Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

5 POTRAW na poprawę odporności

5 POTRAW na poprawę odporności

Kremowa zupa z warzyw

Kremowa zupa z warzyw

Pyszna ryba gotowana w wywarze

Pyszna ryba gotowana w wywarze

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

Zapiekane naleśniki z bananami

Zapiekane naleśniki z bananami

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

Smażona cukinia w cieście piwnym

Smażona cukinia w cieście piwnym

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

Warzywne casserole

Warzywne casserole

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Domowe żelki pomarańczowo- marchewkowe

Zdrowe, domowe żelki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!  

składniki:

  • sok z czerwonych pomarańczy – 150 ml
  • sok marchewkowy – 150 ml
  • miód – 50 g
  • żelatyna – 40 g

przyrządzanie:

  • foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
  • żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc

KROK 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.

KROK 2: ZAGOTOWUJEMY MASĘ NA ŻELKI

Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3: PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMEK

Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.

loading...