Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Brokuł z posypką cytrynową

Brokuł z posypką cytrynową

10 przepisów na TORTY urodzinowe

10 przepisów na TORTY urodzinowe

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

10 genialnych gadżetów kuchennych, o których marzy każdy z nas!

10 genialnych gadżetów kuchennych, o których marzy każdy z nas!

Szparagi w najlepszej postaci – z kozim serem, szynką i świeżym oregano

Szparagi w najlepszej postaci – z kozim serem, szynką i świeżym oregano

Jak ugotować szparagi?

Jak ugotować szparagi?

10 przepisów na koktajle z TRUSKAWKĄ

10 przepisów na koktajle z TRUSKAWKĄ

10 przepisów z wykorzystaniem MANGO

10 przepisów z wykorzystaniem MANGO

Truskawkowe lody na patyku z posypką z jagód goji i orzechów

Truskawkowe lody na patyku z posypką z jagód goji i orzechów

10 przepisów na NIETYPOWE lody

10 przepisów na NIETYPOWE lody

10 przepisów na zielone dania z BROKUŁEM

10 przepisów na zielone dania z BROKUŁEM

Zupa z brokuła, pora i ziemniaków

Zupa z brokuła, pora i ziemniaków

Maślane ciastka z orzechami

Maślane ciastka z orzechami

Oryginalna włoska Bruschetta

Oryginalna włoska Bruschetta

ARBUZ – 10 najlepszych przepisów z arbuzem, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

ARBUZ – 10 najlepszych przepisów z arbuzem, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Drożdżówka z wiśniami lub czereśniami

Na sam widok ciasta z wiśniami leci ślinka. Jak go wykonać? To proste. Zobacz na przepis i zrób go razem z nami krok po kroku. 

składniki:
500 g wiśni lub czereśni 40 dag mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 10 dag masła 3/4 szklanki mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 1 łyżeczka soli

przyrządzanie:

  • Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy. Dodajemy 4 łyżki mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie trwać około 10 minut.
  • Pozostałe mleko łączymy z masłem, cukrem. Podgrzewamy i czekamy, aż się rozpuści. Całość przestudzamy.
  • Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło i cukier oraz mleko. Następnie powoli wyrośnięte drożdże, żółtka. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  • Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na 15 minut.
  • Po tym czasie przekładamy do formy.
  • Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
  • Wiśnie lub czereśnie myjemy, usuwamy pestki. Lekko wciskamy w ciasto.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
loading...