Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Ciasto z gruszkami

Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

składniki:

75 dag gruszek
szklanka mąki
połtorej szklanki cukru

4 jaja
żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

szczypta soli
dżem morelowy.
pół szklanki śmietany kremówki
30 g płatków migdałowych

przyrządzanie:

Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podobne artykuły

29 Komentarzy

  1. Kasiulek_Mysiulek
    23 września 2005 at 11:03 Odpowiedz

    To ciasto jest przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. kuchcikowa brydzia
    2 października 2005 at 17:00 Odpowiedz

    muszę spróbować,zachwycę tym swoja paczkę(mniam,mniam:)

  3. Palce_lizać
    15 listopada 2005 at 13:11 Odpowiedz

    Jak widac na załazconym obrazku wyszło. a jęsli ktoś ma jakies problemy natury technicznej prosze pisać na adres palcelizac@palcelizac.pl . Pomozemy, naprawdę. A komentarze, które innych mogą wprowadzać w błąd będą usuwane… Jeśli ktoś się o togniewa, przepraszamy, ale konstruktywna i trafna krytyka na stronie pozostaje – prosże przejrzeć.. :) Pozdrowienia Anulek

  4. Anulek ciastulek
    22 listopada 2005 at 09:42 Odpowiedz

    proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać przepis i poprawić ewentualne braki a możliwe, że wtedy ciasto się uda np.ile tego cukru?

  5. Margo
    17 stycznia 2006 at 10:09 Odpowiedz

    Próbowałam, ale nie wyszło mi kruche ciasto. Może za malo mąki? A jeśli jedno jajo to 3 żółtka? a do czego to osobno wymienione żółtko?

  6. socjo
    6 sierpnia 2006 at 21:53 Odpowiedz

    dżem/konfiturę morelową można zastąpić inną np mandarynkowo-bananową. no i trzeba podgrzać w garnuszku żeby dała sie rozsmarować

  7. danula
    5 września 2006 at 15:33 Odpowiedz

    to ciasto jest pyszne udało się i wszystkim smakowało proszę o następne przepisy

  8. Ligia
    21 listopada 2006 at 11:54 Odpowiedz

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  9. Ligia
    21 listopada 2006 at 12:07 Odpowiedz

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  10. zosia
    25 lipca 2007 at 18:28 Odpowiedz

    nie dobre byle co

  11. aeterna
    23 sierpnia 2007 at 23:58 Odpowiedz

    Prosty przepis na bardzo dobre ciasto.
    Ja zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym i wyszło pyszne. Na pewno można polecić :)
    PS. tak jak już ktoś napisał trzeba je dłużej piec na końcu,a poza tym przepis jest ok.

  12. ritaq
    26 sierpnia 2007 at 14:33 Odpowiedz

    za duzo roboty mozna
    zdechnac z glodu

  13. wi_wa
    9 września 2007 at 12:56 Odpowiedz

    wyglada na to ze ciasto : musi smakowac!. Nie prawda – jest to ciasto a raczej gnieciuch.Nie polecam.

  14. marta
    31 sierpnia 2009 at 23:18 Odpowiedz

    ciasto rewelacja, rozpływa się w ustach oczywiście po lekkim udoskonaleniu, więcej kremówki i dłuższe pieczenie … poprostu pycha:) polecam

  15. =)
    9 września 2009 at 13:43 Odpowiedz

    Margo zadajesz pytania gorzej niż na maturze….xd

  16. Helenka
    24 września 2009 at 21:57 Odpowiedz

    Ja piekę tez ciasto z gruszkami ,ale łatwiejsze w wykonaniu i pyszne. Gruszki można zastapic jabłkami lub śliwkami.
    4 jajka ubić z 1 szkl. cukru, dodać 1 szkl. oleju, znowu ubić. dodać 1,5 szkl.mąki pszennej i 0,5 szkl. ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku i cukier waniliowy. Wymieszane wszystkie skladniki wylewamy na dużą blachę i na nie układamy jedną przy drugiej ćwiartkę obranej gruszki., Pieczemy ok. godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, polać ciasto polewą czekoladową lub pokryć bitą śmietaną. Aby ciast było smaczne musi byc dużo owoców !

  17. EWA
    5 października 2009 at 20:07 Odpowiedz

    HELENKA!!!ZROBIŁAM CIASTO Z TWOJEGO PODANEGO PRZEPISU I POLECAM WSZYSTKIM!!!!!!!!!!BARDZO SMACZNE,MAŁO PRACY A EFEKT SUPER!POZDRAWIAM!!!

  18. Agnieszka
    27 października 2009 at 15:57 Odpowiedz

    Helenka Twoje ciasto jest pyszne ,właśnie delektuję się jego smakiem .Bardzo łatwe do zrobienia , polecam :)

  19. paulina
    21 listopada 2009 at 15:30 Odpowiedz

    Helenko,dzisiaj upiekłam ciasto wg twojego przepisu. Jest rewelacyjne. Na wierzch dałam bitą śmietanę. Gorąco polecam!!

  20. aga
    2 grudnia 2009 at 14:02 Odpowiedz

    witam :) Helenko robiłam to ciasto i jest naprawdę super !!! ale gruszki się skończyły a ja mam tylko mrożone truskawki napisz proszę czy mogę je użyć ???
    czekam na odpowiedz pozdrawiam

  21. xxx
    2 maja 2010 at 11:11 Odpowiedz

    Helenki; Wspaniale ciasto, polecam…

  22. alka
    16 czerwca 2010 at 14:43 Odpowiedz

    mi niestety rant w cieście opadł nie wiem czemu.

  23. gosza
    15 sierpnia 2010 at 10:18 Odpowiedz

    mam wrazenie ze cos tu jest nie tak z proporcjami..nawet dobre tylko ze slodkie jak cholera..i cos nie wyszlo tak jak na obrazku…

  24. gosia
    14 września 2010 at 12:31 Odpowiedz

    Ja zrobiłam to ciasto, które podaje Helenka poniżej przepisu głównego…hm..REWELACJA:)

  25. oliwia
    29 grudnia 2010 at 14:35 Odpowiedz

    dzieńdobry aga i myśle że możesz użyć truskawek

  26. zosia
    22 sierpnia 2011 at 22:16 Odpowiedz

    ciasto początkowo wyszło zbyt kleiste, dodałam więcej mąki. Po upieczeniu ok, końcowy efekt- wspaniały! pyszne ciasto.

  27. agnieszka
    14 października 2011 at 18:22 Odpowiedz

    to ciasto jest rewelacja.polecam wszystkim!!!

  28. wanilia
    13 września 2012 at 16:31 Odpowiedz

    Jakiej wielkości formy użyć do tego ciasta??

  29. betti32
    22 września 2012 at 18:25 Odpowiedz

    robiłam to ciasto po raz kolejny i po raz kolejny klapa. Ja nie wiem, jak wy to robicie, że nie macie w środku błotka ??? Ta Masa z jajek i śmietany zawsze wychodzi mi lejąca nawet już po upieczeniu. Jak zrobić te mase by się upiekła a nie lała po upieczeniu ??? Zjem je i tak bo w smaku bardzo dobre ale denerwuje mnie, że nie wychodzi mi z tą masą. Jak wy ją robicie ???

Zostaw komentarz.

*