Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Eksperymentuj z sosem sojowym

Od kiedy pojawiła się moda na potrawy dalekowschodnie, Polacy rozsmakowali się w nowych aromatach. Szczególną uwagę przykuł sos sojowy, który w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Okazało się też, że jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili tą przyprawę i zaczęli uzupełniać nim klasyczne polskie sałatki, zupy i mięsne pieczenie.

Sos sojowy ma szerokie zastosowanie, więc warto pofolgować kulinarnym fantazjom. Obok egzotycznych potraw jest doskonałym dodatkiem do europejskich dań. Idealnie podkreśla słodki smak pomidorów w sałatce z młodą cebulą, pasuje do szparagów i wszelkich dań z marchewką, pietruszką czy selerem. Świetnie komponuje się z makaronem w różnego rodzaju smażonych daniach czy aromatycznych jesiennych zapiekankach. Kolejnym smakowitym połączeniem jest sos sojowy i mięsa: drób, wołowina lub wieprzowina (np. boczek, karkówka). Można go użyć jako marynaty do pieczeni, ale też do smażenia, duszenia i grillowania. Powodzeniem cieszy się również dodatek sosu sojowego do rodzimych zup, np. pomidorowej lub warzywnej, dzięki czemu poprawia się ich koloryt, a smak zyskuje dodatkowej głębi.

Choć częstotliwość użycia sosu sojowego w kuchni azjatyckiej porównywalna jest z zastosowaniem soli w kuchni polskiej, większość dietetyków zdecydowanie poleca wybór sosu sojowego. Powodem jest znacznie mniejsza zawartość sodu, który w nadmiarze może powodować np. bóle głowy i kołatanie serca. Za zmianą tradycyjnej soli na sos, przemawia też jego główny składnik – soja. Jej nasiona dostarczają pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i wielu cennych składników mineralnych. Jej regularne spożywanie m.in. łagodzi objawy menopauzy, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia kości, ogranicza występowanie pewnych nowotworów, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lubią ją też wegetarianie, bo jest wspaniałym źródłem białka.

Wysokiej jakości sosy sojowe są produkowane wyłącznie tradycyjną metodą produkcji, dzięki czemu w ich składzie nie pojawiają się żadne sztuczne substancje wspomagające zapach czy smak. Największym producentem sosu sojowego na świecie jest japońska firma Kikkoman, której receptura wytwarzania sosu sojowego sięga aż XVI wieku. Do produkcji sosu tej marki używane są wyłącznie naturalne, specjalnie dobrane składniki najwyższej jakości takie jak: ziarna soli, pszenicy, woda i sól. Połączone surowce leżakują przez 6 miesięcy, fermentując, dzięki czemu w sosie pojawia się szlachetny smak i aromat, bezbłędnie rozpoznawalny przez polskich i japońskich smakoszy.

Miłośnicy nowych smaków mogą wypróbować szybkie i proste w wykonaniu przepisy na potrawy z nutą sosu sojowego Kikkoman:

Gulasz wołowy z chilli i sosem sojowym Kikkoman

Składniki:
• 150 g ryżu basmati
• 2 czerwone cebule
• 2 marchewki
• 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
• 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 100 ml bulionu
• pół papryczki chilli
• 115 g szpinaku
• 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa pomidorowa

Składniki:
• 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 1/2kg świeżych pomidorów)
• cebula drobno pokrojona
• 4 ząbki czosnku
• kostka bulionu i 200ml wrzątku lub 200ml rosołu drobiowego
• natka pietruszki
• śmietanka kremowa
• 1 łyżka oliwy
• sos sojowy Kikkoman
• pieprz lub chilli

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumienić. Dodać pomidory świeże lub z puszki . Podgotować na małym ogniu ok. 25 minut. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman. Rozlać na talerze dekorując śmietanką.