Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

6 prostych trików kuchennych, które cię zaskoczą!

6 prostych trików kuchennych, które cię zaskoczą!

BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

BŁYSKAWICZNA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW

Sałatka z tuńczykiem FIT

Sałatka z tuńczykiem FIT

Domowe klopsiki drobiowe

Domowe klopsiki drobiowe

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

ZUPA RYBNA Z GROSZKIEM I POMIDORAMI

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Sałatka z mozzarellą w słoiku- CAPRESE

Koktajl z bananami i karobem

Koktajl z bananami i karobem

Domowe chipsy czosnkowe

Domowe chipsy czosnkowe

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Ciasto cytrynowe na śmietanie

Zupa serowo- szpinakowa

Zupa serowo- szpinakowa

Kremowa zupa ze szczypiorku

Kremowa zupa ze szczypiorku

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Owsianka z pysznymi dodatkami – idealna na śniadanie!

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Pudding czekoladowy – deser na Dzień Babci i Dziadka

Chrupiące krewetki

Chrupiące krewetki

Prosty chleb z amarantusem

Prosty chleb z amarantusem

Zupa z soczewicy i kalafiora

Zupa z soczewicy i kalafiora

Demerara

Tak w Wielkiej Brytanii nazywany jest brązowy cukier. Nazwa pochodzi od dawnej kolonii holenderskiej.

Miejsce to, położone w środkowej części obecnej Gujany nad rzeką Demerara, od zawsze słynęło z uprawy trzciny cukrowej. Dwukrotnie na przełomie XVIII i XIX wieku, prowinicję tę, zajętą pierwotnie przez Holendrów, przejmowali Brytyjczycy. Już wcześniej cukier sprowadzany z Gujany cieszył się wielką popularnością. Ale od kiedy dotarł na rynek brytyjski nie było wątpliwości – brązowy cukier, produkowany z trzciny cukrowej, nazywa się Demerara.

loading...