Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pasta krewetkowa – na kanapki

Pasta krewetkowa – na kanapki

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Mrożona herbata z pokrzywy

Mrożona herbata z pokrzywy

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Tarta z białej czekolady plus owoce

Tarta z białej czekolady plus owoce

Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody jogurtowo-truskawkowe

Ciasto CAPPUCCINO

Ciasto o smaku cappuccino jest świetną alternatywą dla popołudniowej kawy. Łączy w sobie nie tylko dawkę kofeiny, ale i rozkoszną słodycz.

składniki:
biszkopt ciemny:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym
dodatkowo:
  • cukier puder

przyrządzanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 – 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy blat kokosowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy wiórka i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 – 170 st. i pieczemy około 30 min. na złoty kolor. Blat pozostawiamy do wystygnięcia.

Odlewamy 1 szklankę mleka, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz ciągle ucierając dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy cappuccino.

Biszkopt ciemny przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/2 cześć masy przykrywamy blatem kokosowym i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...