Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Aromatyczne krewetki z patelni

Aromatyczne krewetki z patelni

Sałatka z serkiem wiejskim

Sałatka z serkiem wiejskim

Kurczak z ryżem i szpinakiem

Kurczak z ryżem i szpinakiem

Jamajskie ciasto imbirowe – przepis Jamiego Olivera

Jamajskie ciasto imbirowe – przepis Jamiego Olivera

Domowa lemoniada z cytrusów

Domowa lemoniada z cytrusów

Grillowana pierś z kurczaka z burakami

Grillowana pierś z kurczaka z burakami

Zapiekanka  rybna – przepis Jamiego Olivera

Zapiekanka rybna – przepis Jamiego Olivera

Sałatka ryżowa z orzechami i ananasem

Sałatka ryżowa z orzechami i ananasem

Tatar z łososia z kiszonym ogórkiem

Tatar z łososia z kiszonym ogórkiem

Łosoś z dipem z awokado

Łosoś z dipem z awokado

Elegancka sałatka z buraczków

Elegancka sałatka z buraczków

Dorsz pieczony z cytryną

Dorsz pieczony z cytryną

Szklanka zdrowia z nasionami chia

Szklanka zdrowia z nasionami chia

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Endywia

Jest kilka roślin, które zaliczamy do  gatunku endywii. Ale ta, którą jadamy to albo endywia kędzierzawa albo endywia eskariola

Ta pierwsza ma postrzępione i kedzierzawe liście, zaś eskariola szerokie i faliste.


Pochodzi z Indii, szybko została jednak przeniesiona do europejskiej kuchni. Dziś jest niezastapionym składnikiem kuchni włoskiej


Jest niezwykle zdrowa. Zawiera sporo fosforu, żelaza i witaminy C. Oprócz tego zawiera sód, potas, mangan, miedź, cynk, jod a także witaminy B1 i B2.


Jest niskokaloryczna – 100 gram endywii to zaledwie 25 kcal.


Aha – endywia belgijska to nic innego jak… cykoria.

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. hrabinaxllx
    11 lipca 2011 at 22:35 Odpowiedz

    gdzie kupic endywie…kto produkuje-uprawia

Zostaw komentarz.

*