Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Kremowa zupa ziemniaczano-koperkowa

Babeczki z agrestem

Babeczki z agrestem

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Kruche ciasteczka z prażonymi orzechami ziemnymi

Truskawkowe Mojito

Truskawkowe Mojito

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Serowa zapiekanka z cukinią i porem

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Prosty przepis na KREM SZPARAGOWY

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jesienna tarta ze ŚLIWKAMI

Jak zabarwić ryż na żółto?

Jak zabarwić ryż na żółto?

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Ciasto malinowo-jagodowe z kruszonką

Surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Ile to 100 g mąki, 1 szklanka cukru, 25 g miodu? ZOBACZ PRZELICZNIK

Sałatka owocowo-warzywna

Sałatka owocowo-warzywna

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Zupa krem ze słodkich ziemniaków i cebuli

Jak ugotować bataty?

Jak ugotować bataty?

Ciasto CAPPUCCINO

Ciasto o smaku cappuccino jest świetną alternatywą dla popołudniowej kawy. Łączy w sobie nie tylko dawkę kofeiny, ale i rozkoszną słodycz.

składniki:
biszkopt ciemny:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek mąki
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
blat kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 5 żółtek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki cappuccino w proszku o smaku śmietankowym
dodatkowo:
  • cukier puder

przyrządzanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 30 – 40 min. Biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy blat kokosowy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy wiórka i proszek do pieczenia oraz delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 – 170 st. i pieczemy około 30 min. na złoty kolor. Blat pozostawiamy do wystygnięcia.

Odlewamy 1 szklankę mleka, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz ciągle ucierając dodajmy po łyżce budyń, na koniec wsypujemy cappuccino.

Biszkopt ciemny przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy 1/2 cześć masy przykrywamy blatem kokosowym i wykładamy drugą część kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Ciasto wstawiamy w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

 

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...