Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Smażone tofu z curry

Smażone tofu z curry

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Sałatka z pieczonym halloumi

Sałatka z pieczonym halloumi

TORCIK Z KIWI

TORCIK Z KIWI

ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

DIP z buraków

DIP z buraków

Koktajl jagodowy z bananem

Koktajl jagodowy z bananem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

Prosty drink z Malibu i colą

Prosty drink z Malibu i colą

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Ciasto z agrestem

Deser łączący w sobie orzeźwiający smak agestu z delikatnym śmietankowym kremem

czas: 80 minut

liczba porcji: 12

składniki:
Ciasto:
100 g cukru
150 g maragaryny
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
175 g mąki
25 g mielonego ziarna słonecznika
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarownia formy
Nadzienie:
1 kg agrestu
25 g mielonych migdałów
30 dag cukru
 skórka z połowy cytryny
200 g smietany
3 jajka
100 g marmolady cytrynowej (lub pomarańczowej)

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i przez 2 minuty obgotować w niej agrest. Nastepnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, podgrzaną lekko marmoladą oraz pozostałym cukrem.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem małą (ok. 20 x 20 cm) formę. Posypać je migdałami i rozłożyć dobrze osączony agrest. Wlać masę z jaj i śmietany. Na wierzchu położyć rozwałkowane cienko ciasto i lekko docisnąć bokami. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.  

loading...

6 Komentarzy

  1. tasia
    15 lipca 2006 at 14:12 Odpowiedz

    Dajcie lepsze ciasto z
    agrestem

  2. Czerwona Pomarańczka
    17 lipca 2006 at 22:56 Odpowiedz

    Fakt faktem, ciasto z agrestem przydałoby się jakieś lepsze i zdziebko tańsze.

  3. lol
    15 lipca 2008 at 12:48 Odpowiedz

    niedobre

  4. mancia
    15 lipca 2008 at 14:18 Odpowiedz

    ten przepis chyba jest trudny:(

  5. kolopikoloolool
    13 czerwca 2009 at 17:30 Odpowiedz

    extra ciasto inic więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. ela
    21 lipca 2009 at 14:11 Odpowiedz

    jaką śmietanę, słodką?

Zostaw komentarz.

*