Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Drink Last Christmas – wspomnienie Świąt

Ciasto na domowe pierniki – podobnie jak wino – powinno leżakować, choć według staropolskiego zwyczaju w przypadku pierników wystarczy miesiąc. Do przywołania atmosfery Świąt za pomocą koktajlu o aromacie pierników i mandarynki na szczęście potrzebujemy tylko trzech dni.

2016-01-15 Last Christmas _03

składniki:

  • 50 ml Johnnie Walker Gold Label Reserve, infuzowanego skórką mandarynki
  • 10 ml piernikowego gastrique (sok jabłkowy, cukier trzcinowy, ocet jabłkowy, przyprawy do piernika)

  • 3 dashe/ 5ml Angostury Bitters (gorzka alkoholowa przyprawa ziołowa)

przyrządzanie:

Infuzja: łączymy 500 ml Johnnie Walker Gold Label z oczyszczonymi z bielma skórkami z 5 mandarynek, a następnie pozostawiamy na 3 dni w ciepłym miejscu. Piernikowy gastrique: w rondelku łączymy razem 100 ml tłoczonego soku jabłkowego, 200 g cukru trzcinowego typu Demerara który delikatnie karmelizujemy na ogniu, 20 ml octu jabłkowego i 10 g przyprawy do piernika (zmielony cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż, imbir). Całość mieszamy i podgrzewamy, aby mikstura połączyła się dokładnie, tworząc gęsty emulsyjny syrop. Następnie łączymy infuzję whisky z piernikowym gastrique, dodajemy 3 dashe, tj. ok. 5ml Angostury Bitters oraz kostki lodu. Koktajl możemy ozdobić suszonym jabłkiem oraz laską cynamonu

ZOBACZ TEŻ: Mojito malinowe. Idealne na babski wieczór.