Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Lemoniada borówkowa z nutą mięty

Lemoniada borówkowa z nutą mięty

Zapiekanka z serem i prażonymi orzechami włoskimi

Zapiekanka z serem i prażonymi orzechami włoskimi

7 przepisów z wykorzystaniem BOBU

7 przepisów z wykorzystaniem BOBU

Mango lassi – jak zrobić indyjski napój?

Mango lassi – jak zrobić indyjski napój?

Zupa z zielonej soczewicy i groszku

Zupa z zielonej soczewicy i groszku

Jaglany mus czekoladowy – idealny na śniadanie

Jaglany mus czekoladowy – idealny na śniadanie

Wypasiona sałatka lunchowa

Wypasiona sałatka lunchowa

Miseczka pieczonych ziemniaków z dipem z pomidorów i awokado

Miseczka pieczonych ziemniaków z dipem z pomidorów i awokado

Tacka przystawek dla gości – idealna na przyjęcie!

Tacka przystawek dla gości – idealna na przyjęcie!

12 przepisów na DOMOWE LODY

12 przepisów na DOMOWE LODY

Pomidory faszerowane kaszą pęczak i gyrosem

Pomidory faszerowane kaszą pęczak i gyrosem

Zupa brokułowa z boczkiem

Zupa brokułowa z boczkiem

Najlepszy przepis na TOST FRANCUSKI

Najlepszy przepis na TOST FRANCUSKI

Ryżowe ciasteczka z dżemem

Ryżowe ciasteczka z dżemem

Ciasteczka owsiane z ulubionymi składnikami – owocami suszonymi, orzechami, nasionami

Ciasteczka owsiane z ulubionymi składnikami – owocami suszonymi, orzechami, nasionami

SOK POMIDOROWY – 7 powodów, dla których warto zakochać się w nim

SOK POMIDOROWY – 7 powodów, dla których warto zakochać się w nim

Dynia – królowa stołu

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów. Najwyższy czas na dynię! Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy. Podobnie jak marchewka, dynia zawdzięcza swoją barwę beta-karotenowi. Z kolei pestki dyni zawierają m.in. lecytynę oraz pełnowartościowe tłuszcze roślinne (z tego powodu są wysokokaloryczne). Dynię można jeść zarówno na surowo, jak i poddać ją obróbce termicznej. Mirek Drewniak – doświadczony szef kuchni i gastronomii oraz przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” przekonuje, że dynia nie jest wymagającym warzywem. – Przy odrobinie fantazji i umiejętności można z niej wyczarować ciekawe akcenty kulinarne. Dynia ma bardzo intensywną barwę, przez co dobrze wpływa na inwencję twórczą. Jedyną jej wadą jest duży ubytek z mniejszych sztuk, z kolei większe okazy, choć pięknie wyglądają, bywają twarde i wymagają dłuższej obróbki termicznej – podkreśla M. Drewniak. – Dynia to uniwersalny surowiec; doskonale nadaje się do zup, jako dodatek warzywny do dań głównych, stanowi podstawę do ciast i deserów – dodaje przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Pestki również można wykorzystać w kuchni. Mirek Drewniak podpowiada, że można je stosować jako urozmaicenie gorących dań mięsnych. Można je również uprażyć i dodawać do sałat zamiast orzeszków pinii lub używać jako składnik polskiej odmiany sosu pesto. M. Drewniak zdradza, że najbardziej lubi jeść dynię w postaci pikli łagodnie marynowanych na słodko na zimowym stole, w połączeniu z dojrzewającą szynką ciętą w papierowe plastry. Do tego polska bruschetta na oleju z dyniowych pestek. Ciekawe przepisy na wykorzystanie dyni można znaleźć na polskich blogach kulinarnych. Wszyscy, którzy szukają pomysłowego menu na tematyczne haloweenowe przyjęcie powinni zaś odwiedzić stronę Smakuje.blox.pl, gdzie Dorota zawarła Kilka inspiracji dań na Halloween. Warto pamiętać, że oprócz dyń jadalnych uprawiane są także ozdobne gatunki tego warzywa, które z powodzeniem mogą stanowić dekorację wnętrz i jesiennego stołu. Jesień w pełni, a więc… czas na dynię! * * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

loading...