Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowy zakwas na żurek- najprościej

Domowy zakwas na żurek- najprościej

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

Milkshake z bananem

Milkshake z bananem

TORT AJERKONIAKOWY

TORT AJERKONIAKOWY

Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Ciasto karmelowo-kawowe

Proste ciasta należą do naszych ulubionych. Kawa plus karmel to najlepsze połączenie. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na wykonanie takiego deseru. 

składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki naparu z kawy bez fusów
  • cukru tyle ile ważą jajka w skorupkach
  • mąki trochę mniej niż cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 2 op. serka mascarpone po 250 g
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • poncz z herbaty z dodatkiem alkoholu do nasączenia biszkoptu
  • masa kajmakowa (krówka)

przyrządzanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Przesiać delikatnie mąkę i dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego pieca (temp. ok 170 C). Piec 40 minut.Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel mogel. Porcjami dodawać serek mascarpone oraz ostudzoną kawę.Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwa. Każdy nasączyć (dosyć obficie) ponczem (dla dzieci bez alkoholu).Biszkopty przełożyć kremem. Na górną część ciasta wyłożyć masę kajmakową.Wstawić do lodówki do schłodzenia.Smacznego!

loading...