Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Pyszne, drożdżowe rogaliki z marmoladą, które niejednemu kojarzą się z dzieciństwem. Już teraz możesz je robić dla swojej rodziny. No, bo kto nie kocha słodkich, domowych wypieków ;)

the-croissant-268258_1280

liczba porcji: około 50 rogalików

składniki:

  • 50 g drożdży (pół kostki)
  • szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
  • mąka ok 1 kg
  • 5,5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • słoiczek marmolady (smak dowolny)
  • jajko do posmarowania rogalików

przyrządzanie:

  • Do miski wsypujemy mniej więcej szklankę mąki i tworzymy w niej dołek.
  • W innej miseczce rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru.
  • Zaczyn wlewamy do dołeczka w mące, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy zaczyn widocznie wyrośnie, dodajemy do niego pozostałe składniki i łączymy je drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W momencie, w którym ciasto podwoi swoją objętość podsypujemy stolnicę mąką (pamiętajcie, żeby nie używać za dużo maki) i wyrabiamy.
  • Rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 części, każdy z nich cienko wałkujemy i wycinamy trójkąty, na które kładziemy marmoladę i zaczynając od dłuższego boku zawijamy rogalik.
  • Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiamy na około 15 minut, aby ciasto lekko się napuszyło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy mniej więcej 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.
  • Można ozdobić cukrem pudrem.

 

Sprawdź też inne przepisy na domowe wypieki! (zobacz tutaj)