Polecamy

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Chłodnik jogurtowy

Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa.

przepis z kuchni: litewskiej

czas: 20 minut + godzina chłodzenia

liczba porcji: 4

składniki:
1,5 litra jogurtu naturalnego (bez cukru)
6 rzodkiewek
1 ogórek
2 buraki
kilka gałązek szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ogórka obrać i wraz z oczyszczoną rzodkiewką pokroić w drobną kostkę. Buraki dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Warzywa połączyć z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobione natką pietruszki.

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. jota69
    7 września 2005 at 21:23 Odpowiedz

    Proponuję buraki zastąpić buraczkami marynowanymi pokrojonymi w kostkę i koniecznie dodać czosnek. Odstąpić od pietruszki, za to posypać koprem ( świeżym bądź suszonym) PALCE LIZAĆ – SMACZNEGO

  2. iza
    9 listopada 2005 at 05:27 Odpowiedz

    Surowe buraczki?

  3. Palce_lizać
    9 listopada 2005 at 08:15 Odpowiedz

    Tak, surowe. Pozdrawiamy, Iza.

  4. fala
    5 stycznia 2006 at 18:39 Odpowiedz

    super potrawa

  5. ****
    11 maja 2006 at 19:09 Odpowiedz

    uwielbiam fioletowy kolor:D:D:D….a zupka fioletowa musi byc pyszna (troche mi tam buraczki nie
    pasują)

  6. zuzia
    11 maja 2006 at 19:10 Odpowiedz

    spoko zupka własnie sie odchudzam jem same chłodniki juz przez tydzien sprobowalam tego i 3 kg i w dni zrzuciłam serio!!!!:D:D:D

  7. roksi
    1 czerwca 2006 at 20:45 Odpowiedz

    Jadłam chłodniczek z jajeczkiem- pychotka!!!

  8. agausiaaa
    31 grudnia 2006 at 00:02 Odpowiedz

    chłodnik pychotka buraczki dodają całego smaku pałce lizać aż na samą myśl chce mi się jeść a jaszcze do tego jajko to rewelacja

  9. litwinka
    16 czerwca 2007 at 21:21 Odpowiedz

    ja gotuję buraczki, potem obieram i na tarce scieram…obieram ogórek, i tez scieram na tarce ..
    Calośc zalewam przegotowaną wodą i potem dodaję jogurt naturalny, lub np. śmietanę…
    Posypuję koperkiem świeżym oraz dodaję cebulkę dymkę doprawiając wszystko solą pieprzem ewentualnie wegetą….Do każdego talerza poł jajka…jako dodatek młode ziemniaczki gotowane, lub ugotowane i podsmażone….

    mniam……

  10. janek
    28 czerwca 2007 at 14:20 Odpowiedz

    \”własnie sie odchudzam jem same chłodniki\” – jogurt naturalny jest dość kaloryczny (ok 100 kcal/100g), inaczej mówiąc szklanka takiego jogurtu to równoważnik zwykłego hamburgera w McDonaldzie. też lubię chłodniki, ale nie mąć ludziom w głowie!! Jeżeli chudniesz to nie dzięki temu

  11. Kasik
    18 lipca 2007 at 14:00 Odpowiedz

    Mozna równiez zastąpić buraczki barszczem w proszku.

  12. elkapol
    22 lipca 2007 at 14:09 Odpowiedz

    Zamiast pitruszki dodalabym koperku.

  13. lysia
    16 lutego 2008 at 14:02 Odpowiedz

    Super chłodnik jadłem w Janowcu w ,,Maćkowej chacie\’\’ polecam tam jest super jedzonko te knajpy w Kazimierzu to o d…. potłuc.

  14. ania
    9 czerwca 2008 at 10:54 Odpowiedz

    tak to bardzo dobra chlodna zupka na upalne dni.Bardzo smaczna!!!

  15. bonia
    2 sierpnia 2008 at 12:26 Odpowiedz

    chłodnik jest bardzo zdrowy i pożywny i do tego niesamowicie smaczny.Szczególnie z buraczkami i koperkiem…:)

  16. danka
    18 września 2008 at 18:17 Odpowiedz

    właśnie buraczki nadają chłodnikowi niebiański smak, polecam :)

  17. Zuzia
    21 kwietnia 2009 at 00:18 Odpowiedz

    Jezuuuuuuuuu, jak mi się chce już chłodnikuuuuuuuuuuuuuuuuuu :)

  18. trener szewczyk
    17 maja 2009 at 16:09 Odpowiedz

    proponuję gotować buraczki ( najlepiej botwinkę ) w wodzie z dodatkiem octu winnego, do tego zielony ogórek i rzodkiewka w kosteczkę i drobno posiekana szalotka, świetnie smakuje z chudą szynką krojoną w paski i na koniec koperek. SMACZNEGO!!!

  19. mamuśka
    5 sierpnia 2009 at 08:19 Odpowiedz

    to jakie mają być te buraczki ugotowane czy surowe? bo nie wiem

  20. Anna
    11 czerwca 2010 at 13:39 Odpowiedz

    Wersja dla zaganianych:
    grecki jogurt naturalny mieszam z sokiem z buraków (z kartonu), dodaję rzodkiewki, paprykę, dymkę, ogórek, natkę pietruszki, koperek, można dodać jajko, sól, pieprz, wstawiam na kilka godzin do lodówki – po powrocie do domu jast pyszny chłodnik

  21. ania
    14 lipca 2010 at 15:10 Odpowiedz

    to idę do sklepu i zaraz też takie cudo wciągnę.
    Mówicie, ze na ile do lodówki, yyyyymożna to skrócić?

  22. wygodna
    17 stycznia 2014 at 22:26 Odpowiedz

    Maślanka z lodówki , trochę esencji z buraków do smaku,pęczek koperku i gotowe . Można dodać jajko .Szczypiorku w chłodniku ani ogórków nie lubię. Esencji buraczanej nie popieram ale do chłodnika idealna.

Zostaw komentarz.

*