Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto CHAŁWOWE!

Ciasto CHAŁWOWE!

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Lody wodne o smaku mango

Lody wodne o smaku mango

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

HIT! Sernik kokosowy na zimno

HIT! Sernik kokosowy na zimno

Miętowa zupa krem z cukinii

Miętowa zupa krem z cukinii

Muffinki z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Muffinki z czerwonymi i czarnymi porzeczkami

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii

Jak przygotować oryginalny APEROL SPRITZ?

Jak przygotować oryginalny APEROL SPRITZ?

Kurczak w sosie chili po TAJSKU

Kurczak w sosie chili po TAJSKU

Gruszkowe smoothie z płatkami ryżowymi

Gruszkowe smoothie z płatkami ryżowymi

10 pomysłów na TORT URODZINOWY dla dziecka

10 pomysłów na TORT URODZINOWY dla dziecka

Błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z selera

Błyskawiczne kotleciki wegetariańskie z selera

15 GENIALNYCH pomysłów na wykorzystanie ZIEMNIAKA

15 GENIALNYCH pomysłów na wykorzystanie ZIEMNIAKA

Domowe żelki pomarańczowo- marchewkowe

Zdrowe, domowe żelki. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko owocowych soków, miodu i oczywiście żelatyny!  

składniki:

  • sok z czerwonych pomarańczy – 150 ml
  • sok marchewkowy – 150 ml
  • miód – 50 g
  • żelatyna – 40 g

przyrządzanie:

  • foremki do kostek lodu (najlepiej silikonowe)
  • żelki potrzebują czasu na zestalenie – najlepiej całą noc

KROK 1: NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Łączymy oba soki. Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml mieszaniny soków.

KROK 2: ZAGOTOWUJEMY MASĘ NA ŻELKI

Pozostałą część soków zagotowujemy z miodem. Ściągamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

KROK 3: PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMEK

Następnie masę przelewamy do foremek lub pojemniczków do przygotowania kostek lodu. Przestudzone wstawiamy do lodówki aż do całkowitego zestalenia. Tak przygotowane żelki możemy przechowywać około 2 dni w lodówce.

loading...