Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Ciasto z agrestem

Deser łączący w sobie orzeźwiający smak agestu z delikatnym śmietankowym kremem

czas: 80 minut

liczba porcji: 12

składniki:
Ciasto:
100 g cukru
150 g maragaryny
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
175 g mąki
25 g mielonego ziarna słonecznika
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarownia formy
Nadzienie:
1 kg agrestu
25 g mielonych migdałów
30 dag cukru
 skórka z połowy cytryny
200 g smietany
3 jajka
100 g marmolady cytrynowej (lub pomarańczowej)

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i przez 2 minuty obgotować w niej agrest. Nastepnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, podgrzaną lekko marmoladą oraz pozostałym cukrem.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem małą (ok. 20 x 20 cm) formę. Posypać je migdałami i rozłożyć dobrze osączony agrest. Wlać masę z jaj i śmietany. Na wierzchu położyć rozwałkowane cienko ciasto i lekko docisnąć bokami. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.  

loading...