Witryna korzysta z plik贸w cookie. Korzystaj膮c z serwisu zgadzasz si臋 na ich przyjmowanie. Wi臋cej.
ok

Polecamy

Sa艂atka owocowo-warzywna

Sa艂atka owocowo-warzywna

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Pieczone bataty podawane z sosem jogurtowym

Zupa krem ze s艂odkich ziemniak贸w i cebuli

Zupa krem ze s艂odkich ziemniak贸w i cebuli

Jak ugotowa膰 bataty?

Jak ugotowa膰 bataty?

Jak upiec papryk臋?

Jak upiec papryk臋?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulk膮 pod serow膮 pierzynk膮

Ziemniaczana zapiekanka z cebulk膮 pod serow膮 pierzynk膮

Zielony koktajl z mega dawk膮 witamin

Zielony koktajl z mega dawk膮 witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPA艃SKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPA艃SKIE TAPAS

Tradycyjne W艁OSKIE tiramisu

Tradycyjne W艁OSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYS艁脫W NA 艢NIADANIE

10 POMYS艁脫W NA 艢NIADANIE

Sa艂atka z edamame

Sa艂atka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzi臋ki kt贸rym zaoszcz臋dzisz mn贸stwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzi臋ki kt贸rym zaoszcz臋dzisz mn贸stwo czasu

Pasta z awokado na s艂odko, kt贸r膮 mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 jako maseczk臋 do twarzy

Pasta z awokado na s艂odko, kt贸r膮 mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 jako maseczk臋 do twarzy

P艁YTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomys艂贸w

P艁YTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomys艂贸w

Ciasto mocno czekoladowe ze s艂onymi pistacjami 馃巶

Po艂膮czenie czekolady i s艂onych pistacji? Spodoba si臋 wszystkim 偶膮dnych nowych smak贸w. To ciasto to prawdziwy HIT! Koniecznie wypr贸bujcie.

sk艂adniki:

  • 200 g mas艂a
  • 200 g cukru
  • 200 g bardzo dobrej, gorzkiej czekoaldy (powy偶ej 70%)
  • 4 jajka
  • 200 ml 艣mietanki 30%
  • opakowanie serka mascarpone
  • kubek obranych pistacji

przyrz膮dzanie:

  • Do garnka wlewamy wod臋. Na garnku umieszczamy misk臋. Do miski wk艂adamy pokruszon膮 w kostki czekolad臋. Podpalamy gaz i rozpuszczamy czekolad臋.
  • W drugim garnku rozpuszczamy mas艂o. Kiedy si臋 rozpu艣ci, wy艂膮czamy gaz.
  • Jajka myjemy. Starannie oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek.
  • Mikserem bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Podczas ubijania mo偶emy doda膰 szczypt臋 soli, bia艂ka szybciej si臋 ubij膮. Bia艂ka powinny by膰 ubite tak, 偶e po przewr贸ceniu miski z nimi do g贸ry nogami, nie drgn膮 w og贸le.
  • W osobnej misce ucieramy 偶贸艂tka z cukrem na puszyst膮 mas臋.
  • Do utartych z cukrem 偶贸艂tek dodajemy roztopione wcze艣niej mas艂o i miksujemy ca艂o艣膰.
  • Do 偶贸艂tek, cukru i mas艂a dodajemy rozpuszczon膮 czekolad臋, miksujemy ca艂o艣膰. Kiedy masa po艂膮czy si臋, wyl膮czamy mikser.
  • Do naszej czekoladowej masy dodajemy 艂y偶k膮 pian臋 ubit膮 z bia艂ek – stopniowo, po jednej 艂y偶ce. Delikatnie mieszamy ca艂o艣膰. Nie mo偶emy zrobi膰 tego gwa艂townie ani stanowczo. Piana musi po艂膮czy膰 si臋 z ca艂o艣ci膮, ale nie mo偶e opa艣膰.
  • Blaszk臋 do pieczenia, np. tortownic臋 o 艣rednicy ok. 24 cm (mo偶e by膰 mniejsza) wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy nasz膮 mas臋.
  • Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 190 stopniach.
  • 艢mietank臋 ubijamy na sztywno i 艂膮czymy z mascarpone. Mo偶emy mas臋 sch艂odzi膰 w lod贸wce, aby st臋偶a艂a. Jesli wydaje si臋 zbyt ma艂o s艂odka, dodajmy 艂y偶k臋 cukru pudru.
  • Mas臋 mascarponow膮 nak艂adamy na upieczone ciasto, a na mas臋 nak艂adamy obrane pistacje. Ca艂o艣膰 mo偶emy opr贸szy膰 wi贸rkami startej lub posiekanej czekolady.
loading...