Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Ciasto kokosowe

Rozpływające się w ustach pyszności o zdecydowanym kokosowym smaku

czas: 60 minut

składniki:

Biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
Nadzienie:
25 dag masła
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
30 dag wiórków kokosowych
10 dag migdałów w plasterkach
0,4 litra likieru kokosowego
40 dag mleka w proszku
4 białka

przyrządzanie:

Przygotować biszkopt: ubić pianę z 5 białek. Gdy masa będzie sztywna, dodać cukier, potem zółtka. Na końcu dodać mąkę i deliktanie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, nie otwierając zbyt często piekarnika.
Przygotowanie masy należy zacząć od zmiksowania masła i margaryny z cukrem na gładką masę. Następnie dosypywać wiórki i migdały. Powoli dolewać likier i dosypywać mleko w proszku. Gdy dobrze się zmiksuje, dodać pianę z 4 białek. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt, posypać wiórkami i wstawić do lodówki, aby masa stężała.

uwagi:

Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową

Podobne artykuły

14 Komentarzy

  1. Justa
    11 marca 2006 at 17:55 Odpowiedz

    Zapowiad się pysznie ale ciekawe czy tak jest

  2. socjo
    1 sierpnia 2006 at 23:00 Odpowiedz

    a może ktoś doda zdjęcie??

  3. ona
    23 listopada 2006 at 21:39 Odpowiedz

    no to się posypoało komentarzy!! ha ha ha

  4. żaba
    26 lutego 2007 at 14:26 Odpowiedz

    robiłam!!jest pyszne!!

  5. yoiska
    10 kwietnia 2007 at 22:45 Odpowiedz

    ej a dlaczego tu jest napisane 0 porcji? przecież da się jakoś podzielić ;p

  6. Misio21
    6 maja 2007 at 20:07 Odpowiedz

    może być niezłe ,szybko się je wykonuje i to jest dobrze.

  7. ktoś
    8 sierpnia 2007 at 20:49 Odpowiedz

    pycha

  8. Efka
    24 września 2007 at 16:10 Odpowiedz

    Pyszne!!! Moja mama często piecze to cisteczko….mniam….mniammmm…

    POLECAM!!!

  9. Tommy
    29 listopada 2007 at 21:20 Odpowiedz

    A My jutro z dziewczyna bedziemy je robic. Zapowiada sie pysznie ;)

  10. Iam
    4 kwietnia 2008 at 14:54 Odpowiedz

    czy likier jest wymagany obowiazkowo ?

  11. zosienka
    28 maja 2008 at 15:27 Odpowiedz

    super super ,to ciasto niebo w gebie

  12. mika
    2 października 2008 at 21:40 Odpowiedz

    ochyda

  13. iwonka.b
    1 kwietnia 2010 at 15:28 Odpowiedz

    W tym cieście trzeba zawsze uważać, aby wiórki kokosowe były świeże i dobrej jakości (czasami zdażają sę \”zbrylone\”)!!Mogę polecić wiórki Helio, bo są sypkie (dzięki temu ciasto zachowuje swoją lekkość:)), a przede wszystkim nie są gorzkie.

  14. olivia
    29 grudnia 2010 at 13:57 Odpowiedz

    NIECHCE MI SIę ROBIć :)

Zostaw komentarz.

*