Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Bulion warzywny

Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.

czas: 90 minut

liczba porcji: 4

składniki:
2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

przyrządzanie:

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 – 90 minut.

uwagi:
Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. kucharz
    1 grudnia 2006 at 13:44 Odpowiedz

    jaki jest lepszy bulion do duszenia wieprzowiny warzywny czy wieprzowy ?

  2. ufkh
    11 kwietnia 2007 at 15:28 Odpowiedz

    ja tam sie ciesze bO TEN BULION EJST PYSZNY małogoszcZ> pozdro dla Mareccka :P

  3. mike
    10 listopada 2007 at 11:45 Odpowiedz

    a mi wyszedł jakiś mętny i kompletnie nie słony (chociaż dodałem jeszcze vegety)

  4. janek
    16 listopada 2007 at 04:50 Odpowiedz

    Co to jest Ziele Angielskie (czy jest tego inna nazwa?)

  5. lukasz
    10 grudnia 2007 at 11:36 Odpowiedz

    bulion bardzo dobry,a ziele angielskie to takie male czarne kulki: )bez problemu dostaniesz je w kazdym sklepie

  6. krzysiek
    14 grudnia 2007 at 16:47 Odpowiedz

    to ta vegeta wszystko zepsula(uwaga we wszystkich przemyslowych produktach tego typu jest benzoesan sodu)

  7. ascent
    7 marca 2008 at 21:18 Odpowiedz

    jak mówi mój wujek kucharz – świński tłuszcz rządzi w kuchni…. nic nie zastapi wieprzowego bulionu….

  8. doksztalcic sie
    19 sierpnia 2008 at 02:41 Odpowiedz

    Benzoesan sodu? Nieprawda. Zostal wycofany z uzycia gdyz mial wlasciwosci rakotworcze. Teraz uzywa sie glutaminianu sodu, czyli sodowej soli zwyklego aminokwasu – glutaminianu, mniej szkodliwego od soli kuchennej. Ale nie zalecam przesadzania ani z jednym ani z drugim.

  9. mądrala
    4 września 2008 at 15:07 Odpowiedz

    poczytajcie ludziska na necie o wywarach z kości a szczególnie o toksycznym wywarze z wieprzowych kości.Trzeba sie czasami zastanowić co ważniejsze smak czy zdrowie.Choć szczerze, gotuje różne zupki i po wywarze z wieprzowiny nie mam orgazmu:DDDD

  10. corpha76lon
    8 października 2008 at 18:40 Odpowiedz

    pozdro pozdro, tak, ziele angielskie nazywa sie inaczej konopia indyjska, Gorąco polecam!! zastanawiam sie tylko gdzie w tym przepisie jakie mieso czy cóś!:D

  11. asdf
    8 kwietnia 2009 at 09:56 Odpowiedz

    jeśli uważasz, że benzoesan sodu został wycofany oznacza to, iż sam(a) musisz się dokształcić. Poczytaj sobie uważnie informacje o składzie na opakowaniach produktów, a gwarantuje że niejednokrotnie przeczytasz : benzoesan sodu, sorbinian potasu itp. świństwa.
    A jeśli chodzi o glutaminian sodu… cóż odkłada się w mózgu dziecka do 3 r.ż. oraz są podstawy by sądzić, iż uszkadza układ nerwowy … uzależnia… – zdrowszy od soli kuchennej… mam odmienne zdanie. Ale uważam, że warto zrezygnować i z jednego i z drugiego a w około tydzień człowiek zacznie odczuwać o wiele lesze smaki potraw.

  12. Ania
    13 sierpnia 2009 at 12:33 Odpowiedz

    A ja proponuje dodać BROKUŁ. Smak niesamowyty i zdrowszy bo brokuł zawiera mnóstwo . POLECAM I SMACZNEGO :-)

  13. MLJH
    1 grudnia 2009 at 17:58 Odpowiedz

    WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN.
    JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :)

  14. Weraa
    11 lutego 2010 at 15:42 Odpowiedz

    to tylko cztery porcje ! nikt nie zje pół litra zupy więc po co tyle wody i na tak mało warzyw , bulion będzie za mało intensywny jeżeli damy aż 2 litry wody .

  15. Basia
    13 maja 2010 at 23:57 Odpowiedz

    jaka pora? dzienna czy nocna

  16. artmon22
    9 września 2010 at 16:19 Odpowiedz

    \”MLJH WSZYSTKO FAJNIE – TYLKO PO CO TO TAK DLUGO GOTOWAĆ??? JA LUBIĘ ABY WARZYWA TROCHĘ TWARDE, MAJA WTEDY NAJWIĘCEJ WITAMIN. JESTEM POCZATKUJĄCA KUCHARKĄ I NIE BARDZO WIEM PO CO TAK DŁUGO. JA BYM UGOTWAĄŁ W MNEIJSZEJ ILOŚCI WPODY I KRÓCEJ ŻEBY BYŁ BARDZIEJ ESENCJONALNY – ALE MOŻE SIĘ NIE ZNAM :) \”

    Jak chcesz jeść zdrowe warzywa, pełnowartościowe to przyrządzaj je na parze. Gotowane krótko, czy długo i tak tracą wszystko co najcenniejsze i zostaje w BULIONIE – dlatego gotuje się go tak długo

  17. Kja
    28 listopada 2010 at 19:50 Odpowiedz

    W bulionie nie chodzi o to, żeby zjeśc po nim warzywa, tylko,żeby jak najwięcej sie z nich wygotowało do bulionu.Stąd długie gotowanie na niewielkim ogniu.Potem mozna go gotować dalej-odparowując do b. gęstej postaci. Gęsty, esencjonalny wywar odstudzamy, wlewamy do woreczków lub pojemników do lodu i mamy swojskie kostki bulionowe.

  18. Kacper
    22 lipca 2011 at 16:56 Odpowiedz

    Por ma rodzaj męski.
    Nie ma czegoś takiego jak \”pora\”, co można zjeść.

  19. Karok
    1 października 2011 at 11:31 Odpowiedz

    pora? Może pyra, bulion z zimnorem ?

  20. Mysikrólik
    21 lutego 2012 at 11:22 Odpowiedz

    Dla tych co poprawiają \”porę\” na \”pora\”. Tak w języku polskim por ma oczywiście rodzaj męski. Przypuszczam, że autor jest z wielkopolski i użył gwary ;) W gwarze poznańskiej mamy porę w rodzaju żeńskim ;) Stąd pewnie błąd.

  21. Kuchara
    3 kwietnia 2012 at 15:34 Odpowiedz

    mljh To jest przepis na bulion warzywny a nie na sposób gotowania warzyw. Jasne, że w ten sposób się rozgotują. Dzięki powolnemu gotowaniu oddadzą do wywaru nie tylko smak ale również większość witamin (po za witaminą c, która dość szybko ulatuje z tego co wiem). Ja używam takiego wywaru jako bazę do innych zup, sosów. Lepsza (zdrowsza) wersja kostek warzywnych i nie wiele droższa. A jak chcesz gotować zdrowo warzywa to rzeczywiście lepiej na parze.

  22. aga
    19 czerwca 2012 at 18:09 Odpowiedz

    jednego pora!

  23. eh
    20 września 2012 at 13:20 Odpowiedz

    przecież z tych dwóch to jeszcze odparuje dużo… po tak długim czasie gotowania, więc logiczne że co najmniej 2 litry!!!!

  24. lady mama
    22 grudnia 2012 at 13:03 Odpowiedz

    ekstra

  25. PaczPan
    16 lutego 2013 at 15:32 Odpowiedz

    A ja jednak myślę, że ten por jest w Bierniku (kogo/co biorę? pora) i się biednego człowieka czepiacie. Składniki, czyli co masz przygotować. Przygotuj: dwie marchwie, …, jednego pora, … itd. Zostawcie więc już człowieka w spokoju, ważne, że przepis dobry ;P :)

  26. Klaudia
    29 marca 2013 at 15:51 Odpowiedz

    nie kumam o co chodzi z tym rzucaniem się o \”pora\”. To przepis jest tu ważny, a nie jakieś durne czepianie się słówek ;/

  27. yanek124
    10 stycznia 2014 at 22:07 Odpowiedz

    chodzi o bulion tak? zaprawa do potraw czyli sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak je długo gotować. 1,5 h min.

Zostaw komentarz.

*