Witryna korzysta z plik贸w cookie. Korzystaj膮c z serwisu zgadzasz si臋 na ich przyjmowanie. Wi臋cej.
ok

Polecamy

4 nowo艣ci ksi膮偶kowe o od偶ywianiu i GOTOWANIU

4 nowo艣ci ksi膮偶kowe o od偶ywianiu i GOTOWANIU

TOP 5 kont o gotowaniu, kt贸re warto 艣ledzi膰 na INSTAGRAMIE

TOP 5 kont o gotowaniu, kt贸re warto 艣ledzi膰 na INSTAGRAMIE

Pobudzaj膮ca kawa jesienna z suszonymi 艢LIWKAMI

Pobudzaj膮ca kawa jesienna z suszonymi 艢LIWKAMI

Jesienna kawa zbo偶owa z przyprawami

Jesienna kawa zbo偶owa z przyprawami

Wilgotne ciasto z figami

Wilgotne ciasto z figami

+10 ciekawych pomys艂贸w na zdj臋cie JEDZENIA

+10 ciekawych pomys艂贸w na zdj臋cie JEDZENIA

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Kremowa zupa z cukinii + grzanki czosnkowe

Sa艂atka z gotowanymi krewetkami i awokado

Sa艂atka z gotowanymi krewetkami i awokado

Dip z pieczonej dyni – do chips贸w, warzyw, na kanapk臋

Dip z pieczonej dyni – do chips贸w, warzyw, na kanapk臋

B艂yskawiczna zapiekanka z makaronem i mi臋sem mielonym

B艂yskawiczna zapiekanka z makaronem i mi臋sem mielonym

Szybkie 艣niadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie 艣niadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepis贸w na DYNI臉

TOP 8 najpopularniejszych przepis贸w na DYNI臉

Jak zrobi膰 lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzor贸w

Jak zrobi膰 lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzor贸w

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesi膮ca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesi膮ca

Czterowarstwowe deserki w s艂oiczkach – idealne na drugie 艣niadanie

Czterowarstwowe deserki w s艂oiczkach – idealne na drugie 艣niadanie

TOP 8 przepis贸w na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepis贸w na ryby z PalceLizac.pl

Ciasto mocno czekoladowe ze s艂onymi pistacjami 馃巶

Po艂膮czenie czekolady i s艂onych pistacji? Spodoba si臋 wszystkim 偶膮dnych nowych smak贸w. To ciasto to prawdziwy HIT! Koniecznie wypr贸bujcie.

sk艂adniki:

  • 200 g mas艂a
  • 200 g cukru
  • 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powy偶ej 70%)
  • 4 jajka
  • 200 ml 艣mietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubek obranych pistacji

przyrz膮dzanie:

  • Do garnka wlewamy wod臋. Na garnku umieszczamy misk臋. Do miski wk艂adamy pokruszon膮 w kostki czekolad臋. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekolad臋.
  • W drugim garnku rozpuszczamy mas艂o. Kiedy si臋 rozpu艣ci, wy艂膮czamy gaz.
  • Jajka myjemy. Starannie oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
  • Mikserem bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Podczas ubijania mo偶emy doda膰 szczypt臋 soli, bia艂ka szybciej si臋 ubij膮. Bia艂ka powinny by膰 ubite tak, 偶e po przewr贸ceniu miski z nimi do g贸ry nogami, nie drgn膮 w og贸le.
  • W osobnej misce ucieramy 偶贸艂tka z cukrem na puszyst膮 mas臋.
  • Do utartych z cukrem 偶贸艂tek dodajemy roztopione wcze艣niej mas艂o i miksujemy ca艂o艣膰.
  • Do 偶贸艂tek, cukru i mas艂a dodajemy rozpuszczon膮 czekolad臋, miksujemy ca艂o艣膰. Kiedy masa po艂膮czy si臋, wyl膮czamy mikser.
  • Do naszej czekoladowej masy dodajemy 艂y偶k膮 pian臋 ubit膮 z bia艂ek – stopniowo, po jednej 艂y偶ce. Delikatnie mieszamy ca艂o艣膰. Nie mo偶emy zrobi膰 tego gwa艂townie ani stanowczo. Piana musi po艂膮czy膰 si臋 z ca艂o艣ci膮, ale nie mo偶e opa艣膰.
  • Blaszk臋 do pieczenia, np. tortownic臋 o 艣rednicy ok. 24 cm (mo偶e by膰 mniejsza) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy nasz膮 mas臋.
  • Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  • 艢mietank臋 ubijamy na sztywno i 艂膮czymy z mascarpone. Mo偶emy mas臋 sch艂odzi膰 w lod贸wce, aby st臋偶a艂a. Jesli wydaje si臋 zbyt ma艂o s艂odka, dodajmy 艂y偶k臋 cukru pudru.
  • Mas臋 mascarponow膮 nak艂adamy na upieczone ciasto, a na mas臋 nak艂adamy obrane pistacje. Ca艂o艣膰 mo偶emy opr贸szy膰 wi贸rkami startej lub posiekanej czekolady.
loading...