Witryna korzysta z plik贸w cookie. Korzystaj膮c z serwisu zgadzasz si臋 na ich przyjmowanie. Wi臋cej.
ok

Polecamy

PRZEPISY na 12 da艅, kt贸re musz膮 znale藕膰 si臋 na WIGILIJNYM STOLE

PRZEPISY na 12 da艅, kt贸re musz膮 znale藕膰 si臋 na WIGILIJNYM STOLE

艢wi膮teczne pomys艂y na prezent dla fan贸w gotowania

艢wi膮teczne pomys艂y na prezent dla fan贸w gotowania

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

8 zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci BIA艁EJ KAPUSTY

8 zdrowotnych w艂a艣ciwo艣ci BIA艁EJ KAPUSTY

Herbata po arabsku ze 艣wie偶膮 mi臋t膮

Herbata po arabsku ze 艣wie偶膮 mi臋t膮

Jak przygotowa膰 filety z karpia? Zobacz kr贸tki poradnik

Jak przygotowa膰 filety z karpia? Zobacz kr贸tki poradnik

Ciasto marchewkowe przek艂adane kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe przek艂adane kremem z serka mascarpone

TOP 10 najlepszych przepis贸w wegetaria艅skich na PalceLizac.pl

TOP 10 najlepszych przepis贸w wegetaria艅skich na PalceLizac.pl

10 powod贸w, dla kt贸rych warto je艣膰 PIETRUSZK臉

10 powod贸w, dla kt贸rych warto je艣膰 PIETRUSZK臉

TOP 5 najlepszych ksi膮偶ek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych ksi膮偶ek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiede艅ski – najlepszy przepis!

Sernik wiede艅ski – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewaj膮ca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewaj膮ca herbata lipowa z malinami

Pe艂nowarto艣ciowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pe艂nowarto艣ciowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z 偶urawin膮, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z 偶urawin膮, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomara艅czami

Wilgotne ciasto z pomara艅czami

Ciasto mocno czekoladowe ze s艂onymi pistacjami 馃巶

Po艂膮czenie czekolady i s艂onych pistacji? Spodoba si臋 wszystkim 偶膮dnych nowych smak贸w. To ciasto to prawdziwy HIT! Koniecznie wypr贸bujcie.

sk艂adniki:

  • 200 g mas艂a
  • 200 g cukru
  • 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powy偶ej 70%)
  • 4 jajka
  • 200 ml 艣mietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubek obranych pistacji

przyrz膮dzanie:

  • Do garnka wlewamy wod臋. Na garnku umieszczamy misk臋. Do miski wk艂adamy pokruszon膮 w kostki czekolad臋. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekolad臋.
  • W drugim garnku rozpuszczamy mas艂o. Kiedy si臋 rozpu艣ci, wy艂膮czamy gaz.
  • Jajka myjemy. Starannie oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
  • Mikserem bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Podczas ubijania mo偶emy doda膰 szczypt臋 soli, bia艂ka szybciej si臋 ubij膮. Bia艂ka powinny by膰 ubite tak, 偶e po przewr贸ceniu miski z nimi do g贸ry nogami, nie drgn膮 w og贸le.
  • W osobnej misce ucieramy 偶贸艂tka z cukrem na puszyst膮 mas臋.
  • Do utartych z cukrem 偶贸艂tek dodajemy roztopione wcze艣niej mas艂o i miksujemy ca艂o艣膰.
  • Do 偶贸艂tek, cukru i mas艂a dodajemy rozpuszczon膮 czekolad臋, miksujemy ca艂o艣膰. Kiedy masa po艂膮czy si臋, wyl膮czamy mikser.
  • Do naszej czekoladowej masy dodajemy 艂y偶k膮 pian臋 ubit膮 z bia艂ek – stopniowo, po jednej 艂y偶ce. Delikatnie mieszamy ca艂o艣膰. Nie mo偶emy zrobi膰 tego gwa艂townie ani stanowczo. Piana musi po艂膮czy膰 si臋 z ca艂o艣ci膮, ale nie mo偶e opa艣膰.
  • Blaszk臋 do pieczenia, np. tortownic臋 o 艣rednicy ok. 24 cm (mo偶e by膰 mniejsza) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy nasz膮 mas臋.
  • Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  • 艢mietank臋 ubijamy na sztywno i 艂膮czymy z mascarpone. Mo偶emy mas臋 sch艂odzi膰 w lod贸wce, aby st臋偶a艂a. Jesli wydaje si臋 zbyt ma艂o s艂odka, dodajmy 艂y偶k臋 cukru pudru.
  • Mas臋 mascarponow膮 nak艂adamy na upieczone ciasto, a na mas臋 nak艂adamy obrane pistacje. Ca艂o艣膰 mo偶emy opr贸szy膰 wi贸rkami startej lub posiekanej czekolady.
loading...