Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Ciasto z agrestem

Deser łączący w sobie orzeźwiający smak agestu z delikatnym śmietankowym kremem

czas: 80 minut

liczba porcji: 12

składniki:
Ciasto:
100 g cukru
150 g maragaryny
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
175 g mąki
25 g mielonego ziarna słonecznika
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarownia formy
Nadzienie:
1 kg agrestu
25 g mielonych migdałów
30 dag cukru
 skórka z połowy cytryny
200 g smietany
3 jajka
100 g marmolady cytrynowej (lub pomarańczowej)

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i przez 2 minuty obgotować w niej agrest. Nastepnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, podgrzaną lekko marmoladą oraz pozostałym cukrem.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem małą (ok. 20 x 20 cm) formę. Posypać je migdałami i rozłożyć dobrze osączony agrest. Wlać masę z jaj i śmietany. Na wierzchu położyć rozwałkowane cienko ciasto i lekko docisnąć bokami. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.  

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. tasia
    15 lipca 2006 at 14:12 Odpowiedz

    Dajcie lepsze ciasto z
    agrestem

  2. Czerwona Pomarańczka
    17 lipca 2006 at 22:56 Odpowiedz

    Fakt faktem, ciasto z agrestem przydałoby się jakieś lepsze i zdziebko tańsze.

  3. lol
    15 lipca 2008 at 12:48 Odpowiedz

    niedobre

  4. mancia
    15 lipca 2008 at 14:18 Odpowiedz

    ten przepis chyba jest trudny:(

  5. kolopikoloolool
    13 czerwca 2009 at 17:30 Odpowiedz

    extra ciasto inic więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. ela
    21 lipca 2009 at 14:11 Odpowiedz

    jaką śmietanę, słodką?

Zostaw komentarz.

*