Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 4.] – domowy jogurt waniliowy

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 4.] – domowy jogurt waniliowy

Zdrowy deser: mus z marchewki i czerwonej pomarańczy

Zdrowy deser: mus z marchewki i czerwonej pomarańczy

5 produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie

5 produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie

Sałatka wiosenna – z borówkami, kozim serem i roszponką

Sałatka wiosenna – z borówkami, kozim serem i roszponką

FASZEROWANA PAPRYKA KASZĄ JAGLANĄ

FASZEROWANA PAPRYKA KASZĄ JAGLANĄ

ZDROWA SAŁATKA Z RUKOLĄ

ZDROWA SAŁATKA Z RUKOLĄ

Pierogi ze szpinakiem i serem

Pierogi ze szpinakiem i serem

10 owoców, które zawierają najwięcej CUKRÓW

10 owoców, które zawierają najwięcej CUKRÓW

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 3.] – placuszki serowe z konfiturą

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 3.] – placuszki serowe z konfiturą

Jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach

8 pomysłów na zdrowe i pyszne SAŁATKI

8 pomysłów na zdrowe i pyszne SAŁATKI

Łosoś pieczony na patelni- OBIAD W 10 MINUT

Łosoś pieczony na patelni- OBIAD W 10 MINUT

Sernik jaglany a’la Snickers

Sernik jaglany a’la Snickers

8 pomysłów na FRANCUSKIE ŚNIADANIE

8 pomysłów na FRANCUSKIE ŚNIADANIE

HIT! Bezglutenowe ciasto czekoladowe

HIT! Bezglutenowe ciasto czekoladowe

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 2.] – bajgiel z szynką, serem i olejem kokosowym

WYZWANIE śniadaniowe [dzień 2.] – bajgiel z szynką, serem i olejem kokosowym

Ciasto karmelowo-kawowe

Proste ciasta należą do naszych ulubionych. Kawa plus karmel to najlepsze połączenie. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na wykonanie takiego deseru. 

składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki naparu z kawy bez fusów
  • cukru tyle ile ważą jajka w skorupkach
  • mąki trochę mniej niż cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Krem:
  • 2 op. serka mascarpone po 250 g
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • poncz z herbaty z dodatkiem alkoholu do nasączenia biszkoptu
  • masa kajmakowa (krówka)

przyrządzanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Przesiać delikatnie mąkę i dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego pieca (temp. ok 170 C). Piec 40 minut.Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel mogel. Porcjami dodawać serek mascarpone oraz ostudzoną kawę.Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na dwa. Każdy nasączyć (dosyć obficie) ponczem (dla dzieci bez alkoholu).Biszkopty przełożyć kremem. Na górną część ciasta wyłożyć masę kajmakową.Wstawić do lodówki do schłodzenia.Smacznego!

loading...