Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Croissant z sezamem

Rogalik z ciasta francuskiego oprószony sezamem, pychota! Smaczny posiłek dla dużych i małych! Idealne w towarzystwie masełka.

croissant-521106_1280

składniki:

  • ok. 500 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

przyrządzanie:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą.
  • Na stolnicy z mąki tworzymy kopiec i robimy w nim wgłębienie, w którym kruszymy drożdże i zalewamy odrobiną mleka.
  • Zostawiamy na 20 minut pod przykryciem.
  • Dolewamy do ciasta około 200 ml. letniej wody oraz pozostałe mleko i zagniatamy ciasto aż nabierze jednolitej i elastycznej konsystencji.
  • Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
  • Ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt o wymiarach 20×40 cm.
  • Układamy na cieście miękkie masło i wałkujemy je na płasko.
  • Składamy czterokrotnie ciasto, tak by zamknąć w nim masło, ponownie wałkujemy.
  • Składamy ponownie, zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
  • Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wałkujemy.
  • Zawijamy w folię i  umieszczamy ciasto w lodówce na 20 minut (czynność powtarzamy jeszcze 2 razy).
  • Ciasto kroimy na dość spore trójkąty.
  • Rogaliki zawijamy od podstawy trójkąta.
  • Croissanty wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
  • Mniej więcej w połowie pieczenia smarujemy każdego rogalika roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Złociste croissanty są gotowe do wyjęcia.

 

Sprawdź przepisy na inne potrawy z ciastem francuskim! (zobacz tutaj)