Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Caipirinha

Niezwykle orzeźwiajacy brazylijski drink z limonki, cachaçcy i trzcinowego cukru

przepis z kuchni: brazylijskiej

czas: 5 minut

liczba porcji: 1

składniki:
1 limonka
75 ml  cachaçcy (brazylijskiej wódki)
3 łyżeczki brązowego cukru z trzciny cukrowej
lód

przyrządzanie:

Limonkę wyszorować, sparzyć, przekroić na 4 lub 8 części. Wrzucić do wysokiej szklanki, wycisnąć, dodać cukier i dokładnie rozmieszać z sokiem z limonki. Następnie wrzucić pokruszony lód do wysokości 3/4 szklanki. Wlać cachaçę, potrząsnąć. Podawać ze słomką, udekorowane listkami melisy lub mięty.

Podobne artykuły

41 Komentarzy

  1. arek
    5 czerwca 2006 at 18:37 Odpowiedz

    świetny drink – warty polecenia, niezwykle dekoracyjny i ciekawy w smaku

  2. bar barian
    8 czerwca 2006 at 13:26 Odpowiedz

    cały smak tego szalenie popularnego koktailu polega na tym żeby te limonki z cukrem utłuc w szklance, do butelek cachaccy czasem dołączają takie małe tłuczki. jak sie to zrobi z wódką to sie nazywa carpirioska

  3. crenca
    9 sierpnia 2006 at 13:13 Odpowiedz

    piłam i caipirinhę i caipirioskę robioną przez brazylijczyka na imprezie, rzeczywiście pycha, zwłaszcza na upalny letni wieczór

  4. jolusiamadosia3@wp.pl
    18 listopada 2006 at 21:27 Odpowiedz

    pielam caipirinhe w portugalii w brazylijskiej knajpce
    rewelacja ,barman w specjalnej drucianrej rekawicy
    wyciskal sok z limonki dodawal cukier trzcinowy kruszony lod i wodke i umiejetnie nad glowa sheek bomba zwlaszcza jak podaje ten drink brazylijczyk

  5. paula
    9 stycznia 2007 at 15:15 Odpowiedz

    ja piłam bardzo często i jestem zachwycona :):):) niestety tu w Łodzi nie robią tak dobrej … chyba że nie znam takiego miejsca….

  6. slonko
    12 stycznia 2007 at 11:06 Odpowiedz

    Drink jest swietny-chyba moj ulubiony, ja do podanych skladnikow dodaje jeszcze odrobine soku limonka z kartonika-pychotka!!!!!

  7. max
    19 maja 2007 at 18:16 Odpowiedz

    od wczoraj pije i jestem w szoku ,dwa nieba w gębie ,strasznie lekki a zarazem mocny zalezy jak sie go zrobi ale to już kwestia gustu.pozdrawiam

  8. yakuza
    20 czerwca 2007 at 18:52 Odpowiedz

    trafiłem na niego w CenrtrO w Oberhausen, rewelka … a co dopiero jeżeli przyrządził/-a by to ktoś z Brazylii :-) … lux … polecam

  9. aaa
    29 czerwca 2007 at 14:47 Odpowiedz

    Jeden z najlepszych drinków pod słońcem!! :)

  10. aaa
    29 czerwca 2007 at 14:47 Odpowiedz

    Jeden z najlepszych drinków pod słońcem!! :)

  11. Eclipse
    12 lipca 2007 at 18:20 Odpowiedz

    Wrociłem z Fortalezy ( Brazil) Piłem tylko tego drinka, orzeźwia , gasi pragnienie, ale i tak pije sie go ciagle zecz jasna. Pyszny drink. Wspaniale sie komponuje smak limonki z wodką z trzciny cukrowej. Wiadomo zaden owoc w polsce nie smakuje tak jak w krajach rodzimych. Zapeniam linonka z polski smakuje identycznie jak brazylijska ! :)

  12. maq
    6 sierpnia 2007 at 11:55 Odpowiedz

    pycha – rewelacja, super orzeźwiający drink, polecam!

  13. valor
    20 sierpnia 2007 at 11:08 Odpowiedz

    piłem niedawno, podobno kelner nie mając w przepisie zrobił bez problemu – był pyszny!

  14. Trave
    25 września 2007 at 17:08 Odpowiedz

    pilem top na wycieczce w Brazylii z http:www.traveligo.pl

  15. miko
    3 października 2007 at 22:31 Odpowiedz

    jest to drink boski. w Łodzi dają go w Manekinie (Piotrkowska 88, w podwórku), samuje jak w Brisil, wiem byłem i tu, i tu

  16. gosiek
    18 listopada 2007 at 21:46 Odpowiedz

    rewelacja ostatnio pilam 4 dni temu na deptaku przy copacabanie…musze przetestowac jak smakuje w Polsce :)

  17. Zielony
    5 grudnia 2007 at 15:29 Odpowiedz

    Wypas DRIN. Wypiłem tego chyba z 5 litrów na Karfu :D

  18. slav
    20 grudnia 2007 at 11:28 Odpowiedz

    drin rewelacja!!! pierwsze spotkanie – COPACABANA W SOPOCIE!!! szkoda ze lokal otwaty tylko late. mozna go jeszcze posmakowac na MonCiakuy w Sopocie! to jest to! polecam!!!!

  19. pvk
    26 grudnia 2007 at 18:35 Odpowiedz

    kupiłem sobie o,7l

  20. korek
    20 stycznia 2008 at 00:22 Odpowiedz

    przeswietna dzień wcześniej na drugi dzień głowe urywa. bynajmniej taką podają w sao sebastiao

  21. adamz
    18 lutego 2008 at 19:39 Odpowiedz

    mało że dobre to jezcze lecznicze po tygodniu picia tego specyfiku skończyły się moje kłopoty z żołądkiem-rewelacja

  22. Romiko
    1 marca 2008 at 20:16 Odpowiedz

    To moja specjalność; w Atenach – na statku CHEŁM – gościłem tym wspaniałym drinkiem m.in. pana Kazimierza Górskiego, ambasadora, korespondenta Rzepy i in. uczestników przyjęcia. Był to bardzo \”rozweselający\” napój. Z wódką nazywa się caipiroska, z rumem caipirinissma.

  23. emla
    14 lipca 2008 at 12:09 Odpowiedz

    ja to robie z drodnym lodem, wyglada zdecydowanie lepiej, zamiast trzcinowego cukru normlany:)

  24. Nikodem
    6 listopada 2008 at 10:17 Odpowiedz

    cachaçca to nie jest wódka!!! TO JEST RUM !!!

  25. Kunegunda
    20 listopada 2008 at 22:33 Odpowiedz

    Do PAna Nikodema :) myli się Pan pisząc, że cachaçca czyli Pitu jest to Rum, gdyż jest to wódką a różnica jest taka, że rum produkuje się z melasy trzciny cukrowej a Cachacce w tym wypadku Pitu produkuje się z soku trzciny cukrowej. JEST TO WÓDKA bez dwoch zdań. A jeśli chodzi o topowy koktajl na bazie Pitu to jest to Caipirinha już wspomniana. Brazylijczycy robia go z bialym cukrem, ja tezgo robie wedlug orginalenj receptury i jak czytam Emla tez ;) Pozdrawiam wszystkich milosnikow Caipirinha!

  26. kemot
    24 grudnia 2008 at 16:49 Odpowiedz

    pyycha – piłem to w Rio de Janeiro po raz pierwszy i się zakochałem :) teraz można kupić cachacce w Makro, wiec od czasu do czasu wspomnienia wracają..:) tylko, że u nas ceny są iście \”prohibicyjne\” – za 1l trzeba zapłacić ponad 70pln, podczas gdy w Brazylii płaciliśmy za tą samą butelkę 4-5 reali….ceny reala znajdźcie sobie sami bo nie chcę drażnić…pzdr i smacznego !!!!

  27. asgliwice
    7 lutego 2009 at 01:21 Odpowiedz

    Pitu to połowa sukcesu .Z limety trzeba wyciąc tzw korzeń ,cukier nie brązaow ale jest puder do calpi.. Polecam narazie w e Francji ,ale można zmielić trzcinowy (rewelka) ,wg bralzylijczyków lód nie kruszony.

  28. Kiba
    23 maja 2009 at 11:35 Odpowiedz

    kupiłem litr Cachacy- za 47zł bo makro zrobiło promocje z 65 :)

  29. wolf
    9 października 2009 at 14:39 Odpowiedz

    W Sao Paulo litr Cachaccy (to jest wódka z trzciny a nie Rum) kosztuje od 4 do 25 Reali brazylijskich. Nie podaja jej tam z brązowym cukrem tylko oryginalnym bialym cukrem z trzciny. czasam krusza lód ale z reguły sa to normalne kostki.

  30. gambita
    28 października 2009 at 11:04 Odpowiedz

    korek- kup sobie słownik poprawnej polszczyzny albo PRZYNAJMNIEJ sprawdz poprawne użycie \”bynajmniej\”

  31. pusiak
    16 listopada 2009 at 14:27 Odpowiedz

    Pierwszy raz pilam tego drinka we wloszech i za kazdym razem gdy szykowal sie wieczorny wypad pilam tylko to…polecam wszystkim

  32. lola85
    24 marca 2010 at 12:56 Odpowiedz

    drink jest BOSKI! smaczny ale i do glowy szybko uderza.. z kruszonym lodem jest zdecydowanie ciekawszy i lepiej sie go pije. Jkby sie ktos wybieral do Rio lub Ilha Grande to kosztowal tam okolo 7 reali, skalkulujcie i zabierzcie odpowiednia ilosc pieniedzy… ja podczas rejsu kokmpletnie sie splukalam..ale tylko potwierdza to fakt ze jest to swietny drink na upalne dni.

  33. Krzysztof52
    5 czerwca 2010 at 15:48 Odpowiedz

    Sprobowalem Caipirinha w malym brazylijskim miasteczku, tuz przy granicy z Wenezuela. Sklad jaki tam proponowano wlasciwie odpowiada przedstawionemu przepisowi. Byla jednak jedna innowacja; barman wyrabial w szejkerze alkohol ze … skondensowanym mlekiem. Drinki byly bielutkie, jak przebisniegi. No i bardzo smaczne i oslabiajace kolana.
    Zrobilem w domu caipirinhe bez mleka i mimo oryginalnych skladnikow nie smakowala tak, jak ta \”mleczna\”.
    Troche boje sie , ze proba odtworzenia wersji nabialowej moze mi sie nie udac, wszak nie znam proporcji, ale mimo to zaryzykuje :)

  34. Palcelizac.pl
    5 czerwca 2010 at 15:55 Odpowiedz

    @Krzysztof52: daj znak jakich proporcji użyłeś i jak Ci wysszło. Pozdrawiamy

  35. MASAKRA
    14 sierpnia 2010 at 12:43 Odpowiedz

    Zakochałam się w tym drinku, ale 2 dni temu pewna barmanka sprofanowała ten boski napój i dolała do niego Sprite, twierdząc, że w poprzedniej pracy tak mieszałak drinka. Polak potrafi :). Na całe szczęście Pani Paulina wróciła za bar i zgobiła drinka według najprostszej receptury (bez mleka)

  36. Aguśś
    26 września 2010 at 21:31 Odpowiedz

    Jak inną wódką (tańszą) można zastąpić Cachaccy ??

  37. kololcia
    14 czerwca 2011 at 22:23 Odpowiedz

    sprobowalam tego drinka w bulgarii i kazdego dnia pilam tylko to. uwielbiam!

  38. aja
    13 sierpnia 2011 at 23:29 Odpowiedz

    cachaca smakuje jak nasz polski sredniej jako ści bimber

  39. ala
    16 sierpnia 2011 at 21:31 Odpowiedz

    super -polecam.Koniecznie dadajcie swieżą mięte

  40. Krzys
    21 maja 2013 at 19:23 Odpowiedz

    A my wlasnie lezymy nad brzegiem basenu w Brazylijskim Santos i popijamy w/w koktajlik od 9 rano.czyz nie moze byc cudowniej?:-)
    Smaczniusie

  41. Adam Bil
    14 września 2014 at 20:41 Odpowiedz

    Drink niesamowity, klasyk. Polecam każdemu kto ma w domu cachace. Mała rada – jeżeli chcecie łatwo pokruszyć lód to zawińcie kostki lodu w ścierkę i uderzajcie tępym drewnianym narzędziem

Zostaw komentarz.

*