Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Ciasto CAPPUCCINO

Ciasto o smaku cappuccino jest świetną alternatywą dla popołudniowej kawy. Łączy w sobie nie tylko dawkę kofeiny, ale i rozkoszną słodycz.

składniki:
biszkopt ciemny:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym
dodatkowo:
  • cukier puder

przyrządzanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 – 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy blat kokosowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy wiórka i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 – 170 st. i pieczemy około 30 min. na złoty kolor. Blat pozostawiamy do wystygnięcia.

Odlewamy 1 szklankę mleka, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz ciągle ucierając dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy cappuccino.

Biszkopt ciemny przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/2 cześć masy przykrywamy blatem kokosowym i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...