Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Przepis na gołąbki w liściach winogron w stylu orientalnym

Crema catalana

Crema catalana

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Jak przetrwać tłusty czwartek na diecie?

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Jak udekorować pączka? 10 inspiracji

Lasagne bolognese – włoska receptura

Lasagne bolognese – włoska receptura

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Zapiekanka jajeczna z warzywami – idealna na śniadanie

Pączki z polewą i posypką

Pączki z polewą i posypką

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Prosta i szybka sałatka z kuskusem i granatem

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Domowe pączki- prosty i sprawdzony przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

Pesto pietruszkowe prosty przepis

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

11 produktów, które pomogą Ci wyglądać 10 LAT MŁODZIEJ

Tarta pecan

Tarta pecan

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Klasyczny domowy sernik – NAJLEPSZY

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

Wianuszki z pomarańczowym lukrem

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

ZUPA KREM Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Cielęcina z pieczarkami w białym sosie

Gulasz z delikatnej cielęciny w śmietanowym sosie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 40 minut gotowania

liczba porcji: 5

składniki:
800 g zrazów cielęcych
2 kości cielęce
400 ml wytrawnego białego wina
1 por
1 duża cebula naszpikowana goździkami
1 marchew
1 owoc anyżu
po gałązce suszonego tyminaku i rozmarynu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
15 małych pieczarek
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz, galka muszkatołowa

przyrządzanie:

Do dużego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mięso cielęce, porąbane kości. Wlać wodę i wino, aby płyn sięgał kilka cm ponad mięso. Powoli zagotować, szumując (tzn. zdejmując pojawiającą się na wierzchu pianę). Gdy piana zaniknie, dodać  pokrojonego na kawałki pora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, anyż, tymianek i rozmaryn oraz nieco soli.
Przykryć, zminiejszyć ogień i gotować ok. 40 minut do miękkości mięsa.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła wraz z olejem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Zrumienić je, po czym trzymać w cieple.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je łyżką cedzakową i również trzymać w cieple. Wywar z mięsa przecedzić, następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, aby uzyskać jasną zasmażkę. Wlać do niek ok. 300 ml wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietaną, dodać sok z cytryny. Powoli wlewać do sosu, ciągle mieszając. Do sosu dodać mięso i pieczarki, chwilę razem podgrzewać.      

uwagi:
Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub bagietką.

loading...