Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Domowe sposoby na zdrowe lody

Jak pogodzić zachcianki naszych dzieci na lody z dbałością o ich zdrowie? Odpowiedzią na to są sorbety, szejki i desery robione własnoręcznie z owoców, jogurtu, czy nawet kaszy jaglanej. Możliwości na letnie przekąski są nieograniczone: ile pomysłów, tyle pysznych słodkości.

Dziewczynka_foremki_do_lodow

Dzieci uwielbiają lody, niestety te jakie mamy obecnie w sklepach nie są zbyt zdrowe. Warto zawsze sprawdzić ich skład na etykiecie. Im więcej konserwantów, barwników i „ulepszaczy”, tym bardziej mogą być szkodliwe. Chemiczne dodatki powodują otyłość, alergie, miażdżycę i wiele innych chorób. Jeśli lód ma intensywny kolor i zapach, a w jego składzie są takie pozycje jak emulgator, zagęstniki, aromaty, barwniki czy sztuczne wsady owocowe, to lepiej pomyśleć nad zdrowszą alternatywą.

Wiem co je moje dziecko

Jeśli postawimy na lody domowe, a do tego będziemy korzystać ze składników ekologicznych, możemy być pewni, że znikną nasze wyrzuty sumienia, dotyczące jedzenia przez dzieci słodkich i zimnych potraw. Ogromną zaletą domowych wyrobów jest to, że wiemy, co zawierają. Dodatkowo, jeśli zamiast cukru posłodzimy je miodem, ksylitolem (cukier z brzozy) lub stevią, (roślina o bardzo słodkich liściach), to nasza pociecha dostaje to, co najlepsze i wyrabiamy w niej dobre nawyki żywieniowe. Tego typu zdrowe deserki można podawać nawet małym dzieciom. W wielu sklepach dostępne są specjalne formy do domowych lodów, dedykowane najmłodszym.

– Zamrożony w foremce lód przypomina lizaka, który dziecko trzyma za stabilny uchwyt. Na pewno nie wypadnie mu z ręki, tak jak to bywa gdy jest na patyku. Bardzo kolorowe wykonanie przyciąga uwagę dzieci, więc mamy mogą przemycić w takim lodzie zdrowe soczki i owoce – mówi  Alicja Szmigiel, ekspert Baby Land, dystrybutora akcesoriów dla dzieci marki NUK.
Akcesoria do robienia lodów są niezastąpione w upalne dni. Wystarczy wlać do środka trochę soku owocowego, jogurtu  lub włożyć zmiksowanego banana i po zamrożeniu lód jest gotowy.

– Decydując się na zakup foremek do lodów warto też zwrócić uwagę na materiały z jakich są wykonane. NUK dba o to, aby do produkcji używane były tylko surowce i materiały najwyższej jakości. Produkt jest zgodny z normą EN 14372 dla sztućców i naczyń do karmienia dla dzieci – dodaje Alicja Szmigiel. Mamy mogą więc mieć pewność, że ich lody naprawdę będą zdrowe.

Alchemia w kuchni

Robienie domowych lodów może być zajęciem, którym zainteresujemy dzieci. Poznają wtedy tajniki pracy w kuchni i uczą się nowych produktów. Warto angażować je w przygotowywanie własnych lodów szczególnie wtedy, gdy będą jadły je po raz pierwszy. Jeśli maluchy są przyzwyczajone do produktów sklepowych, może nie podobać im się nowy smak, wygląd czy konsystencja nowych lodów. Ale i na to jest sposób.
– Dzieci uwielbiają tworzenie, kreowanie. Trzeba zaprosić je do kuchni i zaproponować wspólne wykonanie deseru. Obserwuję to na swoich warsztatach gotowania dla rodzin. Dzieci są zachwycone, że z przysłowiowego kawałka marchewki i ziemniaka można ugotować zupę. Chętnie pomagają w gotowaniu, a potem chętnie to jedzą. Jeśli zaangażujemy je w produkcję domowych lodów, pozwolimy im na wybór owoców, a potem na wkładanie gotowej masy do foremek, na pewno będą chciały spróbować tego, co same zrobiły – mówi Anna Krasuska.

LODY Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

3 łyżki kaszy jaglanej (ugotowanej wcześniej)

1 banan

garść malin lub innych owoców

pół szklanki mleka roślinnego lub jogurtu (opcjonalnie)

miód do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj razem w blenderze, gotową masę włóż do foremek i wstaw do zamrażalnika. Gotowe po godzinie!

MROŻONY JOGURT

Składniki:

gęsty jogurt naturalny

owoce

miód do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystko zmiksować, włożyć do foremek i schłodzić w zamrażalniku.

SŁODKI SZEJK Z OWOCÓW

Składniki:

1 dojrzały banan

1 gruszkę lub słodkie jabłko

garść orzechów lub pestek słonecznika

pół szklanki przegotowanej wody lub mleka roślinnego

miód lub brązowy cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj w blenderze, podawaj w wysokiej szklance, najlepiej smakuje spożywane przez szeroką słomkę.