Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Do czego wykorzystać ŻURAWINĘ? – 8 super pomysłów

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

Panini z szynką parmeńską & suszonymi pomidorami

TACOS z kurczakiem i mango

TACOS z kurczakiem i mango

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Do czego można wykorzystać IMBIR? – 8 pomysłów

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Francuskie bagietki z prażonymi pestkami dyni

Jak obrać owoc kaki?

Jak obrać owoc kaki?

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

Sałatka z makaronem, pesto i parmezanem

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

10 najlepszych przepisów z MAKARONEM w roli głównej

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Oto 3 WAŻNE powody, dlaczego powinniście jadać MARCHEWKĘ

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Gorące brownie z lodami waniliowymi

Ciasto TWIX

Ciasto TWIX

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Deser niebanalny: smażone LODY (przepis Magdy Gessler)

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Sałatka z pieczoną dynią i kurczakiem

Koktajl mandarynkowy z miodem

Koktajl mandarynkowy z miodem

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

TOP 10 przepisów na SAŁATKI

Jak obrać granata?

Jak obrać granata?

Crema Catalana, czyli krem po katalońsku

Crema Catalana, czyli kataloński deser - podobny do kremu Brulee. Spróbujecie?

składniki:

Mleko pełne 1 litr
Wanilia lub ekstrakt waniliowy 1 laska lub 1 łyżka
cynamon 1 laska
pomarańcza 1
cytryna 1
żółtka 6
Mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana 50 g
cukier biały 6 łyżek
cukier trzcinowy 6 łyżek

przyrządzanie:

Pomarańczę i cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć, ściąć skórkę nożykiem (bez białej warstwy). Wanilię przekroić wyskrobać ziarenka. Mleko, ziarenka i laskę wanilii, cynamon, skórkę z cytrusów, zagotować w rondelku. Zmniejszyć ogień na minimalny i gotować 25 minut od czasu do czasu mieszając. Wyjąć skórki, laskę wanilii i cynamon. Żółtka z białym cukrem utrzeć w misce na biały kogel-mogel, dodać mąkę i utrzeć z koglem-moglem na gładko. Wlać gorące mleko do kogla-mogla, cały czas ubijając trzepaczką. Przelać krem z powrotem do rondelka, zagotować mieszając trzepaczką rózgową, aż krem zacznie gęstnieć. Przelać do miseczek lub foremek, przykryć folią aluminiową. Ostudzić. Kiedy krem będzie chłodny, włożyć miseczki do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem posypać wierzch kremu warstewką cukru trzcinowego i opalić specjalnym palnikiem lub wstawić do piekarnika na najwyższą półkę i włączyć funkcję pieczenia z góry – grilla, tak aby cukier mógł stopnieć i stać się twardą, karmelową „kołderką” na powierzchni kremu.

loading...