Serwis internetowy, z kt贸rego korzystasz, u偶ywa plik贸w cookies. S膮 to pliki instalowane w urz膮dzeniach ko艅cowych os贸b korzystaj膮cych z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jako艣ci 艣wiadczonych us艂ug w tym dostosowania tre艣ci serwisu do preferencji u偶ytkownika, utrzymania sesji u偶ytkownika oraz dla cel贸w statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania tre艣ci reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, 偶e istnieje mo偶liwo艣膰 okre艣lenia przez u偶ytkownika serwisu warunk贸w przechowywania lub uzyskiwania dost臋pu do informacji zawartych w plikach cookies za pomoc膮 ustawie艅 przegl膮darki lub konfiguracji us艂ugi. Szczeg贸艂owe informacje na ten temat dost臋pne s膮 u producenta przegl膮darki, u dostawcy us艂ugi dost臋pu do Internetu oraz w Polityce prywatno艣ci plik贸w cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPA艁Y- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPA艁Y- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomys艂贸w na BURAKA- przepisy w formie zdj臋cia!

10 pomys艂贸w na BURAKA- przepisy w formie zdj臋cia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA 呕UREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA 呕UREK

Kilka rad dotycz膮cych sma偶enia mi臋sa!

Kilka rad dotycz膮cych sma偶enia mi臋sa!

10 pomys艂贸w na DESER – przepisy w formie zdj臋cia

10 pomys艂贸w na DESER – przepisy w formie zdj臋cia

5 pomys艂贸w na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomys艂贸w na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIE艃 z SZYNK膭 – 10 najlepszych przepis贸w z dodatkiem r贸偶nego rodzaju szynek

TYDZIE艃 z SZYNK膭 – 10 najlepszych przepis贸w z dodatkiem r贸偶nego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobi膰, aby mleko nie wykipia艂o? 3 cenne rady!

Co zrobi膰, aby mleko nie wykipia艂o? 3 cenne rady!

Co zrobi膰, aby zielone warzywa nie straci艂y koloru podczas gotowania?

Co zrobi膰, aby zielone warzywa nie straci艂y koloru podczas gotowania?

Jak uratowa膰 PRZESOLON膭 ZUP臉

Jak uratowa膰 PRZESOLON膭 ZUP臉

Kremowa zupa z broku艂a, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z broku艂a, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynk膮, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynk膮, makaronem i pomidorkami

TYDZIE艃 SEROWY – najlepsze przepisy na dania z serami r贸偶nego rodzaju

TYDZIE艃 SEROWY – najlepsze przepisy na dania z serami r贸偶nego rodzaju

Ciasto mocno czekoladowe ze s艂onymi pistacjami 馃巶

Po艂膮czenie czekolady i s艂onych pistacji? Spodoba si臋 wszystkim 偶膮dnych nowych smak贸w. To ciasto to prawdziwy HIT! Koniecznie wypr贸bujcie.

sk艂adniki:

  • 200 g mas艂a
  • 200 g cukru
  • 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powy偶ej 70%)
  • 4 jajka
  • 200 ml 艣mietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubek obranych pistacji

przyrz膮dzanie:

  • Do garnka wlewamy wod臋. Na garnku umieszczamy misk臋. Do miski wk艂adamy pokruszon膮 w kostki czekolad臋. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekolad臋.
  • W drugim garnku rozpuszczamy mas艂o. Kiedy si臋 rozpu艣ci, wy艂膮czamy gaz.
  • Jajka myjemy. Starannie oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
  • Mikserem bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Podczas ubijania mo偶emy doda膰 szczypt臋 soli, bia艂ka szybciej si臋 ubij膮. Bia艂ka powinny by膰 ubite tak, 偶e po przewr贸ceniu miski z nimi do g贸ry nogami, nie drgn膮 w og贸le.
  • W osobnej misce ucieramy 偶贸艂tka z cukrem na puszyst膮 mas臋.
  • Do utartych z cukrem 偶贸艂tek dodajemy roztopione wcze艣niej mas艂o i miksujemy ca艂o艣膰.
  • Do 偶贸艂tek, cukru i mas艂a dodajemy rozpuszczon膮 czekolad臋, miksujemy ca艂o艣膰. Kiedy masa po艂膮czy si臋, wyl膮czamy mikser.
  • Do naszej czekoladowej masy dodajemy 艂y偶k膮 pian臋 ubit膮 z bia艂ek – stopniowo, po jednej 艂y偶ce. Delikatnie mieszamy ca艂o艣膰. Nie mo偶emy zrobi膰 tego gwa艂townie ani stanowczo. Piana musi po艂膮czy膰 si臋 z ca艂o艣ci膮, ale nie mo偶e opa艣膰.
  • Blaszk臋 do pieczenia, np. tortownic臋 o 艣rednicy ok. 24 cm (mo偶e by膰 mniejsza) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy nasz膮 mas臋.
  • Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  • 艢mietank臋 ubijamy na sztywno i 艂膮czymy z mascarpone. Mo偶emy mas臋 sch艂odzi膰 w lod贸wce, aby st臋偶a艂a. Jesli wydaje si臋 zbyt ma艂o s艂odka, dodajmy 艂y偶k臋 cukru pudru.
  • Mas臋 mascarponow膮 nak艂adamy na upieczone ciasto, a na mas臋 nak艂adamy obrane pistacje. Ca艂o艣膰 mo偶emy opr贸szy膰 wi贸rkami startej lub posiekanej czekolady.