Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

25 pomysłów na przytulną kuchnię w bloku!

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

Koktajl z pokrzywy na zdrowie

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

8 dodatków, które wzbogacą smak DOMOWYCH PRZETWORÓW

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

4 pomysły na JARSKI OBIAD w 20 minut

3 składnikowy sos do makaronu

3 składnikowy sos do makaronu

Lodowy shake MANGO z cynamonem

Lodowy shake MANGO z cynamonem

Pasta z bobu i koperku! Pycha

Pasta z bobu i koperku! Pycha

4 powody dlaczego WARTO JEŚĆ BÓB!

4 powody dlaczego WARTO JEŚĆ BÓB!

Błyskawiczne danie – makaron z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami

Błyskawiczne danie – makaron z tuńczykiem, oliwkami i pomidorami

AGREST – 10 zdrowotnych właściwości, o których mało kto wie

AGREST – 10 zdrowotnych właściwości, o których mało kto wie

Lodowe smoothie z malinami i truskawkami

Lodowe smoothie z malinami i truskawkami

Warzywa i owoce sezonowe w CZERWCU

Warzywa i owoce sezonowe w CZERWCU

6 przepisów z wykorzystaniem PORZECZKI

6 przepisów z wykorzystaniem PORZECZKI

10 najlepszych przepisów z MALINAMI w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MALINAMI w roli głównej

Najtańsze ciasteczka świata! Prosty przepis

Najtańsze ciasteczka świata! Prosty przepis

Słodki chlebek z AWOKADO

Słodki chlebek z AWOKADO

Churros – śniadanie z Hiszpanii

Słodkie śniadanie, deser w ciągu dnia czy wieczorny smakołyk. Hiszpańskie churrosy pasują o każdej porze dnia, wystarczy jedynie zaserwowac razem z nimi gorącą czekoladę. 

składniki:

  • 30g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250ml wody
Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy lub smalec
  • cukier puder do posypania

przyrządzanie:

  • 250ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i szybko wymieszać łyżką drewnianą. Gotować dalej, na małej mocy palnika, energicznie mieszając, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od garnka.
  • Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i dokładnie zmiksować. Następnie wmiksować drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
  • Tłuszcz rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. (Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki).
  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) w kształcie zamkniętej gwiazdki.
  • Ciasto wyciskać na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski (u mnie ok. 12cm, ale to obojętne). Ciasto odcinać nożyczkami lub nożem. Churros smażyć z dwóch stron na złoto- brązowy kolor, po ok. 2 minut na każdą stronę. Usmażone wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu.
  • Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem