Polecamy

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Ciasto z agrestem

Deser łączący w sobie orzeźwiający smak agestu z delikatnym śmietankowym kremem

czas: 80 minut

liczba porcji: 12

składniki:
Ciasto:
100 g cukru
150 g maragaryny
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
175 g mąki
25 g mielonego ziarna słonecznika
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do posmarownia formy
Nadzienie:
1 kg agrestu
25 g mielonych migdałów
30 dag cukru
 skórka z połowy cytryny
200 g smietany
3 jajka
100 g marmolady cytrynowej (lub pomarańczowej)

przyrządzanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię aluminiową i chłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie dokładnie opłukać agrest, usunąć szypułki. Zagotować 1/4 l wody z 2 łyżkami cukru i skórką cytrynową i przez 2 minuty obgotować w niej agrest. Nastepnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Śmietanę wymieszać z jajkami, podgrzaną lekko marmoladą oraz pozostałym cukrem.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić wysmarowaną tłuszczem małą (ok. 20 x 20 cm) formę. Posypać je migdałami i rozłożyć dobrze osączony agrest. Wlać masę z jaj i śmietany. Na wierzchu położyć rozwałkowane cienko ciasto i lekko docisnąć bokami. Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni.  

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. tasia
    15 lipca 2006 at 14:12 Odpowiedz

    Dajcie lepsze ciasto z
    agrestem

  2. Czerwona Pomarańczka
    17 lipca 2006 at 22:56 Odpowiedz

    Fakt faktem, ciasto z agrestem przydałoby się jakieś lepsze i zdziebko tańsze.

  3. lol
    15 lipca 2008 at 12:48 Odpowiedz

    niedobre

  4. mancia
    15 lipca 2008 at 14:18 Odpowiedz

    ten przepis chyba jest trudny:(

  5. kolopikoloolool
    13 czerwca 2009 at 17:30 Odpowiedz

    extra ciasto inic więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. ela
    21 lipca 2009 at 14:11 Odpowiedz

    jaką śmietanę, słodką?

  7. OgMJvUtWyLNfd
    1 stycznia 2012 at 06:56 Odpowiedz

    Many many qauilty points there.

  8. Cwcb3j2BJIs
    19 lipca 2013 at 12:12 Odpowiedz

    Of course we are aywals pleased that Kirov visits DC every year, and of course I had to see Daria tonight (you remember her one performance as the demented snow maiden queen in that wonderfully creepy Nutcracker from a few years ago), but… is the ballet literature so slim that we are getting REPEAT performances of the SAME production of just seven years ago? The humour in 2005 and tonight was slight (drunkards and lots of falling down is not funny), and we waited and waited until we got a good PDD in second act. Why bring this back to the same audience that saw the same minimal BALLET dancing (vs. social dancing and acting) in 2005. Slight production of a weak ballet. Is there NOTHING else in the repetroire of the greatest ballet company in the world that they felt compelled to reheat this sorry bit for us to see yet again?

Zostaw komentarz.

*