dwie marchwie, …, jednego pora, … itd. Zostawcie więc już człowieka w spokoju, ważne, że przepis dobry ;P :)

  26. Klaudia
    29 marca 2013 at 15:51 Odpowiedz

    nie kumam o co chodzi z tym rzucaniem się o \”pora\”. To przepis jest tu ważny, a nie jakieś durne czepianie się słówek ;/

  27. yanek124
    10 stycznia 2014 at 22:07 Odpowiedz

    chodzi o bulion tak? zaprawa do potraw czyli sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak je długo gotować. 1,5 h min.

Zostaw komentarz.

*