Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Lemoniada mocno cytrynowa

Lemoniada mocno cytrynowa

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Cielęcina z pieczarkami w białym sosie

Gulasz z delikatnej cielęciny w śmietanowym sosie

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut + 40 minut gotowania

liczba porcji: 5

składniki:
800 g zrazów cielęcych
2 kości cielęce
400 ml wytrawnego białego wina
1 por
1 duża cebula naszpikowana goździkami
1 marchew
1 owoc anyżu
po gałązce suszonego tyminaku i rozmarynu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
15 małych pieczarek
2 łyżki mąki
1 łyżka soku z cytryny
2 żółtka
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz, galka muszkatołowa

przyrządzanie:

Do dużego garnka wrzucić pokrojone w kostkę mięso cielęce, porąbane kości. Wlać wodę i wino, aby płyn sięgał kilka cm ponad mięso. Powoli zagotować, szumując (tzn. zdejmując pojawiającą się na wierzchu pianę). Gdy piana zaniknie, dodać  pokrojonego na kawałki pora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, cebulę, anyż, tymianek i rozmaryn oraz nieco soli.
Przykryć, zminiejszyć ogień i gotować ok. 40 minut do miękkości mięsa.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła wraz z olejem. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Zrumienić je, po czym trzymać w cieple.
Gdy mięso zmięknie, wyjąć je łyżką cedzakową i również trzymać w cieple. Wywar z mięsa przecedzić, następnie gotować na małym ogniu bez przykrycia. W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i smażyć, ciągle mieszając, aby uzyskać jasną zasmażkę. Wlać do niek ok. 300 ml wywaru, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pozostawić na małym ogniu.
Żółtka ubić ze śmietaną, dodać sok z cytryny. Powoli wlewać do sosu, ciągle mieszając. Do sosu dodać mięso i pieczarki, chwilę razem podgrzewać.      

uwagi:
Podawać z gotowanym na sypko ryżem lub bagietką.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*