Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Chłodnik- czyli obiad w sam raz na lato

Chłodnik- czyli obiad w sam raz na lato

Brokuły, czemu warto je jeść ?

Brokuły, czemu warto je jeść ?

Bób wszystko co musisz wiedzieć !

Bób wszystko co musisz wiedzieć !

Bób najciekawsze przepisy

Bób najciekawsze przepisy

Bób jak przygotować i jak jeść

Bób jak przygotować i jak jeść

Bakłażan kilka prostych przepisów

Bakłażan kilka prostych przepisów

MŁODE ZIEMNIACZKI z zasmażaną kapustą

MŁODE ZIEMNIACZKI z zasmażaną kapustą

SIEMIĘ LNIANE- 6 kulinarnych zastosowań

SIEMIĘ LNIANE- 6 kulinarnych zastosowań

Prosty sos do KREWETEK

Prosty sos do KREWETEK

Bezy z pistacjami

Bezy z pistacjami

Jajecznica na dwa sposoby – według Pascala i  Gordona Ramsaya

Jajecznica na dwa sposoby – według Pascala i Gordona Ramsaya

ŚNIADANIE na słodko i słono – 15 przepisów

ŚNIADANIE na słodko i słono – 15 przepisów

7 przepisów na SMOOTHIE – na każdy dzień tygodnia

7 przepisów na SMOOTHIE – na każdy dzień tygodnia

maliny + banan + miód = SMOOTHIE

maliny + banan + miód = SMOOTHIE

Ryż na mleku z rabarbarem

Ryż na mleku z rabarbarem

Orzeźwiający napój z lawendą i cytryną

Orzeźwiający napój z lawendą i cytryną

Crema Catalana, czyli krem po katalońsku

Crema Catalana, czyli kataloński deser - podobny do kremu Brulee. Spróbujecie?

składniki:

Mleko pełne 1 litr
Wanilia lub ekstrakt waniliowy 1 laska lub 1 łyżka
cynamon 1 laska
pomarańcza 1
cytryna 1
żółtka 6
Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana 50 g
cukier biały 6 łyżek
cukier trzcinowy 6 łyżek

przyrządzanie:

Pomarańczę i cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, ściąć skórkę nożykiem (bez białej warstwy). Wanilię przekroić wyskrobać ziarenka. Mleko, ziarenka i laskę wanilii, cynamon, skórkę z cytrusów, zagotować w rondelku. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 25 minut od czasu do czasu mieszając. Wyjąć skórki, laskę wanilii i cynamon. Żółtka z białym cukrem utrzeć w misce na biały kogel-mogel, dodać mąkę i utrzeć z koglem-moglem na gładko. Wlać gorące mleko do kogla-mogla, cały czas ubijając trzepaczką. Przelać krem z powrotem do rondelka, zagotować mieszając trzepaczką rózgową, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do miseczek lub foremek, przykryć folią aluminiową. Ostudzić. Kiedy krem będzie chłodny, włożyć miseczki do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypać wierzch kremu warstewką cukru trzcinowego i opalić specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i włączyć funkcję pieczenia z góry – grilla, tak aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą, karmelową „kołderką” na powierzchni kremu.