Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dieta paleo

Mało kto zna dietę paleo. Na rynku wydawniczym pojawiła się właśnie pozycja szerzej opisująca jej tajniki. Dieta zdobyła popularność u osób walczących z nadwagą, sportowców, lekarzy i dietetyków. Sprawdź jakie są ogólne zasady diety paleo.

Loren Cordain Dieta paleo

Dieta dla hedonistów !
Zaczynamy 29 czerwca!

Zdrowa, prosta i pyszna dieta naszych paleolitycznych przodków zwana paleo Dietą – zdobywa coraz więcej amatorów.

W Stanach Zjednoczonych słowo ‘paleo’ weszło do kultury masowej. Dieta zdobyła popularność nie tylko u zwolenników odchudzania, ale i sportowców oraz lekarzy, a także dietetyków, którzy zaakceptowali ją ze względu na jej szeroki wpływ terapeutyczny. Istnieje bardzo niewiele chorób przewlekłych, które nie reagują pozytywnie na ‘dietę przodków’.

Wyjątkowość paleo diety polega również na tym, że nie wymyślił jej żaden śmiertelnik. Do diety tej gatunek ludzki jest przystosowany genetycznie. To sposób odżywiania naszych przodków, którzy zajmowali się zbieractwem i łowiectwem. Sposobu odżywiania naszych przodków nie skomplikowały jeszcze wtedy rolnictwo, hodowla zwierząt, technologia i metody przetwarzania żywności. Tak jak wówczas, tak i dzisiaj najlepszym zdrowiem cieszymy się, gdy jemy chude mięso, owoce morza, świeże owoce i warzywa – kosztem zbóż, nabiału, rafinowanego cukru, rafinowanych olejów i przetworzonej żywności. Paleolityczni łowcy-zbieracze byli średnio o 10 do 15 cm wyżsi niż starożytni rolnicy, mieli mocniejsze kości, zdrowsze uzębienie i, pomijając wypadki wynikające z ich niebezpiecznego trybu życia, również żyli dłużej. Myśliwi-zbieracze nie byli grubi i mieli bardzo niski wskaźnik zachorowalności na takie schorzenia z grupy choroby systemu odpornościowego, jak artretyzm czy cukrzyca.

Odżywianie tego typu angażuje własne mechanizmy ciała, które ewoluowały przez miliony lat, żeby zahamować tycie i rozwój przewlekłych chorób cywilizacyjnych. W ten sposób możemy się najbardziej zbliżyć, biorąc pod uwagę obecną wiedzę naukową, do pierwotnej, uniwersalnej diety ludzkości – łatwego do stosowania, powstrzymującego głód, satysfakcjonującego programu, który wymyśliła sama natura.

Dr Loren Cordain – profesor Colorado State University, ekspert w dziedzinie diety paleolitycznej, to jedna z największych sław nauki w dziedzinie badania diety naszych pra-przodków, a jego Dieta paleo to raczej sposób życia niż seria nakazów i zakazów dotyczących jedzenia. Dietetycy promujący dietę paleo namawiają do porzucenia sal gimnastycznych i siłowni na rzecz ruchu na świeżym powietrzu. Spacery, bieganie i górskie wycieczki to idealne przykłady – to właśnie robili nasi przodkowie! A co się jada w stylu paleo? Paleo dieta zawiera produkty, które ludzie mogli upolować: mięso, ryby, owoce morza oraz produkty, które mogą być uzyskane od zwierząt lub z ziemi: jajka, owoce, orzechy, nasiona, warzywa, grzyby, miód, zioła i przyprawy.

Zaleca się jeść tylko to najchudsze mięso, bez jakichkolwiek dodatków oraz dziczyznę, ponieważ w tamtych czasach ludzie nie hodowali jeszcze zwierząt domowych. Zalecane jest również jedzenie wątróbek, żołądków, płucek, ponieważ zawierają dużo witamin z grupy B.

W książce znajduje się ponad 100 przepisów i sześciotygodniowe plany żywieniowe, które mogą pomóc każdemu w trudnych początkach po przejściu na dietę.

Ogólne zasady diety paleo
Dieta paleo pozwala wrócić do sposobu odżywiania się, do którego jesteśmy genetycznie przystosowani. Będziemy jeść tak jak wszyscy na tej planecie jeszcze zaledwie 333 generacje temu. To sposób odżywiania, o którym współczesny świat całkiem zapomniał.

Dieta paleo jest dziecinnie prosta. Oto zasady ogólne:

Można jeść:

– Wszystkie chude mięsa, ryby i owoce morza,
– Wszystkie owoce i niezawierające skrobi warzywa,

Nie można jeść:

– Zbóż,
– Roślin strączkowych,
– Nabiału,
– Produktów przetworzonych (gotowych).

Dieta paleo nie jest dietą beztłuszczową, ale pozostaje wolna od ‘złego tłuszczu’. Zawiera niewiele zarastających tętnice tłuszczów, które występują w typowej zachodniej diecie, za to dużo białka niskotłuszczowego i dobrych tłuszczów – jak te, które występują w łososiu i innych rybach zimnowodnych, podobnie jak w orzechach i oliwie. Nie jest to również dieta fanatycznie restrykcyjna.

Przestrzeganie diety ułatwia podział na trzy poziomy. Każdy z nich zawiera ograniczoną liczbę ‘posiłków otwartych’, w ramach których można jeść to, co się lubi. Jeśli ktoś ma ochotę od czasu do czasu napić się wina lub piwa, to w porządku – może. Ponieważ dieta paleo to program na całe życie – a nie doraźna dieta odchudzająca – jest na tyle elastyczna, że przyjmie małe oszustwa i własną kreatywność.

Wkrótce po rozpoczęciu diety apetyt zmniejszy się, a metabolizm przyspieszy. To oznacza, że chudnie się, nie odczuwając skurczów głodowych, które towarzyszą tylu dietom – i w ostatecznym rozrachunku skazują nas na porażkę. W diecie paleo nie ma potrzeby liczenia gramów węglowodanów. Można jeść tyle węglowodanów, ile się chce, pod warunkiem że są to dobre węglowodany – te, które pochodzą z owoców i warzyw o niskim indeksie.

Przykładowy jadłospis na weekend:

PIĄTEK
Śniadanie:
Grejpfrut czerwony
Krewetki gotowane na parze, na zimno
Filiżanka kawy bezkofeinowej

Drugie śniadanie:

Zielona sałata z dressingiem omega 3 do sałatki rosyjskiej
Chude kotlety wieprzowe z grilla z sosem malinowym, Woda mineralna

Obiadokolacja:
Otwarta

Przekąski:

Pokrojony ogórek, kawałki chudej wołowiny na zimno

SOBOTA
Śniadanie:
Truskawki świeże lub mrożone
Omlet z dwóch jaj (wzbogaconych omega 3) ze szpinakiem, pieczarkami i cebulą, usmażony na małej ilości oliwy Woda z kawałkiem cytryny

Drugie śniadanie:

Pikantny kurczak z grilla Warzywa gotowane na parze Świeże owoce Napój gazowany light

Obiadokolacja:

Pieczarki marynowane
Lucjan czerwony (ryba) w pikantnym sosie
Dynia faszerowana korzenna
Pieczone jabłka z orzechami i cynamonem
Kieliszek wina Sancerre

Przekąski:

Wołowina, suszone jabłka

NIEDZIELA
Śniadanie:
Melon kasaba i świeże borówki z orzechami włoskimi Nogi kraba gotowane na parze, na zimno Filiżanka kawy bezkofeinowej

Drugie śniadanie:
Zielona sałata z dressingiem omega 3 do sałatki rosyjskiej
Flądra z grilla z sokiem z cytryny i koperkiem Kieliszek bezalkoholowego wina cabernet sauvignon

Obiadokolacja:
Kawałki pomidora i awokado z czosnkiem i pieprzem
cayenne w proszku
Kotlety cielęce po sycylijsku
Kalafior gotowany na parze z sokiem z cytryny
Marchewka pokrojona w słupki
Sałatka owocowa
Mrożona herbata ziołowa

Przekąski:
Łodyżki selera i słupki marchewki maczane w dipie do warzyw, niesolone orzechy makadamii