Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Drożdżówka z wiśniami lub czereśniami

Na sam widok ciasta z wiśniami leci ślinka. Jak go wykonać? To proste. Zobacz na przepis i zrób go razem z nami krok po kroku. 

składniki:
500 g wiśni lub czereśni 40 dag mąki pszennej 3 dag świeżych drożdży 10 dag masła 3/4 szklanki mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka 1 łyżeczka soli

przyrządzanie:

  • Drożdże łączymy z cukrem i rozcieramy. Dodajemy 4 łyżki mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie trwać około 10 minut.
  • Pozostałe mleko łączymy z masłem, cukrem. Podgrzewamy i czekamy, aż się rozpuści. Całość przestudzamy.
  • Mąkę i sól przesiewamy. Dodajemy masło i cukier oraz mleko. Następnie powoli wyrośnięte drożdże, żółtka. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
  • Odstawiamy, przykrywamy ściereczką na 15 minut.
  • Po tym czasie przekładamy do formy.
  • Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
  • Wiśnie lub czereśnie myjemy, usuwamy pestki. Lekko wciskamy w ciasto.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.
loading...