Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Domowe krówki kokosowe  – prosty przepis

Domowe krówki kokosowe – prosty przepis

Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

6 naturalnych produktów, które wzmacniają zęby i dziąsła

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

5 ciekawostek o PĄCZKACH!

Najlepsze domowe pączki

Najlepsze domowe pączki

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

5 najpopularniejszych przepisów na PĄCZKI

8 pomysłów na udekorowanie ŚCIANY W KUCHNI

8 pomysłów na udekorowanie ŚCIANY W KUCHNI

Sos czekoladowy z kakao

Sos czekoladowy z kakao

10 pomysłów na słodkie walentynki!

10 pomysłów na słodkie walentynki!

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Ciastka pistacjowe

Ciastka pistacjowe

12 genialnych pomysłów na przechowywanie PRZYPRAW

12 genialnych pomysłów na przechowywanie PRZYPRAW

Ciasteczka pistacjowo-czekoladowe

Ciasteczka pistacjowo-czekoladowe

Chipsy serowe

Chipsy serowe

Endywia

Jest kilka roślin, które zaliczamy do  gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola

Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.


Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej


Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.


Jest niskokaloryczna – 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.


Aha – endywia belgijska to nic innego jak… cykoria.

loading...

Jeden komentarz

  1. hrabinaxllx
    11 lipca 2011 at 22:35 Odpowiedz

    gdzie kupic endywie…kto produkuje-uprawia

Zostaw komentarz.

*