Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczna wersja waszego ulubionego ciasta marchewkowego. Idealna dla tych, którzy chcą schudnąć przed wakacjami!

składniki:

  • marchewka 400 gram drobno starta
  • płatki owsiane150 gram
  • jajka 4 szt
  • miód płynny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól do smaku1 szczypta
  • proszek do pieczenia1 łyżeczka
  • cynamon Prymat1 łyżeczka
  • orzechy włoskie70 gram
  • żurawina suszona70 gram
  • serek homogenizowany1 opakowanie
  • żelatyna 1 łyżeczka

przyrządzanie:

  • 1. Marchew myjemy, oczyszczamy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce
    2. Płatki owsiane miksujemy na mąkę w blenderze lub mielimy w młynku do kawy na mąkę
    3. Orzechy i suszoną żurawinę blenderujemy w blenderze.
    4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C z termoobiegiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    5. Białka oddzielamy od żółtek
    6. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dokładamy żółtka i dalej miksujemy. Do gotowej masy dodajemy startą marchew i bardzo delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę i miód ciągle mieszając.
    7. Przesiewamy naszą mąkę przez sitko, proszek do pieczenia, cynamon. i dalej mieszamy ewentualnie miksujemy naszą masę.
    8. Do gotowej masy dodajemy orzechy.
    9. Ciasto wlewamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 50-60 minut.
    7. Ostatnim elementem jest zrobienie polewy, a mianowicie wlewamy do rondelka 5 łyżek zimnej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Następnie podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy, aby ją ostudzić. Do serka homogenizowanego(może być waniliowy) dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut do lodówki.
    8. Upieczone ciasto odstawiamy na 30 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z blaszki. Dekorujemy polewą oraz startą marchewką 🙂