Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Domowe frytki z batatów z dipem blue cheese

Gdy tradycyjne frytki nie cieszą tak jak kiedyś, warto rozglądnąć się za innymi pysznymi alternatywami, które odświeżą typowe domowe przekąski. Najlepszym odpowiednikiem jest batat czyli słodki ziemniak. Pieczone bataty są słodkie, słone, chrupiące i puszyste! A najlepiej smakują z dipem blue cheese, który wymaga tylko trzech składników i 60 sekund przygotowania.

Dlaczego bataty? Oprócz wyjątkowego smaku bataty są źródłem likopenu, są świetnym źródłem węglowodanów, są bogate w witaminy z grupy B, C, E, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

składniki:
 

  • 3 duże bataty
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

przyrządzanie:

Przyrządzenie batatów:

 

  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni w termoobiegu
  • Bataty obieramy i kroimy na frytki
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem
  • Do miski wrzucamy frytki i polewamy je olejem, oraz wsypujemy sól, pieprz i rozmaryn
  • Całość mieszamy, aby równomiernie rozprowadzić olej oraz przyprawy
  • Frytki przerzucamy na blachę i wkładamy do piekarnika na około 20 minut – uwaga, w zależności od grubości frytek czas należy odpowiednio wydłużyć lub skrócić. Warto kontrolować ich stan zerkając co jakiś czas do piekarnika, aby się nie spaliły

I gotowe! W zależności od preferencji frytki z batatów można jeść na zimno jak i na ciepło, smacznego!

Przepis na dip blue cheese TUTAJ