Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Smażone tofu z curry

Smażone tofu z curry

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Sałatka z pieczonym halloumi

Sałatka z pieczonym halloumi

TORCIK Z KIWI

TORCIK Z KIWI

ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

DIP z buraków

DIP z buraków

Koktajl jagodowy z bananem

Koktajl jagodowy z bananem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

Prosty drink z Malibu i colą

Prosty drink z Malibu i colą

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Clafoutis z wiśniami

Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 8

składniki:
450 g wiśni
100 g cukru
2 duże jaja
1 żółtko
100 g mąki
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka olejku migdałowego

tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Z wiśni usunąć psetki. Okrągłą fomrę do tart wysmarować tłuszczem. Wrzucić wiśnie. Jaja, żółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko, śmietanę, dosypywać mąkę. Pod koneic miksowania dolać olejek waniliowy. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut. Podawać gorące lub letnie.

loading...

12 Komentarzy

  1. Łukcio
    31 października 2006 at 09:10 Odpowiedz

    Piec ok. minut – zgaduj zgadula, ile piecze sie ta clafoutula 🙂

  2. pajakos
    4 listopada 2006 at 10:41 Odpowiedz

    piec około minuty ….. to skrót jest człowieku xd

  3. aj tam
    4 listopada 2006 at 13:34 Odpowiedz

    wiesz co pajakos? czy ty kiedys jakdles ciasto z suroej maki pieczone okolo minuty,jezeli tak to napewno ci nie smakowalo, przeciez to surowe jest!tez jestem ciekawa ile czasu autor mial na mysli..

  4. ania
    27 listopada 2006 at 14:04 Odpowiedz

    40 minut. Na przyszłość wystarczy poszukać takiego przepisu na innych stronach internetowych. ;-P

  5. MistrzPawian
    2 listopada 2007 at 00:54 Odpowiedz

    To ma być Clafoutis !?
    A gdzie podstawa z ciasta pod to wszystko?
    Nie radziłbym tego wszystkiego pakować na goły spód naczynia.

  6. ela
    9 czerwca 2008 at 23:13 Odpowiedz

    do pawiana: prawdziwe clafoutis piecze sie wlasnie na golym spodzie! to nie TARTA Einsteinie. No i w oryginalnym przepisie czzeresni sie nie dryluje

  7. kasia
    4 lipca 2008 at 20:21 Odpowiedz

    45 min czytanie ze zrozumieniem sie klania

  8. Gosia
    10 lipca 2008 at 12:24 Odpowiedz

    Mam pytanie czy zamiast śmietany kremówki można dać zwykłą 18?

  9. klara
    7 października 2008 at 23:06 Odpowiedz

    noi jak smakuje!

  10. Dominia
    13 czerwca 2011 at 10:14 Odpowiedz

    ja w francii mieszkam to wiem co to clafoutis ,bardzo dobre prawda?!

  11. Dominiaa
    13 czerwca 2011 at 10:16 Odpowiedz

    prosze ,wy nie znacie sie bardzo dobre koniec kropka.

  12. 123
    29 kwietnia 2012 at 21:50 Odpowiedz

    do eli: A może jednak nie czereśni. Skoro jesteś taką znawczynią, to chyba rozróżniasz czeresnie od wisni…

Zostaw komentarz.

*