Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Cannelloni ze szpinakiem

Makaronowe rurki nadziewane mocno doprawionym do smaku szpinakiem zapiekane pod warstwą sosu śmietanowo - serowego

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 5

składniki:

1 opakowanie cannelloni
1 kg szpinaku (może być mrożony)
200 g sera żółtego
100 g wędzonego łososia
150 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 g masła
sól, pierz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Świeży szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki i dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić i dusić do chwili aż wyparuje cała woda albo bez rozmrażnia dłużej dusić. Przed końcem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na trace o małych otworach i połowę wymieszać z nieco przestygniętym szpinakiem. Dodać pokrojonego drobno łososia. 
Cannellonii ugotować w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oleju na półtwardo, bo będą jeszcze zapiekane. Delikatnie odsączyć na dużym sicie i przelać obficie zimną wodą. pokrojonym w kostki serkiem pleśniowym
Każdą rurkę nadziewać przygotowanym farszem i układać w natłuszczonej wcześniej formie do zapiekania. Następnie polać śmietaną wymieszaną z resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

18 Komentarzy

  1. bilusz
    12 grudnia 2005 at 19:29 Odpowiedz

    canelloni sie nie gotuje. nadziewa sie jak sa jeszcze twarde. miekna podczas zapiekania

  2. Agata1983
    18 stycznia 2006 at 10:59 Odpowiedz

    bardzo fajny przepis, polecam też zapiekanie pod beszmelem:)

  3. nip
    24 marca 2006 at 13:08 Odpowiedz

    bez obgotowania dłuzej się zapieka

  4. zula
    29 marca 2006 at 21:21 Odpowiedz

    nigdy nie gotuję canneloni ani lasagne ale muszą być zapiekane z dużą ilością sosu beszamelowego(canneloni musza być nim przykryte),w przeciwnym razie makaron będzie twardy.

  5. ja
    29 czerwca 2006 at 01:44 Odpowiedz

    caneloni powinno sie minute gora dwie podgotowas a pozniej zachartowac w zimnej wodzie w tedy nie czuc smaku maki

  6. Gusia
    16 lipca 2006 at 23:39 Odpowiedz

    A jak czułaś smak mąki to było badziewie a nie canelloni ;/

  7. grochem
    28 czerwca 2007 at 15:39 Odpowiedz

    Również nie gotowałam wcześniej rurek cannelloni i było pyszne! Ale rzeczywiście w takim wypadku DUŻO beszamelu musi być:-)

  8. Megan
    18 lipca 2007 at 13:56 Odpowiedz

    Moi drody, To zależy głównie od makaronu i przepisu podanego na opakowaniu. Są takie których gotować nie trzeba i te ja osobiście wybieram a sos z sera pleśniowego lepszy niż beszamel z mąki i zdrowszy

  9. aluska
    10 stycznia 2008 at 15:12 Odpowiedz

    ja zamiast serka brie czy jakiegokolwiek innego daje po prostu tlusty twarog, a czas pieczenia zalezy od tego czy sie je wczesniej gotowalo czy nie (osobiscie nie gotuje, bo po co?!) CO TO ZA CANNELLONI, GDZIE CZUC SMAK MAKI? Z BIEDRONKI CZY CO?! hahahahaha…

  10. monty
    28 sierpnia 2008 at 11:19 Odpowiedz

    spoko przepis canelloni sie nie powino gotowac podczas zapiekania w duzej ilosci sosu samo zmnieknieje i bedzie pycha!!!!

  11. kot Behemot
    10 października 2008 at 20:40 Odpowiedz

    gotuje się cannelloni, ale krótko – 3 minuty we wrzątku, później pod zimną wodę i nadziewać. Suche mogą popękać i wolno się zapiekają, może makaron nie zmięknąć w 10 minut.
    Ja polecam spróbować mieszankę z nadzieniem szpinakowym, ale polane obficie sosem bolognese z mięsem i na wierzchu z żółtym serem – tak zapiekać, palce lizać (jedzone u Włochaw knajpce na Helu, nie żebym sam wymyślał :)

  12. Bogi
    20 października 2008 at 14:43 Odpowiedz

    Rożnie już robiłam i lasagne i cannelloni, ale powiem jedno, pomimo, że na opakowaniu jest napisane \”bez gotowania\” to i tak chwilkę gotuję makaron i hartuję w zimnej wodzie. Bo jednak podczas zapiekania, choćby było dużo beszamelu to nie zawsze zmiękł makaron, no i wtedy już nie było takiej przyjemności z potrawy.

  13. monixa
    7 lutego 2009 at 12:33 Odpowiedz

    chyba troche nie wyszło jak na fote patrze, chyba powinno sie to zalac smietaną wymieszana z serem brie albo cam.

  14. ilka
    31 marca 2010 at 15:10 Odpowiedz

    właśnie znalazłam przepis i zabieram się za gotowanie ;) dam znać jak wyszło.

  15. ilka
    31 marca 2010 at 18:46 Odpowiedz

    wyszło przepyszne. polecam ten przepis !!!

  16. anna
    8 listopada 2010 at 15:58 Odpowiedz

    jest niedobry

  17. pat
    13 stycznia 2011 at 11:38 Odpowiedz

    Nie gotuje się cannelloni, przed pieczeniem wystarczy odstawić na 20 minut całą zalaną sosem zapiekankę i makaron sam zmięknie.

  18. kluska
    18 lutego 2011 at 10:26 Odpowiedz

    ją jadłam z sosem śmietanowo serowym, ale jeszcze u dołu był sos pomidorowy. Bardzo smaczna mieszanka . Łosoś tu psuje smak. Pozdr.

Zostaw komentarz.

*