Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Bulion warzywny

Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.

uwagi:
Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.

Podobne artykuły

42 Komentarzy

  1. kucharz
    1 grudnia 2006 at 13:44 Odpowiedz

    jaki jest lepszy bulion do duszenia wieprzowiny warzywny czy wieprzowy ?

  2. ufkh
    11 kwietnia 2007 at 15:28 Odpowiedz

    ja tam sie ciesze bO TEN BULION EJST PYSZNY małogoszcZ> pozdro dla Mareccka :P

  3. mike
    10 listopada 2007 at 11:45 Odpowiedz

    a mi wyszedł jakiś mętny i kompletnie nie słony (chociaż dodałem jeszcze vegety)

  4. janek
    16 listopada 2007 at 04:50 Odpowiedz

    Co to jest Ziele Angielskie (czy jest tego inna nazwa?)

  5. lukasz
    10 grudnia 2007 at 11:36 Odpowiedz

    bulion bardzo dobry,a ziele angielskie to takie male czarne kulki: )bez problemu dostaniesz je w kazdym sklepie

  6. krzysiek
    14 grudnia 2007 at 16:47 Odpowiedz

    to ta vegeta wszystko zepsula(uwaga we wszystkich przemyslowych produktach tego typu jest benzoesan sodu)

  7. ascent
    7 marca 2008 at 21:18 Odpowiedz

    jak mówi mój wujek kucharz – świński tłuszcz rządzi w kuchni…. nic nie zastapi wieprzowego bulionu….

  8. doksztalcic sie
    19 sierpnia 2008 at 02:41 Odpowiedz

    Benzoesan sodu? Nieprawda. Zostal wycofany z uzycia gdyz mial wlasciwosci rakotworcze. Teraz uzywa sie glutaminianu sodu, czyli sodowej soli zwyklego aminokwasu – glutaminianu, mniej szkodliwego od soli kuchennej. Ale nie zalecam przesadzania ani z jednym ani z drugim.

  9. mądrala
    4 września 2008 at 15:07 Odpowiedz

    poczytajcie ludziska na necie o wywarach z kości a szczególnie o toksycznym wywarze z wieprzowych kości.Trzeba sie czasami zastanowić co ważniejsze smak czy zdrowie.Choć szczerze, gotuje różne zupki i po wywarze z wieprzowiny nie mam orgazmu:DDDD

  10. corpha76lon
    8 października 2008 at 18:40 Odpowiedz

    pozdro pozdro, tak, ziele angielskie nazywa sie inaczej konopia indyjska, Gorąco polecam!! zastanawiam sie tylko gdzie w tym przepisie jakie mieso czy cóś!:D

  11. asdf
    8 kwietnia 2009 at 09:56 Odpowiedz

    jeśli uważasz, że benzoesan sodu został wycofany oznacza to, iż sam(a) musisz się dokształcić. Poczytaj sobie uważnie informacje o składzie na opakowaniach produktów, a gwarantuje że niejednokrotnie przeczytasz : benzoesan sodu, sorbinian potasu itp. świństwa.
    A jeśli chodzi o glutaminian sodu… cóż odkłada się w mózgu dziecka do 3 r.ż. oraz są podstawy by sądzić, iż uszkadza układ nerwowy … uzależnia… – zdrowszy od soli kuchennej… mam odmienne zdanie. Ale uważam, że warto zrezygnować i z jednego i z drugiego a w około tydzień człowiek zacznie odczuwać o wiele lesze smaki potraw.

  12. Ania
    13 sierpnia 2009 at 12:33 Odpowiedz

    A ja proponuje dodać BROKUŁ. Smak niesamowyty i zdrowszy bo brokuł zawiera mnóstwo . POLECAM I SMACZNEGO :-)

  13. MLJH
    1 grudnia 2009 at 17:58 Odpowiedz

    WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN.
    JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :)

  14. Weraa
    11 lutego 2010 at 15:42 Odpowiedz

    to tylko cztery porcje ! nikt nie zje pół litra zupy więc po co tyle wody i na tak mało warzyw , bulion będzie za mało intensywny jeżeli damy aż 2 litry wody .

  15. Basia
    13 maja 2010 at 23:57 Odpowiedz

    jaka pora? dzienna czy nocna

  16. artmon22
    9 września 2010 at 16:19 Odpowiedz

    \”MLJH WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN. JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :) \”

    Jak chcesz jeść zdrowe warzywa, pełnowartościowe to przyrządzaj je na parze. Gotowane krótko, czy długo i tak tracą wszystko co najcenniejsze i zostaje w BULIONIE – dlatego gotuje się go tak długo

  17. Kja
    28 listopada 2010 at 19:50 Odpowiedz

    W bulionie nie chodzi o to, żeby zjeśc po nim warzywa, tylko,żeby jak najwięcej sie z nich wygotowało do bulionu.Stąd długie gotowanie na niewielkim ogniu.Potem mozna go gotować dalej-odparowując do b. gęstej postaci. Gęsty, esencjonalny wywar odstudzamy, wlewamy do woreczków lub pojemników do lodu i mamy swojskie kostki bulionowe.

  18. Kacper
    22 lipca 2011 at 16:56 Odpowiedz

    Por ma rodzaj męski.
    Nie ma czegoś takiego jak \”pora\”, co można zjeść.

  19. VzVIkPWkk
    26 lipca 2011 at 21:15 Odpowiedz

    This article achevied exactly what I wanted it to achieve.

  20. Karok
    1 października 2011 at 11:31 Odpowiedz

    pora? Może pyra, bulion z zimnorem ?

  21. BLberQbCCAQ
    16 października 2011 at 05:04 Odpowiedz

    Going to put this artlcie to good use now.

  22. Mysikrólik
    21 lutego 2012 at 11:22 Odpowiedz

    Dla tych co poprawiają \”porę\” na \”pora\”. Tak w języku polskim por ma oczywiście rodzaj męski. Przypuszczam, że autor jest z wielkopolski i użył gwary ;) W gwarze poznańskiej mamy porę w rodzaju żeńskim ;) Stąd pewnie błąd.

  23. hJIEqIwOPsjspLlWy
    11 marca 2012 at 13:27 Odpowiedz

    @Mariusz Nie przejmuj sie, daizlaj dalej. Moze i nie chce miec chlopaka, ale jesli cos do Ciebie poczuje, zakocha sie to samo wyjdzie. Zreszta nic nie tracisz znajdz sobie dwie inne kolezanki z ktorymi chcialbys byc i albo to Ci pomoze zdobyc wlasnie te kobiete, albo to ona pomoze Ci mimochodem zdobyc inna.@Karol Odpowiednia pasta do zebow (z wybielaniem) i czeste wizyty u dentysty na pewno Ci pomoga @kamil Potrzebujecie po prostu czasu. Ona musi ciagle mowic nie tamtemu facetowi, a Ty grozby dotyczace Twojego zycia mozesz zglosic na policje. W kazdym razie koles w koncu da sobie spokoj.@Rafal Twoi rodzice moga tego nigdy niezaakceptowac, ale tez nic na to nie poradza. Nie dlugo bedziesz pelnoletni i musza sie z tym pogodzic. To sa Twoje wybory zyciowe. Mozesz z nimi o tym pogadac, chociaz watpie zeby to cokolwiek dalo Pozdrawiam.

  24. Kuchara
    3 kwietnia 2012 at 15:34 Odpowiedz

    mljh To jest przepis na bulion warzywny a nie na sposób gotowania warzyw. Jasne, że w ten sposób się rozgotują. Dzięki powolnemu gotowaniu oddadzą do wywaru nie tylko smak ale również większość witamin (po za witaminą c, która dość szybko ulatuje z tego co wiem). Ja używam takiego wywaru jako bazę do innych zup, sosów. Lepsza (zdrowsza) wersja kostek warzywnych i nie wiele droższa. A jak chcesz gotować zdrowo warzywa to rzeczywiście lepiej na parze.

  25. aga
    19 czerwca 2012 at 18:09 Odpowiedz

    jednego pora!

  26. eh
    20 września 2012 at 13:20 Odpowiedz

    przecież z tych dwóch to jeszcze odparuje dużo… po tak długim czasie gotowania, więc logiczne że co najmniej 2 litry!!!!

  27. lady mama
    22 grudnia 2012 at 13:03 Odpowiedz

    ekstra

  28. PaczPan
    16 lutego 2013 at 15:32 Odpowiedz

    A ja jednak myślę, że ten por jest w Bierniku (kogo/co biorę? pora) i się biednego człowieka czepiacie. Składniki, czyli co masz przygotować. Przygotuj: dwie marchwie, …, jednego pora, … itd. Zostawcie więc już człowieka w spokoju, ważne, że przepis dobry ;P :)

  29. OtJZQdeUXrWdeZTWd
    26 lutego 2013 at 03:16 Odpowiedz

    Amalia, daca pui carnea de vita in tiagie inainte de a pune ceapa diferenta e mare.Eu fac chilli tot timpul Si e bun Incearca daca vrei asa:Pui carnea in cratita fara ulei si fara nimic. O amesteci pana cand se face. O poti lasa in bucati mai mari sau sa o sfarami pana e marunta de tot. Cum iti place tie. Eu adaug si oregano si cumin la ea in timp se se prajeste. CAnd e toata maronita o bag la strecuratoare. Sa se scurga toata zeama aia de pe ea. Ca nu-mi place cum miroase. Porumbul il folosesc intotdeauna crud nu fiert. E altfel de texture Daca faci carnea asa e gata in cateva minute. Restul merge cum ai spus tu. Prajesti ceapa (si un gogosar verde), adaugi carnea stoarsa care e acum gatita, si adaugi ce-ti place tie. Eu, condimente, rosii, fasole fiarta,la sfarsit porumbul si daca e prea subtire o ingros cu faina de malai foarte fina. That\’s all.Incearca poate ai sa-ti schimbi parerea de chilli. Sper .

  30. Klaudia
    29 marca 2013 at 15:51 Odpowiedz

    nie kumam o co chodzi z tym rzucaniem się o \”pora\”. To przepis jest tu ważny, a nie jakieś durne czepianie się słówek ;/

  31. http://3ds-r4i-gold.webs.com
    31 marca 2013 at 09:42 Odpowiedz

    Read, of course, far from my topic. But still, we can work together. How do you feel about trust management?!.

  32. http://lunettedesoleilrayban-2013.blogspot.com
    7 czerwca 2013 at 02:48 Odpowiedz

    tools.php?event=profile&pname=

  33. http://achetermaillotdefoot.tumblr.com
    7 czerwca 2013 at 12:58 Odpowiedz

    viewtopic-p-*.html

  34. http://maillotfootballpascher.tumblr.com
    7 czerwca 2013 at 22:56 Odpowiedz

    community/viewTopic/

  35. http://maillotdefootdiscount.tumblr.com
    9 czerwca 2013 at 00:28 Odpowiedz

    threads/newreply.php?p=

  36. http://polopascher2013.blog.com
    14 czerwca 2013 at 02:23 Odpowiedz

    Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.

  37. http://chemiseralphlauren.blog.com
    23 czerwca 2013 at 21:52 Odpowiedz

    Appreciate you sharing, great blog.Thanks Again. Cool.

  38. http://maillotdefootpascher.p1.fr/
    25 czerwca 2013 at 02:07 Odpowiedz

    action=profile;u=

  39. http://andhoffyo.webnode.fr
    25 czerwca 2013 at 06:11 Odpowiedz

    index/topic/id/

  40. http://maillotdefootpas-cher.weebly.com/
    25 czerwca 2013 at 12:53 Odpowiedz

    -post-*.html

  41. http://maillotdefoot2013.blinkweb.com/
    25 czerwca 2013 at 16:45 Odpowiedz

    viewtopic.htm?p=*

  42. yanek124
    10 stycznia 2014 at 22:07 Odpowiedz

    chodzi o bulion tak? zaprawa do potraw czyli sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak je długo gotować. 1,5 h min.

Zostaw komentarz.

*