Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Placuszki z borówkami

Placuszki z borówkami

Hiszpański sos AIOLI

Hiszpański sos AIOLI

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Obłędne ciasto kawowo-czekoladowe

Obłędne ciasto kawowo-czekoladowe

Sorbet miętowo-limonkowy

Sorbet miętowo-limonkowy

Makaron sojowy z owocami morza

Makaron sojowy z owocami morza

Wege Bazar “Zielony” już w tę niedzielę!

Wege Bazar “Zielony” już w tę niedzielę!

Orzeźwiające smoothie bananowo-truskawkowe

Orzeźwiające smoothie bananowo-truskawkowe

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Słodko-gorzki mus czekoladowy

Słodko-gorzki mus czekoladowy

Truskawkowa sałatka ze szpinakiem

Truskawkowa sałatka ze szpinakiem

Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!

Zgarnij PREMIEROWE trzy książki z serii „Food Tube Jamiego Olivera”!

Cieciorka po indyjsku

Cieciorka po indyjsku

Omlet jajeczny z warzywami

Omlet jajeczny z warzywami

Fettuccine z grzybami i parmezanem

Fettuccine z grzybami i parmezanem

Ciasteczka migdałowe

  • 40 dag cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki ziarenek anyżku
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 25 dag mąki
  • 4 dag migdałów
  • 40 dag masy marcepanowej
  • 1 łyżka wody
  • 5 dag płatków migdałowych

2 jajka, 25 dag cukru pudru, sól, anyżek i 1 łyżeczkę wiśniówki ubić na kremową masę. Wymieszać z mąką i zmielonymi migdałami. Rozwałkować na grybość 2 mm. Wykroić ciasteczka w kształcie serca. Masę marcepanową rozwałkować na grubość 4 mm. Wykroić serca o 1 cm mniejsze niż te wcześniejsze z ciasta. Ułożyć na połowie serc z ciasta. Krawędzie posmarować białkiem, przykryć resztą serc z ciasta. Lekko docisnąć. Ułożyć na natłuszczonej blasze, suszyć przez 24 godziny w temp. pokojowej. Następnie przez 20 minut piec w temp. 140 st. (drzwiczki piekarnika powinny być uchylone). Wystudzić. Posmarować lukrem z reszty cukru pudru, wiśniówki i wody. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*