Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Ciasto TWIX

Lubicie popularne batoniki TWIX? A co powiecie na domowe ciasto o podobnym smaku?

składniki:
Spód:

  • 1 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 czubata łyżeczka gumy guar
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka migdałowego
  • 150 ml wody mineralnej
  • ew. ziarenka z 1/2 laski wanilii
Karmel:
  • 350 gram daktyli
  • 130 gram podprażonych orzechów laskowych obranych ze skórki
Czekolada:
  • 52  gram oleju kokosowego
  • 40 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego
Polewa czekoladowa:
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram kakao
  • 30 gram syropu klonowego

przyrządzanie:

  • Spód:
    • Mąkę owsianą , ryżową, gumę guar i proszek do pieczenia przesiać do miski. To co zostanie na sitku ( czyli płatki owsiane) dodać do przesianych mąk razem z ziarenkami wanilii.
    • Do suchych składników dodać pozostałe mokre: jajko, białko, mleko migdałowe, wodę mineralną.
    • Wymieszać, wylać do formy 15×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 25-30 minut.
    • Wystudzić.

    Masa karmelowa:

    • Daktyle zalać delikatnie ostudzonym wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia ok. 30 minut przy odmianie Medjool.
    • Nadmiar wody zlać, daktyle zmiksować na gładko razem z podprażonymi orzechami laskowymi.
    • Karmel rozsmarować na bezglutenowym cieście.

    Czekolada:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać
    • Czekoladę rozprowadzić na karmelu z daktyli.

    Polewa czekoladowa:

    • Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać.
    • Polać ciasto