Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Puszysty omlet na słodko

Puszysty omlet na słodko

Świąteczne babeczki z jabłkami i cynamonem

Świąteczne babeczki z jabłkami i cynamonem

Szybkie spaghetti z mozzarellą i pomidorkami cherry

Szybkie spaghetti z mozzarellą i pomidorkami cherry

Tortellini z mięsem w sosie serowym

Tortellini z mięsem w sosie serowym

Bezy idealne!

Bezy idealne!

Kuchenne triki: ściąganie skóry z łososia

Kuchenne triki: ściąganie skóry z łososia

Drożdżowy placek z owocami

Proste do przyrządzenia, smaczne, typowo polskie ciasto.

przepis z kuchni: polskiej

czas: godzina

liczba porcji: 4

składniki:
50 dag mąki
1 opakowane drożdży
szklanka mleka
5 dag masła
10 dag cukru
2 jajka
szczypta soli
tłuszcz i mąka do formy
50 dag owoców (truskawki, jagody, poziomki)
cukier puder do dekoracji

przyrządzanie:

Połowę mąki wymieszać z drożdżami i 1 łyżeczką cukru, zalać 1 szklanki letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z cukrem, dodać do wyrośniętego rozczynu z resztą mąki, resztą mleka i szczyptą soli. Wymieszać i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić.
Ciasto ułożyć w posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formie, odstawić, żeby jeszcze wyrosło, położyć na nim owoce, upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. jola
    7 sierpnia 2005 at 09:01 Odpowiedz

    wszystko się zgadza. Też mam taki przepis, wychodzi pyszne. Tylko dlaczego na następny dzień jest twarde?

  2. masterix
    10 stycznia 2006 at 11:29 Odpowiedz

    to od cukru pudru

  3. dana2005
    10 stycznia 2006 at 16:34 Odpowiedz

    aby ciasto drożdżowe było wilgotne ja dodaję 2 ugotowane ziemniaki

  4. ola
    25 stycznia 2006 at 16:17 Odpowiedz

    a ja potrzebuje przpis do szkoły:-)) a wiecie ze drożdże to grzyby ludzie wy jecie grzyby!! bleee

  5. elek
    28 marca 2006 at 16:45 Odpowiedz

    do ciasta drożdżowego dodaj szczyptę soli wtedy będzie miękie

  6. alcia
    10 października 2006 at 14:18 Odpowiedz

    jest pyszny

  7. Adaś
    4 stycznia 2007 at 22:03 Odpowiedz

    potrzebuje przepis do budy na przyrode :-)

  8. aldona
    28 marca 2007 at 18:04 Odpowiedz

    musze spróbować…

  9. milinka
    22 kwietnia 2007 at 18:45 Odpowiedz

    ciasto bardzo smaczne,,swiezo wyprobowalam..

  10. oliwia
    21 czerwca 2007 at 18:33 Odpowiedz

    ja pozdebyje zdięcia ciast

  11. tomek
    24 lipca 2007 at 19:12 Odpowiedz

    musze sprubować

  12. Blondi
    30 lipca 2007 at 15:26 Odpowiedz

    Pychotka , ale bez kwaśnej śmietany.

  13. Sylka
    30 lipca 2007 at 15:38 Odpowiedz

    Moja mama robo świetnego drożdżowca !!! Palce lizać !!!

  14. monia
    4 kwietnia 2011 at 18:51 Odpowiedz

    Ratunku! Co to znaczy opakowanie drozdzy?! 42 g, 100 g czy jak popadnie?

  15. ja
    28 sierpnia 2011 at 12:28 Odpowiedz

    a jeśli chodzi o mleko. bo jest podana szklanka mleka, nastepnie zeby zalac ciasta szklanka mleka, a dalej zeby dodac reszte mleka, jaka reszte, skoro ta 1 szklanka zostala juz dodana wczesniej?

  16. czarnulka
    26 października 2011 at 23:54 Odpowiedz

    ja tez wlasnie nie rozumiem tego w przepisie jest 1 szklanka mleka ktora mamy wymieszac z drozdzami i cukrem… a pozniej jest napisane w przepisie ze trzeba dodac reszte mleka do maki i rozczyny

Zostaw komentarz.

*