Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Drożdżowy placek z owocami

Proste do przyrządzenia, smaczne, typowo polskie ciasto.

przepis z kuchni: polskiej

czas: godzina

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag mąki
1 opakowane drożdży
szklanka mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
50 dag owoców (truskawki, jagody, poziomki)
cukier puder do dekoracji

przyrządzanie:

Połowę mąki wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, zalać 1 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki, resztą mleka i szczyptą soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić.
Ciasto ułożyć w posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie, odstawić, żeby jeszcze wyrosło, położyć na nim owoce, upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. jola
    7 sierpnia 2005 at 09:01 Odpowiedz

    wszystko się zgadza. Też mam taki przepis, wychodzi pyszne. Tylko dlaczego na następny dzień jest twarde?

  2. masterix
    10 stycznia 2006 at 11:29 Odpowiedz

    to od cukru pudru

  3. dana2005
    10 stycznia 2006 at 16:34 Odpowiedz

    aby ciasto drożdżowe było wilgotne ja dodaję 2 ugotowane ziemniaki

  4. ola
    25 stycznia 2006 at 16:17 Odpowiedz

    a ja potrzebuje przpis do szkoły:-)) a wiecie ze drożdże to grzyby ludzie wy jecie grzyby!! bleee

  5. elek
    28 marca 2006 at 16:45 Odpowiedz

    do ciasta drożdżowego dodaj szczyptę soli wtedy będzie miękie

  6. alcia
    10 października 2006 at 14:18 Odpowiedz

    jest pyszny

  7. Adaś
    4 stycznia 2007 at 22:03 Odpowiedz

    potrzebuje przepis do budy na przyrode :-)

  8. aldona
    28 marca 2007 at 18:04 Odpowiedz

    musze spróbować…

  9. milinka
    22 kwietnia 2007 at 18:45 Odpowiedz

    ciasto bardzo smaczne,,swiezo wyprobowalam..

  10. oliwia
    21 czerwca 2007 at 18:33 Odpowiedz

    ja pozdebyje zdięcia ciast

  11. tomek
    24 lipca 2007 at 19:12 Odpowiedz

    musze sprubować

  12. Blondi
    30 lipca 2007 at 15:26 Odpowiedz

    Pychotka , ale bez kwaśnej śmietany.

  13. Sylka
    30 lipca 2007 at 15:38 Odpowiedz

    Moja mama robo świetnego drożdżowca !!! Palce lizać !!!

  14. monia
    4 kwietnia 2011 at 18:51 Odpowiedz

    Ratunku! Co to znaczy opakowanie drozdzy?! 42 g, 100 g czy jak popadnie?

  15. ja
    28 sierpnia 2011 at 12:28 Odpowiedz

    a jeśli chodzi o mleko. bo jest podana szklanka mleka, nastepnie zeby zalac ciasta szklanka mleka, a dalej zeby dodac reszte mleka, jaka reszte, skoro ta 1 szklanka zostala juz dodana wczesniej?

  16. czarnulka
    26 października 2011 at 23:54 Odpowiedz

    ja tez wlasnie nie rozumiem tego w przepisie jest 1 szklanka mleka ktora mamy wymieszac z drozdzami i cukrem… a pozniej jest napisane w przepisie ze trzeba dodac reszte mleka do maki i rozczyny

Zostaw komentarz.

*