Polecamy

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Chłodnik jogurtowy

Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa.

przepis z kuchni: litewskiej

czas: 20 minut + godzina chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:
1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
6 rzodkiewek
1 ogórek
2 buraki
kilka gałązek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki.

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. jota69
    7 września 2005 at 21:23 Odpowiedz

    Proponuję buraki zastąpić buraczkami marynowanymi pokrojonymi w kostkę i koniecznie dodać czosnek. Odstąpić od pietruszki, za to posypać koprem ( świeżym bądź suszonym) PALCE LIZAĆ – SMACZNEGO

  2. iza
    9 listopada 2005 at 05:27 Odpowiedz

    Surowe buraczki?

  3. Palce_lizać
    9 listopada 2005 at 08:15 Odpowiedz

    Tak, surowe. Pozdrawiamy, Iza.

  4. fala
    5 stycznia 2006 at 18:39 Odpowiedz

    super potrawa

  5. ****
    11 maja 2006 at 19:09 Odpowiedz

    uwielbiam fioletowy kolor:D:D:D….a zupka fioletowa musi byc pyszna (troche mi tam buraczki nie
    pasują)

  6. zuzia
    11 maja 2006 at 19:10 Odpowiedz

    spoko zupka własnie sie odchudzam jem same chłodniki juz przez tydzien sprobowalam tego i 3 kg i w dni zrzuciłam serio!!!!:D:D:D

  7. roksi
    1 czerwca 2006 at 20:45 Odpowiedz

    Jadłam chłodniczek z jajeczkiem- pychotka!!!

  8. agausiaaa
    31 grudnia 2006 at 00:02 Odpowiedz

    chłodnik pychotka buraczki dodają całego smaku pałce lizać aż na samą myśl chce mi się jeść a jaszcze do tego jajko to rewelacja

  9. litwinka
    16 czerwca 2007 at 21:21 Odpowiedz

    ja gotuję buraczki, potem obieram i na tarce scieram…obieram ogórek, i tez scieram na tarce ..
    Calośc zalewam przegotowaną wodą i potem dodaję jogurt naturalny, lub np. śmietanę…
    Posypuję koperkiem świeżym oraz dodaję cebulkę dymkę doprawiając wszystko solą pieprzem ewentualnie wegetą….Do każdego talerza poł jajka…jako dodatek młode ziemniaczki gotowane, lub ugotowane i podsmażone….

    mniam……

  10. janek
    28 czerwca 2007 at 14:20 Odpowiedz

    \”własnie sie odchudzam jem same chłodniki\” – jogurt naturalny jest dość kaloryczny (ok 100 kcal/100g), inaczej mówiąc szklanka takiego jogurtu to równoważnik zwykłego hamburgera w McDonaldzie. też lubię chłodniki, ale nie mąć ludziom w głowie!! Jeżeli chudniesz to nie dzięki temu

  11. Kasik
    18 lipca 2007 at 14:00 Odpowiedz

    Mozna równiez zastąpić buraczki barszczem w proszku.

  12. elkapol
    22 lipca 2007 at 14:09 Odpowiedz

    Zamiast pitruszki dodalabym koperku.

  13. lysia
    16 lutego 2008 at 14:02 Odpowiedz

    Super chłodnik jadłem w Janowcu w ,,Maćkowej chacie\’\’ polecam tam jest super jedzonko te knajpy w Kazimierzu to o d…. potłuc.

  14. ania
    9 czerwca 2008 at 10:54 Odpowiedz

    tak to bardzo dobra chlodna zupka na upalne dni.Bardzo smaczna!!!

  15. bonia
    2 sierpnia 2008 at 12:26 Odpowiedz

    chłodnik jest bardzo zdrowy i pożywny i do tego niesamowicie smaczny.Szczególnie z buraczkami i koperkiem…:)

  16. danka
    18 września 2008 at 18:17 Odpowiedz

    właśnie buraczki nadają chłodnikowi niebiański smak, polecam :)

  17. Zuzia
    21 kwietnia 2009 at 00:18 Odpowiedz

    Jezuuuuuuuuu, jak mi się chce już chłodnikuuuuuuuuuuuuuuuuuu :)

  18. trener szewczyk
    17 maja 2009 at 16:09 Odpowiedz

    proponuję gotować buraczki ( najlepiej botwinkę ) w wodzie z dodatkiem octu winnego, do tego zielony ogórek i rzodkiewka w kosteczkę i drobno posiekana szalotka, świetnie smakuje z chudą szynką krojoną w paski i na koniec koperek. SMACZNEGO!!!

  19. mamuśka
    5 sierpnia 2009 at 08:19 Odpowiedz

    to jakie mają być te buraczki ugotowane czy surowe? bo nie wiem

  20. Anna
    11 czerwca 2010 at 13:39 Odpowiedz

    Wersja dla zaganianych:
    grecki jogurt naturalny mieszam z sokiem z buraków (z kartonu), dodaję rzodkiewki, paprykę, dymkę, ogórek, natkę pietruszki, koperek, można dodać jajko, sól, pieprz, wstawiam na kilka godzin do lodówki – po powrocie do domu jast pyszny chłodnik

  21. ania
    14 lipca 2010 at 15:10 Odpowiedz

    to idę do sklepu i zaraz też takie cudo wciągnę.
    Mówicie, ze na ile do lodówki, yyyyymożna to skrócić?

  22. LQSwwdSMEZRWayBoja
    4 września 2011 at 03:23 Odpowiedz

    I\’m out of legaue here. Too much brain power on display!

  23. eCkjsQDCsJpMQgyN
    4 września 2011 at 19:52 Odpowiedz

    Four score and seven mnitues ago, I read a sweet article. Lol thanks

  24. wygodna
    17 stycznia 2014 at 22:26 Odpowiedz

    Maślanka z lodówki , trochę esencji z buraków do smaku,pęczek koperku i gotowe . Można dodać jajko .Szczypiorku w chłodniku ani ogórków nie lubię. Esencji buraczanej nie popieram ale do chłodnika idealna.

Zostaw komentarz.

*