Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Niebieski krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

Niebieski krem do ciastek, ciasteczek, muffinów

LODY DOMOWE z banana i kawy

LODY DOMOWE z banana i kawy

LODY DOMOWE  z gotowanych buraków (idealne dla dzieci)

LODY DOMOWE z gotowanych buraków (idealne dla dzieci)

Sos do lodów o smaku NUTELLI!

Sos do lodów o smaku NUTELLI!

DESER ŚMIETANKOWY w 5 minut

DESER ŚMIETANKOWY w 5 minut

5 najlepszych przepisów na KREWETKI

5 najlepszych przepisów na KREWETKI

Sos limonkowo-czosnkowy

Sos limonkowo-czosnkowy

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami cherry

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami cherry

Ciasteczka serowo- cynamonowe- tylko 4 składniki

Ciasteczka serowo- cynamonowe- tylko 4 składniki

KOMPOT DO OBIADU- jabłka plus cynamon i porzeczki

KOMPOT DO OBIADU- jabłka plus cynamon i porzeczki

Cinnamon rolls- najprostszy przepis na cynamonowe ślimaczki

Cinnamon rolls- najprostszy przepis na cynamonowe ślimaczki

RISOTTO Z CUKINIĄ i parmezanem

RISOTTO Z CUKINIĄ i parmezanem

ZUPA SZCZAWIOWA z grzankami

ZUPA SZCZAWIOWA z grzankami

FRYTKI BELGIJSKIE z rozmarynem i solą morską

FRYTKI BELGIJSKIE z rozmarynem i solą morską

Pieczone ziemniaki z sosem majonezowo-ketchupowym

Pieczone ziemniaki z sosem majonezowo-ketchupowym

Jak perfekcyjnie ugotować FASOLĘ?

Jak perfekcyjnie ugotować FASOLĘ?

Domowe sposoby na zdrowe lody

Jak pogodzić zachcianki naszych dzieci na lody z dbałością o ich zdrowie? Odpowiedzią na to są sorbety, szejki i desery robione własnoręcznie z owoców, jogurtu, czy nawet kaszy jaglanej. Możliwości na letnie przekąski są nieograniczone: ile pomysłów, tyle pysznych słodkości.

Dziewczynka_foremki_do_lodow

Dzieci uwielbiają lody, niestety te jakie mamy obecnie w sklepach nie są zbyt zdrowe. Warto zawsze sprawdzić ich skład na etykiecie. Im więcej konserwantów, barwników i „ulepszaczy”, tym bardziej mogą być szkodliwe. Chemiczne dodatki powodują otyłość, alergie, miażdżycę i wiele innych chorób. Jeśli lód ma intensywny kolor i zapach, a w jego składzie są takie pozycje jak emulgator, zagęstniki, aromaty, barwniki czy sztuczne wsady owocowe, to lepiej pomyśleć nad zdrowszą alternatywą.

Wiem co je moje dziecko

Jeśli postawimy na lody domowe, a do tego będziemy korzystać ze składników ekologicznych, możemy być pewni, że znikną nasze wyrzuty sumienia, dotyczące jedzenia przez dzieci słodkich i zimnych potraw. Ogromną zaletą domowych wyrobów jest to, że wiemy, co zawierają. Dodatkowo, jeśli zamiast cukru posłodzimy je miodem, ksylitolem (cukier z brzozy) lub stevią, (roślina o bardzo słodkich liściach), to nasza pociecha dostaje to, co najlepsze i wyrabiamy w niej dobre nawyki żywieniowe. Tego typu zdrowe deserki można podawać nawet małym dzieciom. W wielu sklepach dostępne są specjalne formy do domowych lodów, dedykowane najmłodszym.

– Zamrożony w foremce lód przypomina lizaka, który dziecko trzyma za stabilny uchwyt. Na pewno nie wypadnie mu z ręki, tak jak to bywa gdy jest na patyku. Bardzo kolorowe wykonanie przyciąga uwagę dzieci, więc mamy mogą przemycić w takim lodzie zdrowe soczki i owoce – mówi  Alicja Szmigiel, ekspert Baby Land, dystrybutora akcesoriów dla dzieci marki NUK.
Akcesoria do robienia lodów są niezastąpione w upalne dni. Wystarczy wlać do środka trochę soku owocowego, jogurtu  lub włożyć zmiksowanego banana i po zamrożeniu lód jest gotowy.

– Decydując się na zakup foremek do lodów warto też zwrócić uwagę na materiały z jakich są wykonane. NUK dba o to, aby do produkcji używane były tylko surowce i materiały najwyższej jakości. Produkt jest zgodny z normą EN 14372 dla sztućców i naczyń do karmienia dla dzieci – dodaje Alicja Szmigiel. Mamy mogą więc mieć pewność, że ich lody naprawdę będą zdrowe.

Alchemia w kuchni

Robienie domowych lodów może być zajęciem, którym zainteresujemy dzieci. Poznają wtedy tajniki pracy w kuchni i uczą się nowych produktów. Warto angażować je w przygotowywanie własnych lodów szczególnie wtedy, gdy będą jadły je po raz pierwszy. Jeśli maluchy są przyzwyczajone do produktów sklepowych, może nie podobać im się nowy smak, wygląd czy konsystencja nowych lodów. Ale i na to jest sposób.
– Dzieci uwielbiają tworzenie, kreowanie. Trzeba zaprosić je do kuchni i zaproponować wspólne wykonanie deseru. Obserwuję to na swoich warsztatach gotowania dla rodzin. Dzieci są zachwycone, że z przysłowiowego kawałka marchewki i ziemniaka można ugotować zupę. Chętnie pomagają w gotowaniu, a potem chętnie to jedzą. Jeśli zaangażujemy je w produkcję domowych lodów, pozwolimy im na wybór owoców, a potem na wkładanie gotowej masy do foremek, na pewno będą chciały spróbować tego, co same zrobiły – mówi Anna Krasuska.

LODY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej)

1 banan

garść malin lub innych owoców

pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu (opcjonalnie)

miód do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze, gotową masę włóż do foremek i wstaw do zamrażalnika. Gotowe po godzinie!

MROŻONY JOGURT

Składniki:

gęsty jogurt naturalny

owoce

miód do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystko zmiksować, włożyć do foremek i schłodzić w zamrażalniku.

SŁODKI SZEJK Z OWOCÓW

Składniki:

1 dojrzały banan

1 gruszkę lub słodkie jabłko

garść orzechów lub pestek słonecznika

pół szklanki przegotowanej wody lub mleka roślinnego

miód lub brązowy cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w blenderze, podawaj w wysokiej szklance, najlepiej smakuje spożywane przez szeroką słomkę.