Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Ciasto TWIX

Ciasto TWIX

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Koktajl mandarynkowy z miodem

Koktajl mandarynkowy z miodem

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

Jak obrać granata?

Jak obrać granata?

Ciasto TWIX

Lubicie popularne batoniki TWIX? A co powiecie na domowe ciasto o podobnym smaku?

składniki:
Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżeczka gumy guar
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka migdałowego
  • 150 ml wody mineralnej
  • ew. ziarenka z 1/2 laski wanilii
Karmel:
  • 350 gram daktyli
  • 130 gram podprażonych orzechów laskowych obranych ze skórki
Czekolada:
  • 52  gram oleju kokosowego
  • 40 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego
Polewa czekoladowa:
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego

przyrządzanie:

  • Spód:
    • Mąkę owsianą , ryżową, gumę guar i proszek do pieczenia przesiać do miski. To co zostanie na sitku ( czyli płatki owsiane) dodać do przesianych mąk razem z ziarenkami wanilii.
    • Do suchych składników dodać pozostałe mokre: jajko, białko, mleko migdałowe, wodę mineralną.
    • Wymieszać, wylać do formy 15×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 25-30 minut.
    • Wystudzić.

    Masa karmelowa:

    • Daktyle zalać delikatnie ostudzonym wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia ok. 30 minut przy odmianie Medjool.
    • Nadmiar wody zlać, daktyle zmiksować na gładko razem z podprażonymi orzechami laskowymi.
    • Karmel rozsmarować na bezglutenowym cieście.

    Czekolada:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać
    • Czekoladę rozprowadzić na karmelu z daktyli.

    Polewa czekoladowa:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać.
    • Polać ciasto
  • loading...