Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

Migdałowiec – prosty przepis

Migdałowiec – prosty przepis

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Kotlety mielone – przepis babci

Kotlety mielone – przepis babci

Zupa krem z pieczonego czosnku

Zupa krem z pieczonego czosnku

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta z żurawiną

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Łatwy deser mascarpone z malinami

Łatwy deser mascarpone z malinami

Domowa paella z krewetkami

Domowa paella z krewetkami

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Najlepszy przepis na LASAGNE

Najlepszy przepis na LASAGNE

Cielęcina z pieczarkami w białym sosie

Gulasz z delikatnej cielęciny w śmietanowym sosie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 40 minut gotowania

liczba porcji: 5

składniki:
800 g zrazów cielęcych
2 kości cielęce
400 ml wytrawnego białego wina
1 por
1 duża cebula naszpikowana goździkami
1 marchew
1 owoc anyżu
po gałązce suszonego tyminaku i rozmarynu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
15 małych pieczarek
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz, galka muszkatołowa

przyrządzanie:

Do dużego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mięso cielęce, porąbane kości. Wlać wodę i wino, aby płyn sięgał kilka cm ponad mięso. Powoli zagotować, szumując (tzn. zdejmując pojawiającą się na wierzchu pianę). Gdy piana zaniknie, dodać  pokrojonego na kawałki pora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, anyż, tymianek i rozmaryn oraz nieco soli.
Przykryć, zminiejszyć ogień i gotować ok. 40 minut do miękkości mięsa.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła wraz z olejem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Zrumienić je, po czym trzymać w cieple.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je łyżką cedzakową i również trzymać w cieple. Wywar z mięsa przecedzić, następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, aby uzyskać jasną zasmażkę. Wlać do niek ok. 300 ml wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietaną, dodać sok z cytryny. Powoli wlewać do sosu, ciągle mieszając. Do sosu dodać mięso i pieczarki, chwilę razem podgrzewać.      

uwagi:
Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub bagietką.

loading...

Zostaw komentarz.

*