Polecamy

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Ciasto kokosowe

Rozpływające się w ustach pyszności o zdecydowanym kokosowym smaku

czas: 60 minut

składniki:

Biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
Nadzienie:
25 dag masła
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
30 dag wiórków kokosowych
10 dag migdałów w plasterkach
0,4 litra likieru kokosowego
40 dag mleka w proszku
4 białka

przyrządzanie:

Przygotować biszkopt: ubić pianę z 5 białek. Gdy masa będzie sztywna, dodać cukier, potem zółtka. Na końcu dodać mąkę i deliktanie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, nie otwierając zbyt często piekarnika.
Przygotowanie masy należy zacząć od zmiksowania masła i margaryny z cukrem na gładką masę. Następnie dosypywać wiórki i migdały. Powoli dolewać likier i dosypywać mleko w proszku. Gdy dobrze się zmiksuje, dodać pianę z 4 białek. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt, posypać wiórkami i wstawić do lodówki, aby masa stężała.

uwagi:

Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową

Podobne artykuły

15 Komentarzy

  1. Justa
    11 marca 2006 at 17:55 Odpowiedz

    Zapowiad się pysznie ale ciekawe czy tak jest

  2. socjo
    1 sierpnia 2006 at 23:00 Odpowiedz

    a może ktoś doda zdjęcie??

  3. ona
    23 listopada 2006 at 21:39 Odpowiedz

    no to się posypoało komentarzy!! ha ha ha

  4. żaba
    26 lutego 2007 at 14:26 Odpowiedz

    robiłam!!jest pyszne!!

  5. yoiska
    10 kwietnia 2007 at 22:45 Odpowiedz

    ej a dlaczego tu jest napisane 0 porcji? przecież da się jakoś podzielić ;p

  6. Misio21
    6 maja 2007 at 20:07 Odpowiedz

    może być niezłe ,szybko się je wykonuje i to jest dobrze.

  7. ktoś
    8 sierpnia 2007 at 20:49 Odpowiedz

    pycha

  8. Efka
    24 września 2007 at 16:10 Odpowiedz

    Pyszne!!! Moja mama często piecze to cisteczko….mniam….mniammmm…

    POLECAM!!!

  9. Tommy
    29 listopada 2007 at 21:20 Odpowiedz

    A My jutro z dziewczyna bedziemy je robic. Zapowiada sie pysznie ;)

  10. Iam
    4 kwietnia 2008 at 14:54 Odpowiedz

    czy likier jest wymagany obowiazkowo ?

  11. zosienka
    28 maja 2008 at 15:27 Odpowiedz

    super super ,to ciasto niebo w gebie

  12. mika
    2 października 2008 at 21:40 Odpowiedz

    ochyda

  13. iwonka.b
    1 kwietnia 2010 at 15:28 Odpowiedz

    W tym cieście trzeba zawsze uważać, aby wiórki kokosowe były świeże i dobrej jakości (czasami zdażają sę \”zbrylone\”)!!Mogę polecić wiórki Helio, bo są sypkie (dzięki temu ciasto zachowuje swoją lekkość:)), a przede wszystkim nie są gorzkie.

  14. olivia
    29 grudnia 2010 at 13:57 Odpowiedz

    NIECHCE MI SIę ROBIć :)

  15. piBjBWDTkiG
    16 października 2011 at 19:55 Odpowiedz

    Yo, good lkoion out! Gonna make it work now.

Zostaw komentarz.

*