Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Chleb razowy na zakwasie

Smak dzieciństwa. Spróbuj a nigdy więcej nie kupisz już chleba w sklepie! Pyszny, chrupiący, domowy chlebek razowy. chleb razowy

składniki:
Zakwas: 

  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 100 ml letniej wody
Chleb: ( foremka keksowa)
  • 350 g mąki żytniej razowej
  • 400 g maki pszennej
  • łyzka soli
  • 600 ml letniej wody
  • dowolne dodatki - siemie lniane, pestki słonecznika, pestki dyni
  • olej i otręby do wysypania foremki

przyrządzanie:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej wymieszaj z letnią wodą. Przykryj, tak by powietrze swobodnie dochodziło i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Do zakwasu codziennie dodawaj po 2-3 łyżki mąki. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza, to znak, że zakwas jest gotowy.
  • W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto, powinno być klejące.
  • Przykryj miskę ściereczką i odstaw na co najmniej 12 godzin w ciepłe miejsce.
  • Piekarnik nagrzej do 210 st.C ( góra dół, bez termoobiegu).
  • Foremkę keksową wysmaruj olejem i posyp otrębami.
  • Przełóż 2-3 łyżki wyrośniętego ciasta do słoiczka – będziesz miała gotowy zakwas na kolejny raz.
  • Przełóż ciasto do formy, wilgotną ręką wyrównaj wierzch ciasta. Następnie  wstaw do piekarnika na 10 minut
  • Po 10 minutach wyciągnij z piekarnika i natnij lekko już twardy wierzch ciasta. Wstaw chleb do piekarnika na kolejne  50 minut.
  • Gotowy chleb odstaw do ostygnięcia na około 10 minut, następnie wyjmij chleb z foremki.
  • Smacznego!

Zobacz też: Przepis na domową granolę