Polecamy

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Co wiesz o karczochu?

Co wiesz o karczochu?

Kobiety smakują inaczej

Kobiety smakują inaczej

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Szybkie i lekkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Szybkie i lekkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Ciasto z gruszkami

Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

składniki:

75 dag gruszek
szklanka mąki
połtorej szklanki cukru

4 jaja
żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

szczypta soli
dżem morelowy.
pół szklanki śmietany kremówki
30 g płatków migdałowych

przyrządzanie:

Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podobne artykuły

33 Komentarzy

  1. Kasiulek_Mysiulek
    23 września 2005 at 11:03 Odpowiedz

    To ciasto jest przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. kuchcikowa brydzia
    2 października 2005 at 17:00 Odpowiedz

    muszę spróbować,zachwycę tym swoja paczkę(mniam,mniam:)

  3. Palce_lizać
    15 listopada 2005 at 13:11 Odpowiedz

    Jak widac na załazconym obrazku wyszło. a jęsli ktoś ma jakies problemy natury technicznej prosze pisać na adres palcelizac@palcelizac.pl . Pomozemy, naprawdę. A komentarze, które innych mogą wprowadzać w błąd będą usuwane… Jeśli ktoś się o togniewa, przepraszamy, ale konstruktywna i trafna krytyka na stronie pozostaje – prosże przejrzeć.. :) Pozdrowienia Anulek

  4. Anulek ciastulek
    22 listopada 2005 at 09:42 Odpowiedz

    proszę jeszcze raz dokładnie przeczytać przepis i poprawić ewentualne braki a możliwe, że wtedy ciasto się uda np.ile tego cukru?

  5. Margo
    17 stycznia 2006 at 10:09 Odpowiedz

    Próbowałam, ale nie wyszło mi kruche ciasto. Może za malo mąki? A jeśli jedno jajo to 3 żółtka? a do czego to osobno wymienione żółtko?

  6. socjo
    6 sierpnia 2006 at 21:53 Odpowiedz

    dżem/konfiturę morelową można zastąpić inną np mandarynkowo-bananową. no i trzeba podgrzać w garnuszku żeby dała sie rozsmarować

  7. danula
    5 września 2006 at 15:33 Odpowiedz

    to ciasto jest pyszne udało się i wszystkim smakowało proszę o następne przepisy

  8. Ligia
    21 listopada 2006 at 11:54 Odpowiedz

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  9. Ligia
    21 listopada 2006 at 12:07 Odpowiedz

    Wczoraj upieklam to ciasto i co chwile musialam \”udoskonalac\” przepis. Wg mnie nie jedna a dwie szklanki maki. Poza tym masa-polewa smietanowo jajeczna powinna byc robiona inaczej. Moze najpierw ubic bialka i slodka smietane, bo inaczej robi sie w srodku \”jeziorko\”. I jeszcze czas pieczenia, 20 min to zdecydowanie za krotko. Ja pieklam ok 35 min i po ych wszystkich modyfikacjach wyszlo niezle ciasto ale zadna rewelacja…

  10. zosia
    25 lipca 2007 at 18:28 Odpowiedz

    nie dobre byle co

  11. aeterna
    23 sierpnia 2007 at 23:58 Odpowiedz

    Prosty przepis na bardzo dobre ciasto.
    Ja zrobiłam z dżemem brzoskwiniowym i wyszło pyszne. Na pewno można polecić :)
    PS. tak jak już ktoś napisał trzeba je dłużej piec na końcu,a poza tym przepis jest ok.

  12. ritaq
    26 sierpnia 2007 at 14:33 Odpowiedz

    za duzo roboty mozna
    zdechnac z glodu

  13. wi_wa
    9 września 2007 at 12:56 Odpowiedz

    wyglada na to ze ciasto : musi smakowac!. Nie prawda – jest to ciasto a raczej gnieciuch.Nie polecam.

  14. marta
    31 sierpnia 2009 at 23:18 Odpowiedz

    ciasto rewelacja, rozpływa się w ustach oczywiście po lekkim udoskonaleniu, więcej kremówki i dłuższe pieczenie … poprostu pycha:) polecam

  15. =)
    9 września 2009 at 13:43 Odpowiedz

    Margo zadajesz pytania gorzej niż na maturze….xd

  16. Helenka
    24 września 2009 at 21:57 Odpowiedz

    Ja piekę tez ciasto z gruszkami ,ale łatwiejsze w wykonaniu i pyszne. Gruszki można zastapic jabłkami lub śliwkami.
    4 jajka ubić z 1 szkl. cukru, dodać 1 szkl. oleju, znowu ubić. dodać 1,5 szkl.mąki pszennej i 0,5 szkl. ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku i cukier waniliowy. Wymieszane wszystkie skladniki wylewamy na dużą blachę i na nie układamy jedną przy drugiej ćwiartkę obranej gruszki., Pieczemy ok. godziny w 175 stopniach. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, polać ciasto polewą czekoladową lub pokryć bitą śmietaną. Aby ciast było smaczne musi byc dużo owoców !

  17. EWA
    5 października 2009 at 20:07 Odpowiedz

    HELENKA!!!ZROBIŁAM CIASTO Z TWOJEGO PODANEGO PRZEPISU I POLECAM WSZYSTKIM!!!!!!!!!!BARDZO SMACZNE,MAŁO PRACY A EFEKT SUPER!POZDRAWIAM!!!

  18. Agnieszka
    27 października 2009 at 15:57 Odpowiedz

    Helenka Twoje ciasto jest pyszne ,właśnie delektuję się jego smakiem .Bardzo łatwe do zrobienia , polecam :)

  19. paulina
    21 listopada 2009 at 15:30 Odpowiedz

    Helenko,dzisiaj upiekłam ciasto wg twojego przepisu. Jest rewelacyjne. Na wierzch dałam bitą śmietanę. Gorąco polecam!!

  20. aga
    2 grudnia 2009 at 14:02 Odpowiedz

    witam :) Helenko robiłam to ciasto i jest naprawdę super !!! ale gruszki się skończyły a ja mam tylko mrożone truskawki napisz proszę czy mogę je użyć ???
    czekam na odpowiedz pozdrawiam

  21. xxx
    2 maja 2010 at 11:11 Odpowiedz

    Helenki; Wspaniale ciasto, polecam…

  22. alka
    16 czerwca 2010 at 14:43 Odpowiedz

    mi niestety rant w cieście opadł nie wiem czemu.

  23. gosza
    15 sierpnia 2010 at 10:18 Odpowiedz

    mam wrazenie ze cos tu jest nie tak z proporcjami..nawet dobre tylko ze slodkie jak cholera..i cos nie wyszlo tak jak na obrazku…

  24. gosia
    14 września 2010 at 12:31 Odpowiedz

    Ja zrobiłam to ciasto, które podaje Helenka poniżej przepisu głównego…hm..REWELACJA:)

  25. oliwia
    29 grudnia 2010 at 14:35 Odpowiedz

    dzieńdobry aga i myśle że możesz użyć truskawek

  26. HgbLziOdMWbuYauqce
    27 lipca 2011 at 02:00 Odpowiedz

    I\’m so glad I found my solution olinne.

  27. zosia
    22 sierpnia 2011 at 22:16 Odpowiedz

    ciasto początkowo wyszło zbyt kleiste, dodałam więcej mąki. Po upieczeniu ok, końcowy efekt- wspaniały! pyszne ciasto.

  28. agnieszka
    14 października 2011 at 18:22 Odpowiedz

    to ciasto jest rewelacja.polecam wszystkim!!!

  29. LfGmSxGadGymhjfFkke
    1 stycznia 2012 at 14:37 Odpowiedz

    That\’s 2 cevler by half and 2×2 clever 4 me. Thanks!

  30. iFbJCrdEujPNPW
    1 stycznia 2012 at 16:40 Odpowiedz

    Clear, informative, sipmle. Could I send you some e-hugs?

  31. swqBPrkFhactYBBjA
    10 marca 2012 at 15:55 Odpowiedz

    My prbolem was a wall until I read this, then I smashed it.

  32. wanilia
    13 września 2012 at 16:31 Odpowiedz

    Jakiej wielkości formy użyć do tego ciasta??

  33. betti32
    22 września 2012 at 18:25 Odpowiedz

    robiłam to ciasto po raz kolejny i po raz kolejny klapa. Ja nie wiem, jak wy to robicie, że nie macie w środku błotka ??? Ta Masa z jajek i śmietany zawsze wychodzi mi lejąca nawet już po upieczeniu. Jak zrobić te mase by się upiekła a nie lała po upieczeniu ??? Zjem je i tak bo w smaku bardzo dobre ale denerwuje mnie, że nie wychodzi mi z tą masą. Jak wy ją robicie ???

Zostaw komentarz.

*