Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Zapiekanka z makaronu i sera pleśniowego

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Ziemniaki nadziewane czterema serami

Domowy sos AIOLI

Domowy sos AIOLI

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Czekoladowe brownie z kaszy jaglanej

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Koktail marchewkowy z dodatkiem curry

Spaghetti z sosem groszkowym

Spaghetti z sosem groszkowym

Rabarbarowe muffiny

Rabarbarowe muffiny

Domowe lody kokosowe

Domowe lody kokosowe

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Sok ze świeżyć buraków i truskawek

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

Zupa ze świeżego szpinaku i zapiekanych ziemniaków

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

7 najmodniejszych śniadań. Które wybierzesz dzisiaj?

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Naleśniki wytrawne ze szpinakiem

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Ryba zapiekana w maśle i parmezanie

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Pasta do kanapek z zielonego groszku i awokado

Tradycyjne kopytka

Tradycyjne kopytka

Babeczki z batonikami BOUNTY

Babeczki z batonikami BOUNTY

Endywia

Jest kilka roślin, które zaliczamy do  gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola

Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.


Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej


Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.


Jest niskokaloryczna – 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.


Aha – endywia belgijska to nic innego jak… cykoria.

loading...