Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Clafoutis z wiśniami

Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieście naleśnikowym

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 8

składniki:
450 g wiśni
100 g cukru
2 duże jaja
1 żółtko
100 g mąki
175 ml mleka
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżeczka olejku migdałowego

tłuszcz do smarowania formy

przyrządzanie:

Z wiśni usunąć psetki. Okrągłą fomrę do tart wysmarować tłuszczem. Wrzucić wiśnie. Jaja, żółtko zmiksować z cukrem na gładką masę. Stopniowo dolewać mleko, śmietanę, dosypywać mąkę. Pod koneic miksowania dolać olejek waniliowy. Masę wlać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 45 minut. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut. Podawać gorące lub letnie.

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. Łukcio
    31 października 2006 at 09:10 Odpowiedz

    Piec ok. minut – zgaduj zgadula, ile piecze sie ta clafoutula :-)

  2. pajakos
    4 listopada 2006 at 10:41 Odpowiedz

    piec około minuty ….. to skrót jest człowieku xd

  3. aj tam
    4 listopada 2006 at 13:34 Odpowiedz

    wiesz co pajakos? czy ty kiedys jakdles ciasto z suroej maki pieczone okolo minuty,jezeli tak to napewno ci nie smakowalo, przeciez to surowe jest!tez jestem ciekawa ile czasu autor mial na mysli..

  4. ania
    27 listopada 2006 at 14:04 Odpowiedz

    40 minut. Na przyszłość wystarczy poszukać takiego przepisu na innych stronach internetowych. ;-P

  5. MistrzPawian
    2 listopada 2007 at 00:54 Odpowiedz

    To ma być Clafoutis !?
    A gdzie podstawa z ciasta pod to wszystko?
    Nie radziłbym tego wszystkiego pakować na goły spód naczynia.

  6. ela
    9 czerwca 2008 at 23:13 Odpowiedz

    do pawiana: prawdziwe clafoutis piecze sie wlasnie na golym spodzie! to nie TARTA Einsteinie. No i w oryginalnym przepisie czzeresni sie nie dryluje

  7. kasia
    4 lipca 2008 at 20:21 Odpowiedz

    45 min czytanie ze zrozumieniem sie klania

  8. Gosia
    10 lipca 2008 at 12:24 Odpowiedz

    Mam pytanie czy zamiast śmietany kremówki można dać zwykłą 18?

  9. klara
    7 października 2008 at 23:06 Odpowiedz

    noi jak smakuje!

  10. Dominia
    13 czerwca 2011 at 10:14 Odpowiedz

    ja w francii mieszkam to wiem co to clafoutis ,bardzo dobre prawda?!

  11. Dominiaa
    13 czerwca 2011 at 10:16 Odpowiedz

    prosze ,wy nie znacie sie bardzo dobre koniec kropka.

  12. 123
    29 kwietnia 2012 at 21:50 Odpowiedz

    do eli: A może jednak nie czereśni. Skoro jesteś taką znawczynią, to chyba rozróżniasz czeresnie od wisni…

Zostaw komentarz.

*