Polecamy

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Drożdżowy placek z owocami

Proste do przyrządzenia, smaczne, typowo polskie ciasto.

przepis z kuchni: polskiej

czas: godzina

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag mąki
1 opakowane drożdży
szklanka mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
50 dag owoców (truskawki, jagody, poziomki)
cukier puder do dekoracji

przyrządzanie:

Połowę mąki wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, zalać 1 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki, resztą mleka i szczyptą soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić.
Ciasto ułożyć w posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie, odstawić, żeby jeszcze wyrosło, położyć na nim owoce, upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. jola
    7 sierpnia 2005 at 09:01 Odpowiedz

    wszystko się zgadza. Też mam taki przepis, wychodzi pyszne. Tylko dlaczego na następny dzień jest twarde?

  2. masterix
    10 stycznia 2006 at 11:29 Odpowiedz

    to od cukru pudru

  3. dana2005
    10 stycznia 2006 at 16:34 Odpowiedz

    aby ciasto drożdżowe było wilgotne ja dodaję 2 ugotowane ziemniaki

  4. ola
    25 stycznia 2006 at 16:17 Odpowiedz

    a ja potrzebuje przpis do szkoły:-)) a wiecie ze drożdże to grzyby ludzie wy jecie grzyby!! bleee

  5. elek
    28 marca 2006 at 16:45 Odpowiedz

    do ciasta drożdżowego dodaj szczyptę soli wtedy będzie miękie

  6. alcia
    10 października 2006 at 14:18 Odpowiedz

    jest pyszny

  7. Adaś
    4 stycznia 2007 at 22:03 Odpowiedz

    potrzebuje przepis do budy na przyrode :-)

  8. aldona
    28 marca 2007 at 18:04 Odpowiedz

    musze spróbować…

  9. milinka
    22 kwietnia 2007 at 18:45 Odpowiedz

    ciasto bardzo smaczne,,swiezo wyprobowalam..

  10. oliwia
    21 czerwca 2007 at 18:33 Odpowiedz

    ja pozdebyje zdięcia ciast

  11. tomek
    24 lipca 2007 at 19:12 Odpowiedz

    musze sprubować

  12. Blondi
    30 lipca 2007 at 15:26 Odpowiedz

    Pychotka , ale bez kwaśnej śmietany.

  13. Sylka
    30 lipca 2007 at 15:38 Odpowiedz

    Moja mama robo świetnego drożdżowca !!! Palce lizać !!!

  14. monia
    4 kwietnia 2011 at 18:51 Odpowiedz

    Ratunku! Co to znaczy opakowanie drozdzy?! 42 g, 100 g czy jak popadnie?

  15. ja
    28 sierpnia 2011 at 12:28 Odpowiedz

    a jeśli chodzi o mleko. bo jest podana szklanka mleka, nastepnie zeby zalac ciasta szklanka mleka, a dalej zeby dodac reszte mleka, jaka reszte, skoro ta 1 szklanka zostala juz dodana wczesniej?

  16. tUyywzdfQ
    4 września 2011 at 06:10 Odpowiedz

    Your story was really informavtie, thanks!

  17. McDRigyXbUS
    16 października 2011 at 17:37 Odpowiedz

    Holy shiinzt, this is so cool thank you.

  18. czarnulka
    26 października 2011 at 23:54 Odpowiedz

    ja tez wlasnie nie rozumiem tego w przepisie jest 1 szklanka mleka ktora mamy wymieszac z drozdzami i cukrem… a pozniej jest napisane w przepisie ze trzeba dodac reszte mleka do maki i rozczyny

  19. xRWWLDsLCteDcM
    10 marca 2012 at 18:51 Odpowiedz

    Mika pisze:Super smacznie i cikiawee wygląda zupka z tym żf3łtkiem w całości, muszę też mojemu maluchowi zaserwować. Ps . ale słodka dzidzia i ten zachwyt na twarzy na widok jedzonka

  20. xDnAwEnjO
    10 marca 2012 at 23:44 Odpowiedz

    pisze:Dziękuję za wspaniałą owdppoiedź, to świetny pomysł! Na pewno wprowadzimy całodniowe menu (myślałam o tym po cichu, ale nie byłam pewna czy będzie zainteresowanie )Teraz wiem, że to ma sens Zapraszamy częściej!

  21. QzNPIfkrIa
    11 marca 2012 at 03:00 Odpowiedz

    pisze:Asiu, jak najbardziej jetsem za i choć starsza cf3rcia ma już 2 latka to w dalszym ciągu nie mam wypracowanych stałych pf3r, może przy tej młodszej mi się uda z Twoją pomocą A szukałam w sieci, są szczątkowe informacje albo takie, ktf3re zmuszają do podawania dań ze słoiczka a ja wolałabym podawać zrf3żnicowane dania, oczywiście ze słoiczkf3w nie zrezygnuję bo czasami w awaryjnych sytuacjach ratują mnie

  22. mExVyIlybFklWzNWz
    11 marca 2012 at 08:03 Odpowiedz

    dva deci kokosovega mleka v maksiču tolk stane! :/vsekakor se je splačal tale hip hop do ajvtrise. :)k a t j a recently posted..

  23. XEKbvB7PiNO8
    19 lipca 2013 at 11:44 Odpowiedz

    Taka razlika v cenah, drage dame, je zato, ker je Ljubljana eno izmed gailnvh mest v Evropi, Klagenfurt-Celovec pa provinca hahaha. No, tako bi verjetno razlagali kakĹĄni politiki.

Zostaw komentarz.

*