Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

7 błędów, które popełniamy w odchudzaniu!

7 błędów, które popełniamy w odchudzaniu!

Domowy chlebek naan

Domowy chlebek naan

Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina

Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina

Hummus idealny

Hummus idealny

Pudding z nasionami Chia

Pudding z nasionami Chia

Puszyste placuszki z cukinii

Puszyste placuszki z cukinii

7 produktów spożywczych, po które powinniście sięgać każdego dnia!

7 produktów spożywczych, po które powinniście sięgać każdego dnia!

Najlepsza glazura do kurczaka!

Najlepsza glazura do kurczaka!

Pieczone bakłażany z mozarellą

Pieczone bakłażany z mozarellą

Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś.Część II

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś.Część II

Słodki koktajl z winogron

Słodki koktajl z winogron

Serniczek na zimno z truskawkami

Serniczek na zimno z truskawkami

5 sposobów na orzeźwienie!

5 sposobów na orzeźwienie!

Letni koktajl z mango i banana

Letni koktajl z mango i banana

Domowy kisiel

Domowy kisiel

Endywia

Jest kilka roślin, które zaliczamy do  gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola

Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.


Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej


Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.


Jest niskokaloryczna – 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.


Aha – endywia belgijska to nic innego jak… cykoria.

loading...

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. hrabinaxllx
    11 lipca 2011 at 22:35 Odpowiedz

    gdzie kupic endywie…kto produkuje-uprawia

Zostaw komentarz.

*