Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Ciasto brzoskwiniowe

Małe "co nieco" na zimowy deser.

czas: 1h

liczba porcji: 16

składniki:
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
1 porcja cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka brzoskwiń w syropie
tłuszcz do wysmarowania formy

masa z kokosów:
18 dag wiórek kokosowych
2 jajka
4 łyżki masła
1 szklanka cukru
1 porcja cukru waniliowego

przyrządzanie:

Aby przygotować ciasto, jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i pół szklanki wody, ciągle mieszając. Składniki dokładnie zmiksować. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Aby przygotować masę masło roztopić na patelni, dodać cukier i wiórki. Następnie – ciągle mieszając – wlać rozbełtane jajka. Dodać cukier waniliowy. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć pokrojone w kawałki brzoskwinie i polać połową szklanki syropu z puszki. na wierzchu rozłożyć masę kokosową

Ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut, do chwili, aż masa się lekko zrumieni.

uwagi:
Zamiast brzoskwiń można użyć innych dostępnych owoców z puszki. Ciasto można przygotowywać w tortownicy, ale także w prostokątnej formie.

Podobne artykuły

44 Komentarzy

  1. goraleczka
    10 stycznia 2006 at 15:21 Odpowiedz

    no ale chwila a kiedy mase dajemy?

  2. Palce_lizac
    10 stycznia 2006 at 17:09 Odpowiedz

    Już się poprawiamy – masę należy nałozyć na polane syropem brzoskiwnie

  3. niewazne
    25 stycznia 2006 at 10:46 Odpowiedz

    no włśnie

  4. Anonim
    25 stycznia 2006 at 10:47 Odpowiedz

    bardzo dobre ciasto.

  5. serek
    25 stycznia 2006 at 11:42 Odpowiedz

    ciasto jest bardzo smaczne.

  6. mama
    27 stycznia 2006 at 19:17 Odpowiedz

    superanckie ciasto

  7. Anonim
    4 marca 2006 at 10:14 Odpowiedz

    kora debu

  8. gotujaca od swieta ...
    29 kwietnia 2006 at 14:21 Odpowiedz

    czy te brzoskwinie i polewe wlewamy na ciepłe ciasto?

  9. Czub
    18 sierpnia 2006 at 10:03 Odpowiedz

    To ma być ciepła czy zimna woda ??

  10. ziutka
    2 czerwca 2007 at 09:36 Odpowiedz

    przeciez wszystko macie napisane dokładnie;)

  11. kucharka
    4 września 2007 at 22:22 Odpowiedz

    agdzie tluszcz cos mi tu nie pasuje

  12. Kariolka
    31 października 2007 at 15:49 Odpowiedz

    Ciasto pyszne.Cala rodzinka zajadala sie tak ze az im sie uszy trzesly.A na dodatek bardzo latwe i szybkie.

  13. gosia
    5 grudnia 2007 at 17:45 Odpowiedz

    bardzo proste i pyszne ciasto polecam!!!

  14. monia
    15 grudnia 2007 at 17:54 Odpowiedz

    pyszne!!!!!!!!!

  15. arek
    22 grudnia 2007 at 16:35 Odpowiedz

    prostaki!!!!!

  16. janka
    4 lutego 2008 at 11:14 Odpowiedz

    uwazam, ze przez te 1/2 szklqnki polanego syropu na gorące ciasto może wyjść zakalec

  17. beta008
    19 lutego 2008 at 14:02 Odpowiedz

    uzylam dzemu wisniowego zamiast polewy i tez pyszne (+brzoskwinie oczywiscie) polecam

  18. kamilka
    22 kwietnia 2008 at 19:58 Odpowiedz

    pyszne ciasto polecam wszystkim!!!

  19. Mała
    31 maja 2008 at 11:24 Odpowiedz

    Robie to ciasto kolejny raz i wszyscy się nim zachwycają ;) pozdrawiam ;)

  20. bukasiek
    15 września 2008 at 19:41 Odpowiedz

    a czy brzoskwienie muszą być koniecznie z puszki? nie mogą być surowe?a zamiast syropu użyć prawdziwego soku z brzoskwiń?

  21. ewkarmel
    1 grudnia 2008 at 10:14 Odpowiedz

    ciasto zrobiłam w niedzielę, goście byli zachwyceni, moim zdaniem jednak troche za słodkie, do ciasta należy dać 1/2 szklanki cukru i tak samo do kokosu

  22. Misia
    25 stycznia 2009 at 10:37 Odpowiedz

    Czy jajka sie miesza z goracym kokosem?

  23. sydney88
    1 lutego 2009 at 18:03 Odpowiedz

    Ciasto wyszło bardzo dobre. Nie wiem czy użyłam za dużej blachy, czy miało wyjść takie nie za wysokie. Zgadzam się z ewkarmel, wyszło trochę za słodkie. Jak będę je robiła następnym razem, dam mniej cukru.

  24. Aśka <3
    3 kwietnia 2009 at 22:14 Odpowiedz

    ciasto wyszło pyszne ! Wszyscy się zachwycali ! mi z koleji wyszło za wysokie xD zamała blaszka… mam 12 lat robiłam to ciasto sama i jak wystygło po 15 minutach niczego nie było xD ale jednak troszkę za słodkie…

  25. ciacho
    24 sierpnia 2009 at 21:23 Odpowiedz

    ciasto proste ale nie bardzo mi smakowało za słodkie i mgłe

  26. kacha
    8 listopada 2009 at 00:26 Odpowiedz

    no mi nie wyszło:(

  27. iwona
    1 maja 2010 at 18:18 Odpowiedz

    robiłam juz drugi raz i znów wyszło pyszne zmiejszyłam porcje cukru….

  28. niunia
    5 maja 2010 at 23:46 Odpowiedz

    jeszcze nie robilam ale napewno jest pyszne

  29. Izka14
    20 czerwca 2010 at 19:25 Odpowiedz

    Chociaż mam 14 lat ciasto wyszło przepyszne ale zamiast 1 szklanki cukru dałam 1/2 , a do kokosu dodałam wiórka migdałów :)

  30. MEGI
    23 lipca 2010 at 11:24 Odpowiedz

    JA TROSZKĘ POEKSPERYMENTOWAŁAM I ZAMIAST PODPIEKANEGO KOKOSU ZROBIŁAM BEZE Z KOKOSEM -WYSZŁO SUPER I JEST PYSZNE.

  31. bukasiek
    19 listopada 2010 at 16:55 Odpowiedz

    no i to jest coś

  32. bialy z zabrza
    7 stycznia 2011 at 07:20 Odpowiedz

    cudowny przepis bardzo pyszne ciasto zyskalem tym sympatie sasiadow dzieki za przepis

  33. monalizka
    23 kwietnia 2011 at 15:44 Odpowiedz

    Ciasto wyszło za rzadkie , niepotrzebnie oblałam je sokiem z brzoskwini:(

  34. magda
    21 maja 2011 at 19:41 Odpowiedz

    mam pytanie, ile podpiekać ciasto zanim się brzoskwinie wyłoży? Ja mam brzoskwinie z kompotu, mogą być

  35. kariin
    29 maja 2011 at 15:26 Odpowiedz

    Walasnie robie ale mysle ze bedzie pychaaaa

  36. karolina
    23 czerwca 2011 at 20:08 Odpowiedz

    nie byłam do końca pewna , że ciasto z tego przepisu będzie dobra . Ale muszę przyznac , że się myliłam . Wyszło przepyszne :D .. Mam nadzieję , że będzie smakowało rónież moim rodzicom . Dzięki .!

  37. amnestyt
    25 czerwca 2011 at 18:33 Odpowiedz

    ciasto pycha:)
    ale .. piec prosze w termoobiegu, mogą być świeże brzoskwinie( gdzieś 20 minut prezd położeniem na ciacho prosze je pokroić i lekko posypać cukrem wtedy puszczą soki) sok z brzoskwiń nie koniecznie musimy dodawać na ciasto, jeżeli już koniecznie chcemy to napewno nie pół szkalnki wedłóg mnie to za dużo bopotem ciasto jest pod brzoskwiniami zbyt kleiste. Ciasto wystarczy na dużą blache- bo dość mocno wyrasta, ja dodatkowo dałam więcej wiórek tj 300 g i 3 jajka do masy. pozatym super :)

  38. alaaa
    31 sierpnia 2011 at 13:46 Odpowiedz

    właśnie mi się oieczę, ale jakieś dziwne chyba jest. myślę, że masa będzie za słodka.
    Ogólnie chyba nie wyszedł. I jak piekłam w 180 stopni na 20 min. to się spalił, chodź przyznam, że robiłam według przepisu.

  39. Pati
    27 listopada 2011 at 20:30 Odpowiedz

    Bardzo dobre ciasto. Do masy mozna dac pol szklanki cukru z nie cala zeby nie byla za slodka. Rewelacja!!!

  40. Ruda
    23 marca 2012 at 12:52 Odpowiedz

    Piękny biszkopt, ale za słodki. Dodaję pół szklanki cukru, i nie całe opakowanie cukru wanilinowego. Do tego polecam posypać upieczony biszkopt bułką tartą przed wyłożeniem brzoskwiń, aby nie zrobił się za mokry.
    Aby biszkopt się nie spalił polecam też wyłączenie termoobiegu i sprawdzanie go co jakiś czas.
    Przepis fajny, ale do własnego poprawienia, pozdrawiam :)

  41. inka
    13 lipca 2012 at 16:14 Odpowiedz

    ok

  42. JOANNA1181
    21 kwietnia 2013 at 20:43 Odpowiedz

    Ciasto super,łatwe do wykonania.Jeden minus-przesłodzone.Następnym razem dodam o połowę mniej cukru.Dzięki za przepis :) POLECAM wszystkim!

  43. just89
    25 listopada 2013 at 14:46 Odpowiedz

    ciasto wyszło super, pół szklanki soku z brzoskwini działa cuda – biszkopt jest cudownie nasączony, polecam, szybkie i pyszne ciacho

  44. mani
    23 grudnia 2013 at 17:19 Odpowiedz

    Pyszne :) mimo, ze prawie nie uroslo . Może za dużą blachę wybralam ;). I jest bardzo latwe do zrobienia.

Zostaw komentarz.

*