Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jak upiec paprykę?

Jak upiec paprykę?

DIP z mango i awokado

DIP z mango i awokado

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Ziemniaczana zapiekanka z cebulką pod serową pierzynką

Zielony koktajl z mega dawką witamin

Zielony koktajl z mega dawką witamin

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

PINCHOS z kozim serem i pomidorem – HISZPAŃSKIE TAPAS

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Tradycyjne WŁOSKIE tiramisu

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

Przepis na GAZPACHO z Andaluzji

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

10 POMYSŁÓW NA ŚNIADANIE

Sałatka z edamame

Sałatka z edamame

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Kreatywne SZTUCZKI w kuchni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

Pasta z awokado na słodko, którą można również użyć jako maseczkę do twarzy

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

PŁYTKI nad zlewem – 10 najlepszych pomysłów

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Zupa paprykowa z prażonym słonecznikiem

Koktajl z gotowaną marchewką

Koktajl z gotowaną marchewką

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

10 pomysłów na kuchenne dekoracje, które wykonacie samodzielnie!

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Tarta z malinami i serkiem mascarpone

Ciasto z gruszkami

Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.   ciasto gruszkowe_bg

czas: 60 minut

składniki:

  • 75 dag gruszek
  • szklanka mąki
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 jaja
  • żółtko
  • pół kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • dżem morelowy.
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 30 g płatków migdałowych

przyrządzanie:

Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

loading...