Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

Zapiekane naleśniki z bananami

Zapiekane naleśniki z bananami

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

Smażona cukinia w cieście piwnym

Smażona cukinia w cieście piwnym

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

Warzywne casserole

Warzywne casserole

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Wzmacniający koktajl z imbirem

Wzmacniający koktajl z imbirem

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

Czy warto jeść lody zimą?

Nie zaskakuje fakt, że Polacy najwięcej lodów zjadają w lecie. Zimą są mniej popularne, bo spora liczba osób boi się, że chłodne przekąski mogą stać się przyczyną przeziębienia. Czasem jednak lody są wskazane dla organizmu. W jakich przypadkach?

Uważajmy na różnicę temperatur

Z jedzeniem lodów zimą jest podobnie jak ze spacerami w chłodne dni. Wędrówki hartują organizm, a chłodne przekąski spożywane podczas niskich temperatur wzmacniają układ odpornościowy. Kiedy jemy lody latem, temperatura powietrza jest zazwyczaj wysoka, wynosi ok 25 st. C. Lody do najcieplejszych przekąsek nie należą, dlatego różnica temperatur jest duża. Zdarza się, że smakosze lodów doprowadzają wtedy swoje gardło do wychłodzenia. W łatwy sposób mogą uszkodzić śluzówkę, co w połączeniu z dolegliwościami gardła prowadzi do rozwoju wirusów.

Nie powinien zatem dziwić fakt, że tak często łapiemy latem anginę. Z tego puntu widzenia, lekarze nie zrażają do pochłaniania lodów zimą, bo temperatura w pomieszczeniach, w których je spożywamy, jest zazwyczaj niższa niż w upalne letnie dni. Zmniejsza się więc ryzyko infekcji gardła.

Jednym z powodów, dla których Turcy chętniej sięgają po gorącą herbatę niż lody, jest właśnie różnica temperatur. W związku z tym, spożycie ciepłych napojów latem, a chłodnych w zimie jest bardziej wskazane. Dzięki temu nie będziemy również narażeni na szok termiczny.

Lodami nie jesteśmy jednak w stanie leczyć chorób gardła czy przewodu pokarmowego. W pierwszej kolejności powinniśmy wybrać się do lekarza, który rozpozna dolegliwość.

Czytaj dalej!
loading...