Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

Milkshake z bananem

Milkshake z bananem

TORT AJERKONIAKOWY

TORT AJERKONIAKOWY

Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Ciasto AMARETTO

Ciasto AMARETTO

Domowe żelki pomarańczowo- marchewkowe

Domowe żelki pomarańczowo- marchewkowe

WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM

WIOSENNA SAŁATKA Z JAJKIEM

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Zupa krem marchewkowo- pomarańczowy

Ciasto z gruszkami

Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.   ciasto gruszkowe_bg

czas: 60 minut

składniki:

  • 75 dag gruszek
  • szklanka mąki
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 jaja
  • żółtko
  • pół kostki masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • dżem morelowy.
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 30 g płatków migdałowych

przyrządzanie:

Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

loading...