Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia to wspaniałe warzywo, które w zasadzie nadaje się do wszystkiego. Z jej miąższu można przyrządzić sosy, zupy, zapiekanki, farsze, placki, chleb i ciasta. Można ją dodać do sałatek, zrobić z niej najróżniejsze przetwory i chipsy. Nasiona dyni wzbogacą każde danie, a olej z pestek dyni jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. A wydrążona dynia to świetny pomysł na jesienny lampion nie tylko na Helloween. Poznajcie inne właściwości tego nieprzeciętnego warzywa.

 

floral-decorations-197354_1280

 

Pochodzenie dyni

 

Dynia jest rośliną jednoroczną z rodziny dyniowatych, która obejmuje około różnych 20 gatunków. Do tej rodziny zaliczymy także arbuzy, cukinie, ogórki, melony, kabaczki i inne smaczne owoce i warzywa. Dynię uprawia się nie tylko jako owoc jadalny, ale także ozdobny. Ich wybór kształtów i kolorów jest ogromny.

Owoce dyni osiągają masę nawet 200 kg. W 2007 roku największa dynia na świecie ważyła 766,1 kg. A w 2010 do księgi rekordów Guinnessa wpisano owoc ważący 821 kg. W naszym kraju najczęściej spotykamy dynię ważącą do 50 kg. Coraz bardziej popularna jest odmiana dyni hokkaido, którą jako jedyną można jeść ze skórką. Zwykle jest niewielkich rozmiarów, a jej miąższ jest bardzo zwarty i ma przepiękny żywo-pomarańczowy kolor.

Dynia pochodzi z krajów Ameryki Środkowej, a znali ją już w starożytności. Starta i zalana winem była wówczas lekarstwem na zaparcia. Do Europy przywiózł ją Kolumb i od XVI wieku była już powszechnie uprawiana w wielu krajach. Wierzono, że pestki dyni są lekarstwem na potencję.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej o dyni!