Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Ciasteczka migdałowe

  • 40 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki ziarenek anyżku
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 25 dag mąki
  • 4 dag migdałów
  • 40 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżka wody
  • 5 dag płatków migdałowych

2 jajka, 25 dag cukru pudru, sól, anyżek i 1 łyżeczkę wiśniówki ubić na kremową masę. Wymieszać z mąką i zmielonymi migdałami. Rozwałkować na grybość 2 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie serca. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 4 mm. Wykroić serca o 1 cm mniejsze niż te wcześniejsze z ciasta. Ułożyć na połowie serc z ciasta. Krawędzie posmarować białkiem, przykryć resztą serc z ciasta. Lekko docisnąć. Ułożyć na natłuszczonej blasze, suszyć przez 24 godziny w temp. pokojowej. Następnie przez 20 minut piec w temp. 140 st. (drzwiczki piekarnika powinny być uchylone). Wystudzić. Posmarować lukrem z reszty cukru pudru, wiśniówki i wody. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.

loading...