Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Caipirinha

Niezwykle orzeźwiajacy brazylijski drink z limonki, cachaçcy i trzcinowego cukru

przepis z kuchni: brazylijskiej

czas: 5 minut

liczba porcji: 1

składniki:
1 limonka
75 ml  cachaçcy (brazylijskiej wódki)
3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej
lód

przyrządzanie:

Limonkę wyszorować, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane listkami melisy lub mięty.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. arek
    5 czerwca 2006 at 18:37 Odpowiedz

    świetny drink – warty polecenia, niezwykle dekoracyjny i ciekawy w smaku

  2. bar barian
    8 czerwca 2006 at 13:26 Odpowiedz

    cały smak tego szalenie popularnego koktailu polega na tym żeby te limonki z cukrem utłuc w szklance, do butelek cachaccy czasem dołączają takie małe tłuczki. jak sie to zrobi z wódką to sie nazywa carpirioska

  3. crenca
    9 sierpnia 2006 at 13:13 Odpowiedz

    piłam i caipirinhę i caipirioskę robioną przez brazylijczyka na imprezie, rzeczywiście pycha, zwłaszcza na upalny letni wieczór

  4. jolusiamadosia3@wp.pl
    18 listopada 2006 at 21:27 Odpowiedz

    pielam caipirinhe w portugalii w brazylijskiej knajpce
    rewelacja ,barman w specjalnej drucianrej rekawicy
    wyciskal sok z limonki dodawal cukier trzcinowy kruszony lod i wodke i umiejetnie nad glowa sheek bomba zwlaszcza jak podaje ten drink brazylijczyk

  5. paula
    9 stycznia 2007 at 15:15 Odpowiedz

    ja piłam bardzo często i jestem zachwycona :):):) niestety tu w Łodzi nie robią tak dobrej … chyba że nie znam takiego miejsca….

  6. slonko
    12 stycznia 2007 at 11:06 Odpowiedz

    Drink jest swietny-chyba moj ulubiony, ja do podanych skladnikow dodaje jeszcze odrobine soku limonka z kartonika-pychotka!!!!!

  7. max
    19 maja 2007 at 18:16 Odpowiedz

    od wczoraj pije i jestem w szoku ,dwa nieba w gębie ,strasznie lekki a zarazem mocny zalezy jak sie go zrobi ale to już kwestia gustu.pozdrawiam

  8. yakuza
    20 czerwca 2007 at 18:52 Odpowiedz

    trafiłem na niego w CenrtrO w Oberhausen, rewelka … a co dopiero jeżeli przyrządził/-a by to ktoś z Brazylii :-) … lux … polecam

  9. aaa
    29 czerwca 2007 at 14:47 Odpowiedz

    Jeden z najlepszych drinków pod słońcem!! :)

  10. aaa
    29 czerwca 2007 at 14:47 Odpowiedz

    Jeden z najlepszych drinków pod słońcem!! :)

  11. Eclipse
    12 lipca 2007 at 18:20 Odpowiedz

    Wrociłem z Fortalezy ( Brazil) Piłem tylko tego drinka, orzeźwia , gasi pragnienie, ale i tak pije sie go ciagle zecz jasna. Pyszny drink. Wspaniale sie komponuje smak limonki z wodką z trzciny cukrowej. Wiadomo zaden owoc w polsce nie smakuje tak jak w krajach rodzimych. Zapeniam linonka z polski smakuje identycznie jak brazylijska ! :)

  12. maq
    6 sierpnia 2007 at 11:55 Odpowiedz

    pycha – rewelacja, super orzeźwiający drink, polecam!

  13. valor
    20 sierpnia 2007 at 11:08 Odpowiedz

    piłem niedawno, podobno kelner nie mając w przepisie zrobił bez problemu – był pyszny!

  14. Trave
    25 września 2007 at 17:08 Odpowiedz

    pilem top na wycieczce w Brazylii z http:www.traveligo.pl

  15. miko
    3 października 2007 at 22:31 Odpowiedz

    jest to drink boski. w Łodzi dają go w Manekinie (Piotrkowska 88, w podwórku), samuje jak w Brisil, wiem byłem i tu, i tu

  16. gosiek
    18 listopada 2007 at 21:46 Odpowiedz

    rewelacja ostatnio pilam 4 dni temu na deptaku przy copacabanie…musze przetestowac jak smakuje w Polsce :)

  17. Zielony
    5 grudnia 2007 at 15:29 Odpowiedz

    Wypas DRIN. Wypiłem tego chyba z 5 litrów na Karfu :D

  18. slav
    20 grudnia 2007 at 11:28 Odpowiedz

    drin rewelacja!!! pierwsze spotkanie – COPACABANA W SOPOCIE!!! szkoda ze lokal otwaty tylko late. mozna go jeszcze posmakowac na MonCiakuy w Sopocie! to jest to! polecam!!!!

  19. pvk
    26 grudnia 2007 at 18:35 Odpowiedz

    kupiłem sobie o,7l

  20. korek
    20 stycznia 2008 at 00:22 Odpowiedz

    przeswietna dzień wcześniej na drugi dzień głowe urywa. bynajmniej taką podają w sao sebastiao

  21. adamz
    18 lutego 2008 at 19:39 Odpowiedz

    mało że dobre to jezcze lecznicze po tygodniu picia tego specyfiku skończyły się moje kłopoty z żołądkiem-rewelacja

  22. Romiko
    1 marca 2008 at 20:16 Odpowiedz

    To moja specjalność; w Atenach – na statku CHEŁM – gościłem tym wspaniałym drinkiem m.in. pana Kazimierza Górskiego, ambasadora, korespondenta Rzepy i in. uczestników przyjęcia. Był to bardzo \”rozweselający\” napój. Z wódką nazywa się caipiroska, z rumem caipirinissma.

  23. emla
    14 lipca 2008 at 12:09 Odpowiedz

    ja to robie z drodnym lodem, wyglada zdecydowanie lepiej, zamiast trzcinowego cukru normlany:)

  24. Nikodem
    6 listopada 2008 at 10:17 Odpowiedz

    cachaçca to nie jest wódka!!! TO JEST RUM !!!

  25. Kunegunda
    20 listopada 2008 at 22:33 Odpowiedz

    Do PAna Nikodema :) myli się Pan pisząc, że cachaçca czyli Pitu jest to Rum, gdyż jest to wódką a różnica jest taka, że rum produkuje się z melasy trzciny cukrowej a Cachacce w tym wypadku Pitu produkuje się z soku trzciny cukrowej. JEST TO WÓDKA bez dwoch zdań. A jeśli chodzi o topowy koktajl na bazie Pitu to jest to Caipirinha już wspomniana. Brazylijczycy robia go z bialym cukrem, ja tezgo robie wedlug orginalenj receptury i jak czytam Emla tez ;) Pozdrawiam wszystkich milosnikow Caipirinha!

  26. kemot
    24 grudnia 2008 at 16:49 Odpowiedz

    pyycha – piłem to w Rio de Janeiro po raz pierwszy i się zakochałem :) teraz można kupić cachacce w Makro, wiec od czasu do czasu wspomnienia wracają..:) tylko, że u nas ceny są iście \”prohibicyjne\” – za 1l trzeba zapłacić ponad 70pln, podczas gdy w Brazylii płaciliśmy za tą samą butelkę 4-5 reali….ceny reala znajdźcie sobie sami bo nie chcę drażnić…pzdr i smacznego !!!!

  27. asgliwice
    7 lutego 2009 at 01:21 Odpowiedz

    Pitu to połowa sukcesu .Z limety trzeba wyciąc tzw korzeń ,cukier nie brązaow ale jest puder do calpi.. Polecam narazie w e Francji ,ale można zmielić trzcinowy (rewelka) ,wg bralzylijczyków lód nie kruszony.

  28. Kiba
    23 maja 2009 at 11:35 Odpowiedz

    kupiłem litr Cachacy- za 47zł bo makro zrobiło promocje z 65 :)

  29. wolf
    9 października 2009 at 14:39 Odpowiedz

    W Sao Paulo litr Cachaccy (to jest wódka z trzciny a nie Rum) kosztuje od 4 do 25 Reali brazylijskich. Nie podaja jej tam z brązowym cukrem tylko oryginalnym bialym cukrem z trzciny. czasam krusza lód ale z reguły sa to normalne kostki.

  30. gambita
    28 października 2009 at 11:04 Odpowiedz

    korek- kup sobie słownik poprawnej polszczyzny albo PRZYNAJMNIEJ sprawdz poprawne użycie \”bynajmniej\”

  31. pusiak
    16 listopada 2009 at 14:27 Odpowiedz

    Pierwszy raz pilam tego drinka we wloszech i za kazdym razem gdy szykowal sie wieczorny wypad pilam tylko to…polecam wszystkim

  32. lola85
    24 marca 2010 at 12:56 Odpowiedz

    drink jest BOSKI! smaczny ale i do glowy szybko uderza.. z kruszonym lodem jest zdecydowanie ciekawszy i lepiej sie go pije. Jkby sie ktos wybieral do Rio lub Ilha Grande to kosztowal tam okolo 7 reali, skalkulujcie i zabierzcie odpowiednia ilosc pieniedzy… ja podczas rejsu kokmpletnie sie splukalam..ale tylko potwierdza to fakt ze jest to swietny drink na upalne dni.

  33. Krzysztof52
    5 czerwca 2010 at 15:48 Odpowiedz

    Sprobowalem Caipirinha w malym brazylijskim miasteczku, tuz przy granicy z Wenezuela. Sklad jaki tam proponowano wlasciwie odpowiada przedstawionemu przepisowi. Byla jednak jedna innowacja; barman wyrabial w szejkerze alkohol ze … skondensowanym mlekiem. Drinki byly bielutkie, jak przebisniegi. No i bardzo smaczne i oslabiajace kolana.
    Zrobilem w domu caipirinhe bez mleka i mimo oryginalnych skladnikow nie smakowala tak, jak ta \”mleczna\”.
    Troche boje sie , ze proba odtworzenia wersji nabialowej moze mi sie nie udac, wszak nie znam proporcji, ale mimo to zaryzykuje :)

  34. Palcelizac.pl
    5 czerwca 2010 at 15:55 Odpowiedz

    @Krzysztof52: daj znak jakich proporcji użyłeś i jak Ci wysszło. Pozdrawiamy

  35. MASAKRA
    14 sierpnia 2010 at 12:43 Odpowiedz

    Zakochałam się w tym drinku, ale 2 dni temu pewna barmanka sprofanowała ten boski napój i dolała do niego Sprite, twierdząc, że w poprzedniej pracy tak mieszałak drinka. Polak potrafi :). Na całe szczęście Pani Paulina wróciła za bar i zgobiła drinka według najprostszej receptury (bez mleka)

  36. Aguśś
    26 września 2010 at 21:31 Odpowiedz

    Jak inną wódką (tańszą) można zastąpić Cachaccy ??

  37. kololcia
    14 czerwca 2011 at 22:23 Odpowiedz

    sprobowalam tego drinka w bulgarii i kazdego dnia pilam tylko to. uwielbiam!

  38. aja
    13 sierpnia 2011 at 23:29 Odpowiedz

    cachaca smakuje jak nasz polski sredniej jako ści bimber

  39. ala
    16 sierpnia 2011 at 21:31 Odpowiedz

    super -polecam.Koniecznie dadajcie swieżą mięte

  40. Krzys
    21 maja 2013 at 19:23 Odpowiedz

    A my wlasnie lezymy nad brzegiem basenu w Brazylijskim Santos i popijamy w/w koktajlik od 9 rano.czyz nie moze byc cudowniej?:-)
    Smaczniusie

  41. Adam Bil
    14 września 2014 at 20:41 Odpowiedz

    Drink niesamowity, klasyk. Polecam każdemu kto ma w domu cachace. Mała rada – jeżeli chcecie łatwo pokruszyć lód to zawińcie kostki lodu w ścierkę i uderzajcie tępym drewnianym narzędziem

Zostaw komentarz.

*