Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Brokuł z posypką cytrynową

Brokuł z posypką cytrynową

10 przepisów na TORTY urodzinowe

10 przepisów na TORTY urodzinowe

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

10 genialnych gadżetów kuchennych, o których marzy każdy z nas!

10 genialnych gadżetów kuchennych, o których marzy każdy z nas!

Szparagi w najlepszej postaci – z kozim serem, szynką i świeżym oregano

Szparagi w najlepszej postaci – z kozim serem, szynką i świeżym oregano

Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

10 przepisów na koktajle z TRUSKAWKĄ

10 przepisów na koktajle z TRUSKAWKĄ

10 przepisów z wykorzystaniem MANGO

10 przepisów z wykorzystaniem MANGO

Truskawkowe lody na patyku z posypką z jagód goji i orzechów

Truskawkowe lody na patyku z posypką z jagód goji i orzechów

10 przepisów na NIETYPOWE lody

10 przepisów na NIETYPOWE lody

10 przepisów na zielone dania z BROKUŁEM

10 przepisów na zielone dania z BROKUŁEM

Zupa z brokuła, pora i ziemniaków

Zupa z brokuła, pora i ziemniaków

Maślane ciastka z orzechami

Maślane ciastka z orzechami

Oryginalna włoska Bruschetta

Oryginalna włoska Bruschetta

ARBUZ – 10 najlepszych przepisów z arbuzem, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

ARBUZ – 10 najlepszych przepisów z arbuzem, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Curry z warzywami i mlekiem kokosowym

Aromatyczne i orientalne dania kuchnii tajskiej idealnie rozgrzeją nas w polskie zimne popołudnia. Jeżeli uwielbiacie wyraziste smaki i niebanalne pomysły na obiad, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

 

składniki:
 łyżki masła kokosowego lub innego ulubionego tłuszczu 2 cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka nasion ciemnej gorczycy (mustard seeds) 8 strączków zielonego kardamonu, ziarenka wyłuskane i zmiażdżone w moździerzu 2 łyżki ziaren kolendry, zmiażdżonych w moździerzu 4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone 4 cm kawałek imbiru, obrany i starty na drobnej tarce 2 łyżeczki kurkumy 2 papryczki chilli, nacięte wzdłuż nożem 350 ml passaty pomidorowej 500 ml wywaru warzywnego (opcjonalnie można zastąpić ekologicznym rosołkiem warzywnym) 800 ml mleczka kokosowego 1 średni kalafior, podzielony na małe cząstki 2 pasternaki, obrane i pokrojone w dużą kostke (2 cm x 2 cm) 1 duży batat, obrany i pokrojony w dużą kostkę sól opcjonalnie zielona kolendra, do posypania

przyrządzanie:

  1. Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę na małym ogniu (około 10 minut), dodajemy ziarna gorczycy i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy kardamon, kolendrę, kurkumę, czosnek, imbir i papryczki, smażymy 1 minutę. Wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar warzywny i mleczko kokosowe. Mieszamy, solimy i gotujemy na małym ogniu. Po 15 minutach gotowania dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut. Łączny czas gotowania sosu to 30 minut. W tym czasie sos powinien odparować i lekko zgęstnieć.
  2. Podajemy z sosem basmati
loading...