Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Smażone sardynki

Smażone sardynki

Co powinno się jadać przed TRENINGIEM?

Co powinno się jadać przed TRENINGIEM?

Muffiny z borówką amerykańską

Muffiny z borówką amerykańską

Duszona wołowina z fasolą i papryką

Duszona wołowina z fasolą i papryką

Idealny przepis na CIASTO DO PIZZY – zawsze wychodzi!

Idealny przepis na CIASTO DO PIZZY – zawsze wychodzi!

Makaron z cukinią i szynką w sosie śmietanowym

Makaron z cukinią i szynką w sosie śmietanowym

Popularny sernik FALE DUNAJU

Popularny sernik FALE DUNAJU

Domowy torcik z truskawkami

Domowy torcik z truskawkami

Prosty przepis na MOSKOLE

Prosty przepis na MOSKOLE

Kotlet szwajcarski – prosty przepis

Kotlet szwajcarski – prosty przepis

FIT lody z herbatą matcha!

FIT lody z herbatą matcha!

Pierś kurczaka w panierce z krakersów

Pierś kurczaka w panierce z krakersów

10 produktów, które POWINNIŚCIE jadać na śniadanie!

10 produktów, które POWINNIŚCIE jadać na śniadanie!

Mus truskawkowy z wodą kokosową

Mus truskawkowy z wodą kokosową

Sałatka z makrelą i kaszą gryczaną

Sałatka z makrelą i kaszą gryczaną

5 produktów, które często UCZULAJĄ

5 produktów, które często UCZULAJĄ

Clafoutis z wiśniami

Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 8

składniki:
450 g wiśni
100 g cukru
2 duże jaja
1 żółtko
100 g mąki
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka olejku migdałowego

tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Z wiśni usunąć psetki. Okrągłą fomrę do tart wysmarować tłuszczem. Wrzucić wiśnie. Jaja, żółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko, śmietanę, dosypywać mąkę. Pod koneic miksowania dolać olejek waniliowy. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut. Podawać gorące lub letnie.

loading...

12 Komentarzy

  1. Łukcio
    31 października 2006 at 09:10 Odpowiedz

    Piec ok. minut – zgaduj zgadula, ile piecze sie ta clafoutula :-)

  2. pajakos
    4 listopada 2006 at 10:41 Odpowiedz

    piec około minuty ….. to skrót jest człowieku xd

  3. aj tam
    4 listopada 2006 at 13:34 Odpowiedz

    wiesz co pajakos? czy ty kiedys jakdles ciasto z suroej maki pieczone okolo minuty,jezeli tak to napewno ci nie smakowalo, przeciez to surowe jest!tez jestem ciekawa ile czasu autor mial na mysli..

  4. ania
    27 listopada 2006 at 14:04 Odpowiedz

    40 minut. Na przyszłość wystarczy poszukać takiego przepisu na innych stronach internetowych. ;-P

  5. MistrzPawian
    2 listopada 2007 at 00:54 Odpowiedz

    To ma być Clafoutis !?
    A gdzie podstawa z ciasta pod to wszystko?
    Nie radziłbym tego wszystkiego pakować na goły spód naczynia.

  6. ela
    9 czerwca 2008 at 23:13 Odpowiedz

    do pawiana: prawdziwe clafoutis piecze sie wlasnie na golym spodzie! to nie TARTA Einsteinie. No i w oryginalnym przepisie czzeresni sie nie dryluje

  7. kasia
    4 lipca 2008 at 20:21 Odpowiedz

    45 min czytanie ze zrozumieniem sie klania

  8. Gosia
    10 lipca 2008 at 12:24 Odpowiedz

    Mam pytanie czy zamiast śmietany kremówki można dać zwykłą 18?

  9. klara
    7 października 2008 at 23:06 Odpowiedz

    noi jak smakuje!

  10. Dominia
    13 czerwca 2011 at 10:14 Odpowiedz

    ja w francii mieszkam to wiem co to clafoutis ,bardzo dobre prawda?!

  11. Dominiaa
    13 czerwca 2011 at 10:16 Odpowiedz

    prosze ,wy nie znacie sie bardzo dobre koniec kropka.

  12. 123
    29 kwietnia 2012 at 21:50 Odpowiedz

    do eli: A może jednak nie czereśni. Skoro jesteś taką znawczynią, to chyba rozróżniasz czeresnie od wisni…

Zostaw komentarz.

*